Η απόφαση αυτή επηρεάζει περίπου 7.000 διεθνείς φοιτητές του Χάρβαρντ, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την νομική τους κατάσταση και να αντιμετωπίσουν πιθανή απέλαση.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Kristi L. Noem, κατηγόρησε το Χάρβαρντ για ανεκτική στάση απέναντι σε αντι-αμερικανικές και παράνομες δραστηριότητες από διεθνείς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων σχέσεων με παραστρατιωτικές ομάδες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ζήτησε εκτενή αρχεία για τις δραστηριότητες των διεθνών φοιτητών τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε απάντηση, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Alan Garber, καταδίκασε την κίνηση ως πολιτική εκδίκηση για την υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας του πανεπιστημίου. Το Χάρβαρντ κατέθεσε αγωγή ζητώντας προσωρινή διαταγή για να σταματήσει η εφαρμογή της πολιτικής και έχει ήδη καταθέσει ξεχωριστή αγωγή για την αναστολή περικοπών ομοσπονδιακής χρηματοδότησης άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αγωγή υποστηρίζεται από περισσότερα από 200 εκπαιδευτικά ιδρύματα, πόλεις και εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στις επιχειρήσεις τους μειώνοντας τη βάση πελατών τους και περιορίζοντας την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν κορυφαία ταλέντα από τα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Η αγωγή του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία, ενώ απειλεί το ακαδημαϊκό μέλλον περισσότερων από 7.000 διεθνών φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος.
Η νομική αυτή διαμάχη εντάσσεται σε μια σειρά εντάσεων μεταξύ αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της ομοσπονδιακής πολιτικής μετανάστευσης.
Στην καταγγελία, το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) να το αφαιρέσει από το Πρόγραμμα Φοιτητών και Ανταλλαγών Παρακολούθησης (SEVP) παραβιάζει τη νομοθεσία.
«Πρόκειται για ακόμη μία πράξη της κυβέρνησης σε προφανή εκδίκηση επειδή το Χάρβαρντ άσκησε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας απορρίπτοντας τις απαιτήσεις του κράτους να ελέγχει τη διοίκηση, το πρόγραμμα σπουδών και την ιδεολογία των φοιτητών και του προσωπικού του πανεπιστημίου», αναφέρει η αγωγή.
Το Χάρβαρντ ζητά από δικαστή να εμποδίσει άμεσα την εντολή της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νοέμ.
Η ανάκληση του δικαιώματος εγγραφής διεθνών φοιτητών ήρθε ως αυστηρή τιμωρία προς το πανεπιστήμιο για την άρνησή του να υποκύψει σε πολιτικές απαιτήσεις της κυβέρνησης, όπως την παράδοση πειθαρχικών φακέλων φοιτητών και την κατάργηση δράσεων για την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI).
«Το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράφει ξένους φοιτητές και όσοι φοιτούν ήδη πρέπει να μεταγραφούν ή θα χάσουν τη νομική τους κατάσταση», ανέφερε το DHS.
Το πανεπιστήμιο ήδη βρίσκεται σε νομική διαμάχη με τον Λευκό Οίκο για το πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης ύψους $2,65 δισ., ενώ η Εφορία (IRS) σχεδιάζει να του αφαιρέσει το καθεστώς φοροαπαλλαγής.
Η απόφαση ήρθε σε κρίσιμη στιγμή, καθώς χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο προετοιμάζονταν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στο Χάρβαρντ. Ένας πρωτοετής από τη Νέα Ζηλανδία χαρακτήρισε το νέο ως «στιγμή που σου κόβεται η καρδιά».
Η απόφαση απειλεί άμεσα περισσότερους από το 25% του φοιτητικού πληθυσμού του Χάρβαρντ. Καθηγητές προειδοποιούν ότι μια μαζική αποχώρηση ξένων φοιτητών θα πλήξει σοβαρά το ακαδημαϊκό έργο του πανεπιστημίου.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι μετατράπηκε σε «επίκεντρο αντιαμερικανικής, αντισημιτικής και υπέρ-τρομοκρατικής προπαγάνδας», προσθέτοντας ότι «η εγγραφή ξένων φοιτητών είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα».
Η διαμάχη κρατάει μήνες, καθώς η κυβέρνηση απαιτεί αλλαγές στις πολιτικές προσλήψεων, αποδοχής φοιτητών, αντιμετώπισης αντισημιτισμού και κατάργησης πολιτικών DEI. Παράλληλα, επικεντρώνεται στους διεθνείς φοιτητές που φέρονται να συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Το Χάρβαρντ αναγνωρίζει ότι παρατηρήθηκε αντισημιτισμός την προηγούμενη χρονιά και έχει ήδη λάβει μέτρα. Ωστόσο, καταγγέλλει πως πολλές κυβερνητικές απαιτήσεις —όπως ο «έλεγχος ιδεολογίας»— ξεπερνούν το ρόλο του κράτους και παραβιάζουν τα συνταγματικά του δικαιώματα.
Η απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινότητα των σχεδόν 10.000 διεθνών φοιτητών του Χάρβαρντ (27,2% του συνόλου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25).