Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Ευρώπη

Μια νέα, εκτενής ανάλυση-σχολιασμός των αντιλήψεων των Ελλήνων περί Ευρώπης από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικών Συστημάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνο Παπάζογλου.

by Times Newsroom

Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα; Πώς έχουν αλλάξει οι οπτικές και οι απόψεις τα τελευταια 10 χρόνια; Ποιες είναι οι λιγότερο και περισσότερο φιλοευρωπαϊκές ομάδες του πληθυσμού; Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει σήμερα, ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογών, μια κριτική ανάγνωση και εκτενή ανάλυση – σχολιασμό των ευρημάτων του νέου, έκτου κύματος “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” που σχετίζονται με τις αντιλήψεις, τις γνώσεις και τις γνώμες του πληθυσμού γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λειτουργία της, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικών Συστημάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνο Παπάζογλου.

«Από τη σκοπιά των πολιτών, τα ζητήματα της εγχώριας πολιτικής ζωής είναι αλληλένδετα με τον τρόπο της προσδοκώμενης επίδρασης της ΕΕ στα πολιτικά συστήματα. Για τον λόγο αυτό, είναι ορθή η διερεύνηση ερωτημάτων στις μετρήσεις κοινής γνώμης τόσο για εγχώρια, όσο και “ευρωπαϊκά ζητήματα», σημειώνει ο Μάνος Παπάζογλου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση (PDF)

Βρείτε όλο το υλικό γύρω από την έρευνα “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες 2024”

Επιπλέον, διαβάστε παρακάτω κάποια βασικά ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας “Τι Πιστεύουν οι Έλληνες – 2024” που αφορούν τις στάσεις και τις απόψεις του ελληνικού πληθυσμού για τα θέματα γύρω από την Ευρώπη.

Όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο κύμα της έρευνας “Τι πιστεύουν οι Έλληνες”, το 2015, η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν θέμα συζήτησης και διαφωνιών. Σήμερα πλέον, έχοντας ξεπεράσει τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους, μετά από μια πανδημία και εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, η εικόνα της ΕΕ και η συζήτηση γύρω από την Ένωση έχει αλλάξει. Οι Έλληνες θεωρούν πια, σε ποσοστό 64,8%, (μάλλον) θετική τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Πώς θα είναι η ΕΕ σε δέκα χρόνια; Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις, με ένα παρόμοιο ποσοστό, είναι ότι “η ΕΕ θα διασπαστεί τα επόμενα χρόνια με την αποχώρηση χωρών” και ότι “η ΕΕ θα συνεχίσει για την επόμενη δεκαετία να υπάρχει με τη μορφή που έχει σήμερα” (36,8% και 35,9% αντίστοιχα).

Πώς εξελίχθηκαν αυτές οι απόψεις με τα χρόνια; Το 2016, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, 1 στους 2 θεωρούσε ότι η ΕΕ θα διασπαστεί και μόνο 8,6% θεωρούσαν ότι η ΕΕ θα διατηρούσε σε δέκα χρόνια την τότε μορφή της. Οκτώ χρόνια μετά, αυτές οι δύο επιλογές σχεδόν ισοβαθμούν. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε εκείνους που πίστευαν ότι η ΕΕ θα διαλυθεί: είναι πολύ λιγότεροι σήμερα από ό,τι ήταν το 2016, 27,9% έναντι μόνο 10,3%.

Ωστόσο, περίπου 1 στους 3 θεωρεί την ΕΕ μια παγκόσμια δύναμη “σε πτώση“, ενώ λιγότεροι (16,7%) τη θεωρούν δύναμη “σε άνοδο“. Επίσης, 36,4% τη θεωρούν αναξιόπιστη.

Παρόλ’ αυτά, οι Έλληνες ζητούν “περισσότερη Ευρώπη” σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 70%) δηλώνει ότι θέλει πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ σε όλες τις επιλογές που δίνονται: στην υγεία και στο περιβάλλον (83,8%), στην άμυνα (78,3%), στην παιδεία (77,3%), αλλά και στην οικονομία, στη μετανάστευση και στην εξωτερική πολιτική. Ακόμη, η πλειοψηφία των πολιτών, το 65%, φαίνεται ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση της ΕΕ με νέα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, μόνο 35,9% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι γνωρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης. Από όσους γνωρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου οι μισοί το θεωρούν “πολύ” ή “πάρα πολύ σημαντικό” για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ 32,2% το θεωρούν “μέτρια σημαντικό”.

Διαβάστε μια σύνοψη του Β’ μέρους της δημοσκοπικής έρευνας

Βρείτε όλο το υλικό γύρω από την έρευνα “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες 2024”

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com