Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αποτυχίας της να κλείσει δύο χώρους υγειονομικής ταφής που έχουν διαπιστωθεί ότι ρυπαίνουν το νερό και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αυτοί οι χώροι, που βρίσκονται στους Κοτσιάτη και Βάτι, είχαν κριθεί ως παραβάτες των ευρωπαϊκών κανόνων το 2013, αλλά παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Κύπρου ότι θα κλείσουν και η γη θα αποκατασταθεί, και οι δύο χώροι παραμένουν ανοιχτοί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την κατάσταση σε δήλωσή της, σημειώνοντας ότι το 2013 το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής στο Βάτι (στη Λεμεσό) και τον Κοτσιάτη (στη Λευκωσία) παραβίαζαν την οδηγία της ΕΕ για τους χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτή η απόφαση οδήγησε την Επιτροπή να στείλει επίσημο σημείωμα στην Κύπρο στις 28 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας για την επιβολή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Αν και η Κύπρος είχε δεσμευτεί αρχικά να σταματήσει τη λειτουργία των δύο αυτών χώρων μετά την απόφαση, αυτοί παραμένουν ανοιχτοί, με αποτέλεσμα την τρέχουσα απειλή προστίμων. Η ΕΕ τονίζει ότι, εκτός εάν η Κύπρος λάβει άμεσα μέτρα για να κλείσει τους χώρους υγειονομικής ταφής και να αντιμετωπίσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει χρηματικές κυρώσεις.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην εκπλήρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα νομικά και πρακτικά ζητήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποσταλεί απορρίμματα σε αυτούς τους χώρους υγειονομικής ταφής για περισσότερα από έξι χρόνια, αυτοί εξακολουθούν να μην έχουν αποκατασταθεί και κλείσει όπως απαιτεί η οδηγία για τους χώρους υγειονομικής ταφής», συνέχισε η Επιτροπή.
«Επιπλέον, η Κύπρος έχει αναβάλει αρκετές φορές το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της απόφασης. Ως εκ τούτου, οι χώροι υγειονομικής ταφής εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.»
Η δήλωση ολοκληρώθηκε λέγοντας ότι η υπόθεση θα σταλεί «ξανά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας την επιβολή χρηματικών κυρώσεων».
Παρά τις σφοδρές δηλώσεις από την Επιτροπή, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κύπρου, Θεόδωρος Μεσημέρης, πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει τα πρόστιμα.
«Για πρώτη φορά, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για την διαχείριση όλων των ρευμάτων απορριμμάτων και για την αποτροπή παράνομων πρακτικών απόρριψης απορριμμάτων», δήλωσε ο Μεσημέρης.
Αποκάλυψε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των λειτουργιών διαχείρισης στο Κοτσιάτη και σε άλλους 71 χώρους υγειονομικής ταφής στη Λευκωσία μέχρι το 2026. Παράλληλα, ο χώρος του Βατί και οι 47 άλλοι χώροι στη Λεμεσό θα υποστούν πλήρη ανακαίνιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2029.