Τα είδη των πονοκέφαλων και τι μπορεί να κρύβουν

by Times Newsroom

Λίγο-πολύ όλοι μας γνωρίζουμε πόσο μπορεί να μας εξουθενωθεί ένας έντονος πονοκέφαλος. Συνήθως, η πρώτη μας αντίδραση είναι να πάρουμε ένα παυσίπονο, να πιούμε αρκετό νερό για να ενυδατωθούμε και να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την ημέρα μας.

Ωστόσο, ένας γιατρός προτρέπει τους ανθρώπους να είναι πιο επιφυλακτικοί, όταν υποφέρουν από πονοκεφάλους, καθώς οι πολλαπλοί πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ένα σημάδι κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Ο Michael Munger, ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας από το Όβερλαντ Παρκ του Κάνσας, παρατήρησε συγκλονισμένος τον αριθμό των ασθενών του οι οποίοι αγνοούν τους πονοκεφάλους όταν εμφανίζονται, απλά επιλέγοντας να σφίξουν τα δόντια και να υποφέρουν από τον πόνο.

Ο Munger πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή, όταν έχουν συχνά έντονους πονοκεφάλους, καθώς θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι κάποιος πάσχει από επικίνδυνες ασθένειες, όπως όγκο στον εγκέφαλο ή ανεύρυσμα.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να αντιδρούν υπερβολικά σε αυτό, αλλά και δεν θα θέλαμε να το αγνοούν», δήλωσε ο γιατρός.

Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι η κεφαλαλγία τάσης, η αθροιστική κεφαλαλγία και η ημικρανία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η σοβαρότητα των πονοκεφάλων που θα πρέπει να έχουμε κατά νου: Σημειώνοντας πόσο συχνά υποφέρετε από πονοκέφαλο θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη για το αν πρέπει να ζητήσετε ιατρική φροντίδα. Ο Δρ Munger πιστεύει ότι εάν ένα άτομο έχει περισσότερους από δύο πονοκεφάλους την εβδομάδα, για περισσότερο από 15 μέρες, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του.

Εάν πιστεύετε ότι οι συχνοί πονοκέφαλοί σας δικαιολογούν την επίσκεψη σε έναν γιατρό, μπορείτε να εντοπίσετε ορισμένα στοιχεία, ώστε να του παρέχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για μια περιεκτική διάγνωση. Σημειώνοντας το πότε εμφανίζονται οι πονοκέφαλοί, μπορεί να καταλάβετε τι τους πυροδοτεί – π.χ. συγκεκριμένα είδη τροφίμων, το να μην πίνετε αρκετό νερό ή το να μην κοιμάστε αρκετά.

Επίσης, εντοπίζοντας ακριβώς πού αισθάνεστε τον πόνο, θα μπορούσε να βοηθήσει τον γιατρό σας να αξιολογήσει τι είδους πονοκέφαλο έχετε. Οι πονοκέφαλοι τάσης π.χ. αρχίζουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στη συνέχεια ανεβαίνουν προς τα επάνω. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες, από την άλλη πλευρά, συνήθως χτυπάνε γύρω από τα μάτια, ενώ οι ημικρανίες προκαλούν συχνά πόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Επιπλέον συμπτώματα, όπως μούδιασμα, ναυτία και προβλήματα μνήμης, θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη μιας σοβαρής κατάστασης.

Πηγή: iatrikanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή