«Θα κατηγορηθούν για προδοσία όσοι δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Οι αρχές δεν θέλουν καν να σκεφτούν ότι κάποιος στη Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τους καλύτερους αθλητές του κόσμου από άλλες χώρες να αγωνίζονται.

by Times Newsroom

Η Ρωσία έχει φτάσει σε νέα ύψη στις σχέσεις της με τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ούτε ένα ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι δεν θα μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η άρνηση των κύριων τηλεοπτικών καναλιών – «Πρώτο» και «Ρωσία 1» – ήταν γνωστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το εξειδικευμένο «Ματς TV» διαπραγματεύτηκε την προβολή των Αγώνων.

Σύμφωνα με το Sports.ru, αποφασίστηκε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις μετά την άρνηση συμμετοχής παλαιστών, του τζούντο και ταεκβοντό από τη Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η μόνη διέξοδος είναι οι Ρώσοι αθλητές να αλλάξουν την υπηκοότητά τους σε κάτι που να μην υποδηλώνει Ρωσία και οι οπαδοί να προσπαθούν μανιωδώς να βρουν πειρατικές εκπομπές στο Διαδίκτυο

Είναι σαφές ότι η απόφαση ελήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, όπου θεωρήθηκε ότι το ενδιαφέρον για την απόδοση μιάμισης δεκάδας Ρώσων αθλητών που μπόρεσαν να εισαχθούν και θα αναγκαστούν να παίξουν χωρίς τον ύμνο και υπό ουδέτερη σημαία δεν αξίζει τον κόπο για να πληρώσουν πολλά χρήματα στους κατόχους των δικαιωμάτων της Ολυμπιακής τηλεοπτικής εικόνας.

Οι αρχές δεν θέλουν καν να σκεφτούν ότι κάποιος στη Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τους καλύτερους αθλητές του κόσμου από άλλες χώρες να αγωνίζονται.

Όταν το άθλημα πολιτικοποιείται

Από αυτή την άποψη, πολλοί θυμήθηκαν ότι η τελευταία φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρνήθηκαν να προβληθούν στη Ρωσία ήταν το 1984, όταν, για πολιτικούς λόγους, αποφασίστηκε να μην σταλεί η εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ στους Θερινούς Αγώνες στο Λος Άντζελες.

Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν μια απάντηση στο αμερικανικό μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα λόγω της εισβολής στο Αφγανιστάν.

Ο παραλληλισμός είναι ακόμη πιο πολύχρωμος αν θυμηθούμε ότι πολύ σύντομα η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει.

Ο τρόπος σκέψης της ρωσικής ηγεσίας απεικονίζεται έντονα από την αντίδραση του Βιάτσεσλαβ Φετίσοφ, του θρυλικού σοβιετικού παίκτη χόκεϋ και νυν βουλευτή της Κρατικής Δούμας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη στάση του απέναντι στις παραστάσεις των Ρώσων αθλητών χωρίς σημαία και ύμνο :

Δεν θα παρακολουθήσω τους διεθνείς αγώνες. Επιπλέον, θεωρώ προδοσία να δω σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου».

»Λένε ότι απαγορεύτηκε στις ομάδες μας να λάβουν μέρος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν οι Ρώσοι τις ομάδες τους. Έτσι, για να αποφευχθεί η «προδοσία», οι εκπομπές ακυρώθηκαν».

Η τελευταία φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρνήθηκαν να προβληθούν στη Ρωσία ήταν το 1984, όταν για πολιτικούς λόγους αποφασίστηκε να μην σταλεί η εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ στους Θερινούς Αγώνες στο Λος Άντζελες

Παρεμπιπτόντως, η μετάδοση του ποδοσφαίρου Euro 2024 προκάλεσε πραγματικά προβλήματα στις ρωσικές αναμεταδόσεις: κατά τη διάρκεια ενός από τους αγώνες με τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Γεωργίας, οι οπαδοί στις εξέδρες φώναζαν ένα γνωστό ψευδώνυμο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί του Χάρκοβ και βγήκε ζωντανά.

Μετά από αυτό, φέρεται να μεταδόθηκαν αγώνες πρωταθλήματος με καθυστέρηση τριάντα δευτερολέπτων για να υπάρχει χρόνος αντίδρασης σε προπαγανδιστικές εχθρικές εκδηλώσεις.

Η αντίδραση του Βιάτσεσλαβ Φετίσοφ, του θρυλικού Σοβιετικού παίκτη χόκεϋ και νυν βουλευτή της Κρατικής Δούμας, λέει πολλά για τον τρόπο σκέψης της ρωσικής ηγεσίας

Η Ρωσία σκοτώνει αυτή την ευκαιρία για τους αθλητές της για αρκετούς συνεχόμενους κύκλους: προβλήματα με την είσοδο στους Ολυμπιακούς αγώνες προέκυψαν το 2016, πριν από τους Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, λόγω σκανδάλων ντόπινγκ στη ρωσική ομάδα στίβου.

Στους επόμενους Αγώνες στο Τόκιο, λόγω των ίδιων προβλημάτων, η εκπροσώπησή τους στους αρσιβαρίστες ήταν περιορισμένη και η πολύ μειωμένη ρωσική ομάδα αγωνίστηκε υπό τις σημαίες της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι Ρώσοι αθλητές σε όλα τα αθλήματα έχουν τα ίδια προβλήματα με διεθνείς αγώνες υψηλού επιπέδου. Η έλλειψη ευκαιρίας να αγωνιστούν με τους καλύτερους ξένους αθλητές και ομάδες μειώνει απότομα το επίπεδο του ρωσικού αθλητισμού και τα κίνητρα των αθλητών. Τώρα, με τον αποκλεισμό των θεατών από τους κύριους αγώνες, παγκόσμιους και ηπειρωτικούς, σκοτώνεται και το μαζικό ενδιαφέρον των θεατών για τον αθλητισμό.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014 στο Σότσι μετατράπηκαν στους πιο ακριβούς στην ιστορία, χωρίς να χρειάζεται να φέρουν τεχνητό χιόνι από το Ισραήλ

Τι απότομη ανατροπή μετά από κυβερνητικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτόν τον διάσημο τρόπο προώθησης του πατριωτισμού, όταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014 στο Σότσι μετατράπηκαν στους πιο ακριβούς στην ιστορία, χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε τεχνητό χιόνι από το Ισραήλ: τι είναι 50 δισεκατομμύρια δολάρια όταν μιλάνε για το μεγαλείο της Πατρίδας!

Έκτοτε, μάλιστα, με τα πρωτοφανή σκάνδαλα ντόπινγκ που εμπλέκονταν η FSB για να εξασφαλίσει έπαθλα μετάλλια με κάθε κόστος, άρχισε η παρακμή του ρωσικού αθλητισμού.

Ο βαθμός υποβάθμισης αποδείχθηκε έντονα από τους Αγώνες BRICS, οι οποίοι προκάλεσαν γελοιοποίηση με τα βάθρα στα οποία στέκονταν μοναχικοί αθλητές, που μερικές φορές ανταγωνίζονταν τον εαυτό τους.

Από τη μεγάλη αθλητική δύναμη που ήταν πραγματικά η Ρωσία, μετατρέπεται σε νεκρή ζώνη για μεγάλα αθλήματα.

Η μόνη διέξοδος είναι οι αθλητές να αλλάξουν την υπηκοότητά τους σε κάτι πιο αξιοπρεπές και οι οπαδοί να προσπαθούν μανιωδώς να βρουν πειρατικές εκπομπές στο Διαδίκτυο. Ποιος ξέρει, ίσως με τον καιρό τέτοιοι «προδότες» να εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να λογοδοτήσουν για έλλειψη πίστης.

Λεονίντ Σβέτς- δημοσιογράφος

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή