Τεχνητή νοημοσύνη: Θα φέρει επανάσταση στις επενδύσεις – Τι «βλέπει» η Morgan Stanley

Πόσο κοντά βρίσκεται η τεχνολογία στο να αντικαταστήσει τους σύμβουλους επενδύσεων

by Times Newsroom

Τα σχολεία αρχίζουν να χρησιμοποιούν chatbot με τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) ως εργαλεία διδασκαλίας, οι εταιρείες ποντάρουν στην A.I. για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών και οι ασφαλιστικές επεξεργάζονται νέες αξιώσεις μέσω της νέας τεχνολογίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις «εντυπωσιακές ικανότητες» της τεχνητής νοημοσύνης, είναι λογικό και οι επενδυτές να σκέφτονται τα κέρδη που θα μπορούσαν να έχουν.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι λένε ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στις επενδύσεις, αν και οι πελάτες εξακολουθούν να προτιμούν την ανθρώπινη επαφή, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της Morgan Stanley που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και αφορούσε τουλάχιστον 1.000 επενδυτές και αναλυτές.

Όπως τονίζεται, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα χρηματοοικονομικά, με το 72% των επενδυτών να την αποκαλούν ένα… εν δυνάμει «game changer». «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επαναστατική στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», ανέφερε η μελέτη.

«Ενώ η A.I. είναι ξεκάθαρα πρωτοποριακή και απλώς είμαστε ακόμη στην αρχή για να δούμε τον πιθανό αντίκτυπο του στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», δήλωσε σε δήλωσή του ο Jeff McMillan, επικεφαλής ανάλυσης, δεδομένων και καινοτομίας στην Morgan Stanley.

Ακόμα κι αν η τεχνητή νοημοσύνη φέρει επανάσταση στον τομέα, οι επενδυτές είναι απίθανο να παρέχουν όλη την εμπιστοσύνη τους στην τεχνολογία και οι ανθρώπινοι σύμβουλοι θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, με περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα να λένε ότι η A.I. δεν θα αντικαθιστούσε ποτέ πλήρως την ανθρώπινη καθοδήγηση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι επενδυτικές εταιρείες που αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα διατηρήσουν ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών αρκετά σύντομα, καθώς το 63% των επενδυτών δήλωσε ότι θα προτιμούσε να συνεργαστεί με μια εταιρεία που αξιοποιεί την τεχνολογία έναντι μιας εταιρείας που δεν το κάνει.

Τεχνητή νοημοσύνη και επενδύσεις

Η Morgan Stanley έχει εφαρμόσει την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να ενισχύσει τον βραχίονα διαχείρισης περιουσίας εδλω και χρόνια. Το 2017, η τράπεζα κυκλοφόρησε λογισμικό που υποστηρίζεται από A.I. για να βοηθήσει τους χιλιάδες οικονομικούς συμβούλους της να δημιουργήσουν εξατομικευμένα σχέδια. Το 2019, ανέπτυξε ένα μοντέλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρωτότυπες στρατηγικές διαπραγμάτευσης μετοχών με βάση τα μοτίβα που προσδιορίζονται σε αναφορές από τους ίδιους τους αναλυτές της Morgan Stanley. Και το 2021, η τράπεζα ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Microsoft για να ενσωματώσει στο cloud computing και την τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας τεχνολογίας, μια σειρά από εργαλεία με τις επενδυτικές υπηρεσίες της Morgan Stanley.

Ο McMillan χαρακτήρισε τα μεγάλα στοιχήματα της Morgan Stanley στην τεχνητή νοημοσύνη ως «επιχειρηματική απαίτηση» μιλώντας στο συνέδριο του Fortune , λέγοντας ότι η χρήση της στην παροχή συμβουλών ήταν «προς το συμφέρον του πελάτη».

Η Morgan Stanley έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν ανακοίνωσε μια επένδυση και συνεργασία με την κορυφαία startup τεχνητής νοημοσύνης OpenAI. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT, η Morgan Stanley κυκλοφόρησε το δικό της chatbot σε δοκιμαστική έκδοση που θα βοηθούσε τους 16.000 οικονομικούς συμβούλους της τράπεζας να περιηγηθούν στις τεράστιες βιβλιοθήκες οικονομικών δεδομένων και αναλύσεων για να δημιουργήσουν εξατομικευμένες συμβουλές.

«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι τόσο γνώστες όσο ο πιο έξυπνος άνθρωπος» στη Morgan Stanley, είχε πει ο McMillan σε συνέντευξή του στο CNBC. «Είναι σαν να κάθεται δίπλα σου ο επικεφαλής στρατηγικής όταν μιλάς στο τηλέφωνο με έναν πελάτη».

Το στοίχημα της Morgan Stanley στην τεχνητή νοημοσύνη για το τμήμα διαχείρησης περίουσίας – που απέφερε έσοδα 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 – μπορεί να αρχίσει να αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία κατέγραψε ότι το 74% των επενδυτών υποστηρίζει ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι θα δούλευαν καλύτερα αν βοηθούνταν από τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να παραμείνει μόνο βοηθός, αντί να αναλάβει όλα τα καθήκοντα των οικονομικών συμβούλων, με το 88% των ερωτηθέντων να λέει ότι οι αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο ήταν «εξαιρετικά σημαντικές» για τους οικονομικούς συμβούλους.

Ενώ κάποια μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την εμπορία μετοχών έχουν δείξει επιτυχία, ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να εμπιστεύονται τυφλά τα χρήματά τους σε εφαρμογές όπως το ChatGPT, καθώς η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε κραυγαλέα λάθη.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσε ότι το ChatGPT θα μπορούσε να ξεπεράσει την ανθρώπινη ανάλυση για να προβλέψει τις κινήσεις των μετοχών με βάση τους τίτλους των οικονομικών ειδήσεων, αν και σε μια συνέντευξη στο Fortune, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα τρέχοντα μοντέλα εξακολουθούν να είναι επιρρεπή σε λάθη ή παρερμηνεία πληροφοριών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή