Το θέμα «“Εθνικά” DNA και ιστορική – αρχαιολογική έρευνα: Η περίπτωση της “γενετικής” των Ελλήνων και των Κυπρίων» πραγματεύεται η πρώτη εκ των δύο δημόσιων τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Έθνος και Γενετική: Κατανοώντας τα όρια μεταξύ DNA και εθνικής/πολιτισμικής ταυτότητας», τις οποίες διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Ομιλητής είναι ο Δρ Θεόδωρος Γιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΑΠΚΥ και Διευθυντής του εν λόγω Προγράμματος. Η αντιφώνηση θα γίνει από τον Δρα Πάνο Χριστοδούλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ελληνικών Σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 20 Μαΐου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό για παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/xGFEl
Σκοπός της τηλεδιάλεξης είναι να αναδείξει τον προβληματικό χαρακτήρα ορισμένων πρόσφατων ερευνών της πληθυσμιακής γενετικής και αρχαιογενετικής, οι οποίες στην προσπάθειά τους να επιλύσουν σύνθετα ιστορικά και αρχαιολογικά προβλήματα προβαίνουν συχνά σε μια άκρως αμφιλεγόμενη συσχέτιση γενετικών στοιχείων και εθνικών/πολιτισμικών ομάδων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε παραδείγματα που αφορούν αυτό που σε ορισμένες έρευνες περιγράφεται ως «γενετική (ή DNA)» των Ελλήνων και των Κυπρίων.
Ο Επικ. Καθηγ. Θεόδωρος Γιαννόπουλος είναι Διδάκτωρ Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού (Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο, το ινδοευρωπαϊκό πρόβλημα και η πρόσληψη του παρελθόντος στη νεότερη Ελλάδα, καθώς και ζητήματα επιστημολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας και πολιτισμικής ταυτότητας των κοινωνιών του παρελθόντος και του παρόντος.