Τριάντα χρόνια μετά τον Ιωάννη-Παύλο Β’, ο Φραγκίσκος έφθασε λίγο πριν από τις 15:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) σ’ αυτή την κοσμοπολίτικη πόλη-κράτος των έξι εκατομμυρίων κατοίκων, όπου πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία αύριο, Πέμπτη, ενώπιον των αρχών και να χοροστατήσει σε λειτουργία σε στάδιο.
Παρά τα προβλήματα υγείας του και το φρενήρη ρυθμό του ταξιδιού αυτού, του μακρότερου και πιο μακρινού της παπικής θητείας του, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας φαίνεται μέχρι τώρα σε φόρμα και χαμογελαστός, αψηφώντας τις αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο ταξίδι.
Η Σιγκαπούρη, κράτος ανεξάρτητο από το 1965 και ένα από τα πιο ανεπτυγμένα της Ασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βιομηχανία και την τεχνολογία, αποτελεί στόχο επικρίσεων για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για την αυστηρότητα του δικαστικού συστήματός της, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή.
Η πλειονότητα των κατοίκων αυτού του τροπικού νησιού είναι Κινέζοι, ενώ ζουν επίσης σ’ αυτό σημαντικές μειονότητες Μαλαίων και Ινδών. Οι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν περίπου 19% του πληθυσμού, η πλειονότητα του οποίου είναι βουδιστές.
Σήμερα το πρωί ο πάπας ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στο Ανατολικό Τιμόρ με μια συνάντηση με νέους στην πρωτεύουσα Ντίλι, όπου επευφημήθηκε και πάλι από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν παραταχθεί κατά μήκος δρόμων μέσα σε γενική ευφορία.
Η χώρα αυτή, το 98% των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί, είχε κηρύξει τριήμερη αργία για την επίσκεψη του πάπα, η οποία κορυφώθηκε την Τρίτη με μια γιγάντια υπαίθρια λειτουργία δυόμισι ωρών ενώπιον περίπου 600.000 πιστών σε μια μεγάλη πλατεία στην περιφέρεια του Ντίλι.
Η 12ήμερη περιοδεία του πάπα Φραγκίσκου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, έπειτα από έναν περίπλου 33.000 χιλιομέτρων σε τέσσερις χώρες (Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Ανατολικό Τιμόρ και Σιγκαπούρη).