Ρωσία: Ο αρχηγός του στόλου της Μαύρης Θάλασσας φέρεται να συνελήφθη βίαια, μετά τη βύθιση του Moskva

Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει ακόμα να επιβεβαιωθούν επίσημα, ο αρχηγός του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, Ιγκόρ Οσίποφ, έχει συλληφθεί μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου, του καταδρομικού Moskva.

by Times Newsroom

Μάλιστα, αναφορές στα social media θέλουν τον αρχηγό Οσίποφ να συνελήφθη «βίαια» από άτομα που φορούσαν πολιτικά.

Ο Ιγκόρ Οσίποφ γεννήθηκε το 1973 στο Καζακστάν, τμήμα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και σπούδασε στην Ανώτερη Ναυτική Σχολή Πλοήγησης Υποβρυχίων, ενώ μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στον Στόλο του Ειρηνικού.

Η καριέρα του στον στόλο υπήρξε αξιοσημείωτη,  με αποτέλεσμα να γίνει αρχηγός του Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα τον Μάιο του 2019.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Οσίποφ προστέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «υπεύθυνος για την ενεργή υποστήριξη και εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που υπονομεύουν και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και τη σταθερότητα ή την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Πληροφορίες τον θέλουν να βρισκόταν πάνω στο Moskva όταν προέκυψαν τα προβλήματα που οδήγησαν στη βύθισή του.

Moskva: Βύθισαν οι Ουκρανοί την ναυαρχίδα των Ρώσων ή ήταν ατύχημα;

Moskva: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στο γόητρο αλλά και στη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας. Κρατικά ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης παραδέχθηκαν χθες το βράδυ πως το ρωσικό καταδρομικό βυθίστηκε κατά την επιχείρηση ρυμούλκησής του μετά το πυραυλικό χτύπημα των Ουκρανών.

«Κατά τη ρυμούλκηση, το “Moskva” έχασε τη σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος και σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε το ρωσικό Ria Novosti. Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο καταδρομικό «Moskva» (Μόσχα) -το οποίο κατά τραγική ειρωνεία είχε ναυπηγηθεί παλιά στη σοβιετική Ουκρανία- από έκρηξη πυρομαχικών και ότι το πλοίο θα επιστρέψει για επισκευές, πιθανότατα στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία. Η Ρωσία θα απομακρύνει τα ρωσικά πλοία από τις ουκρανικές ακτές, αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν χθες το πρωί ότι η εξουδετέρωση του «Mοσκβά» ήταν αποτέλεσμα δικού τους πλήγματος, από δύο πυραύλους Neptune που έσκασαν στο δεξί πλευρό του, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και τουρκικά drones Bayraktar, από αυτά που έχει προμηθευτεί η Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στο CNN ότι το πλοίο δεν έχει βυθιστεί και συνεχίζει να πλέει μόνο του προς τα ανατολικά, καθώς βρισκόταν ανοιχτά της Οδησσού. Εκεί βρήκε με κάποιο τρόπο τη Νέμεσή του, καθώς πρόκειται για το σκάφος που είχε απευθύνει έκκληση στην ουκρανική φρουρά της βραχονησίδας Φιδονήσι να παραδοθεί τις πρώτες ημέρες του πολέμου για να λάβει την απάντηση «άντε γ…, ρωσικό πλοίο».

Τελικά, το «Moσκβά» βομβάρδισε την ουκρανική νησίδα κοντά στις εκβολές του Δούναβη και αιχμαλώτισε τη φρουρά της.

Ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι καταστροφές στο πλοίο προκλήθηκαν από ανικανότητα του πληρώματος ή από ουκρανική επίθεση. «Πρόκειται για τη ναυαρχίδα τους, τη “Μόσχα»”, και τώρα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο συνεργάτης του προέδρου Μπάιντεν προσθέτοντας: «Επρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μία ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Και κανένα από αυτά δεν είναι καλό αποτέλεσμα για αυτούς». Η «Daily Mail» εκτιμά ότι επρόκειτο για ατύχημα από κακούς χειρισμούς της ρωσικής πλευράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ρωσικό πλοίο βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των ουκρανικών αμυντικών συστημάτων και έπλεε σε «προβλέψιμα μοτίβα».

Πάνω στο «Μοσκβά» βρίσκονταν 510 άνδρες (το συνολικό του πλήρωμα ανέρχεται σε 680), αλλά δεν έγινε γνωστό αν κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, όπως και η «Daily Mail» επικαλούμενη στρατιωτικούς παράγοντες, εκτιμούν ότι εκατοντάδες Ρώσοι ναύτες μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για περισυλλογή περίπου 50 εξ αυτών, με τους Τούρκους να διαψεύδουν τον παρακάτω ισχυρισμό του Λιθουανού υπουργού Αμυνας: «Το ρωσικό καταδρομικό έγειρε στο πλάι και μετά από μισή ώρα το ρεύμα κόπηκε παντού εντός του σκάφους. Από τις 2 τα ξημερώματα, τουρκικό πλοίο εκκένωσε 54 Ρώσους ναύτες και περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η Τουρκία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι το πλοίο βυθίστηκε πλήρως. Οι σχετικές απώλειες ρωσικού προσωπικού δεν είναι ακόμη γνωστές, αν και στο πλοίο επέβαιναν 485 άνθρωποι (66 από αυτούς αξιωματικοί)». Ωστόσο, Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Λιθουανού αξιωματούχου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com