Site icon Times News

Τι σηματοδοτεί ο “παγκόσμιος πόλεμος” του Κορωνοϊού

Ζούμε σε μια κατάσταση πολέμου, μετράμε καθημερινώς θύματα και οικονομικές καταστροφές. Η πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται σαν ένας σύγχρονος παγκόσμιος πόλεμος. Εκατομμύρια ζωές, θα χαθούν αλλά και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας θα καταστραφούν, όπως συνηθίζεται να γίνεται σε κάθε πόλεμο.

Ανάλογες θα είναι οι συνέπειες στην πολιτική, στην οικονομία των κρατών, και στην κοινωνική οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις με πρώτες τις Η.Π.Α δεν έδιναν μεγάλη σημασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπήρξε υποχρηματοδότηση του Δημοσίου Τομέα και ενθάρρυνση της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αυτό το μοντέλο της πολιτικής, δέχθηκε καίριο χτύπημα. Οι συντηρητικοί και οι λαϊκιστές ηγέτες, όπως ο Τραμπ, ο Ερντογάν και ο Μπολσονάρο, δεν μπορούν να υπερβούν την αδήριτη ανάγκη, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του κοινωνικού κράτους, και της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, με κρατικό παρεμβατισμό.

Η Αμερική πλέον είναι αναγκασμένη να λειτουργήσει όπως μετά το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, να ενισχύσει τις δικές της κρατικές δαπάνες, σαν του τύπου νέου σχεδίου Μάρσαλ. Η Ευρώπη, ήδη έχει αποφασίσει το πρώτο βήμα με ένα γενναίο πακέτο στήριξης των κρατών μελών στον τομέα της υγείας και της ενίσχυσης θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζονται εκ των πραγμάτων, να στραφούν σε πολιτικές που μέχρι πριν λίγο, αναθεμάτιζαν με το αιτιολογικό, ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει όλο και λιγότερο στην οικονομική ζωή. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια της. Δεν μπορούν να ελέγξουν την επερχόμενη καταστροφή με ημίμετρα.

Χρειάζονται μεγάλες τομές στην υγεία, και χρειάζονται να γίνουν εδώ και τώρα. Η κατάσταση που υπάρχει στις Μ.Ε.Θ είναι ενδεικτική. Υπάρχει κορεσμός και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας εφόσον αυτό προκύψει, αν δεν ενισχυθεί άμεσα από νέο νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και κλίνες.

Διαπιστώνουμε όμως ότι τα κράτη της Δύσης, πηγαίνουν βλέποντας και κάνοντας, από την εικόνα που έχουν μπροστά τους. Είναι φανερό, ότι θέλουν να αποφύγουν τις μεγάλες δαπάνες στον τομέα αυτό. Όμως οι καταστροφικές συνέπειες, της πολιτικής αμέλειας είναι τεράστιες.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η σύγκρουση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι αναπόφευκτη και οι πολιτικοί δεν μπορούν να την υπερβούν. Είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν το κοινό αίσθημα και τις προτεραιότητες που έχει ανάγκη αυτή τη χρονική στιγμή η κοινωνία.

Δεν μπορούν να παίρνουν εντολές από τις τράπεζες και από τις χρηματαγορές, για την πολιτική που θα ασκήσουν. Συμβαίνει δηλαδή, αυτό που συμβαίνει, μετά από κάθε μεγάλο πόλεμο.

Η ανοικοδόμηση της οικονομίας, γίνεται κυρίως από πρωτοβουλίες κρατικού παρεμβατισμού, Τώρα είναι εμφανές πόσο λάθος ήταν για την Ελλάδα η επένδυση στους Ολυμπιακούς αγώνες για στάδια, κατοικίες κ.λ.π, καθώς και οι μειωμένες επενδύσεις στο σύστημα υγείας. Θα μπορούσαν μόνο με το 1/5 των χρημάτων αυτών που δαπανήθηκε, να είχαν γίνει δύο ή τρία νοσοκομεία μεγάλα στην Αθήνα, σύγχρονα όπως και στις μεγάλες περιφέρειες ώστε να αντιμετωπίσουν, τέτοιες μεγάλες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Η οικονομία της απληστίας και του θεαθήναι, μας έχει φέρει μπροστά σε μια τραγική κατάσταση στην αντιμετώπιση βασικών αναγκών, όπως είναι η υγεία των πολιτών.

Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, είμαστε αναγκασμένοι να δούμε τη σημασία που έχει στις δημόσιες υποδομές, το σύστημα υγείας, το οποίο πέραν από την ουσιαστική προστασία του πολίτη δίνει και πλεονεκτήματα στη χώρα μας, για τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη.

Μια υγιής οικονομία προαπαιτεί, μια υγιή κοινωνία.

The following two tabs change content below.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ

Ο Βασίλης Τακτικός είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Παράλληλα, είναι συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Οικονομίας και εργάζεται ως εμπειρογνώμων σύμβουλος σε σχετικά προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης. Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθεί το μοντέλο των «Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων» σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών με έμφαση στους τομείς της κοινωνικά υποστηριζόμενης Γεωργίας και κοινωνικών αγροκτημάτων – την αυτονομημένη ενέργεια, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς υγείας, τον βιοτουρισμό – αγροτουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Διευθύνει την επιστημονική ομάδα Μελετών για την Κοινωνική Οικονομία. Έχει γράψει τα βιβλία: «Θεσμοί και εφαρμογές Κοινωνικής Οικονομίας», «Κοινωνική Οικονομία και Αυτοδιαχείριση. Τοπικές αναπτυξιακές συμπράξεις».
Exit mobile version