Το 31% των Βουλγάρων θέλει κομμουνισμό ή αυταρχικό καθεστώς

Μάλιστα, η ανάλυση δείχνει ότι τον τελευταίο χρόνο, οι άνθρωποι που θέλουν ένα αυταρχικό καθεστώς αυξήθηκαν κατά 3% – από 17,9 σε 20,8%. Οι υποστηρικτές του κομμουνισμού παραμένουν περίπου το 10%.

by Times Newsroom

Το 31% των Βουλγάρων θέλει να ζήσει σε ένα αυταρχικό ή κομμουνιστικό καθεστώς. Αυτό δείχνει  νέα μελέτη του πρακτορείου «Alpha Research», που ανέθεσε το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής και Κοινωνικής Έρευνας – Σόφια (FHSI).

Η έκθεση αναλύει δεδομένα από παρόμοιες μελέτες τα τελευταία 6-7 χρόνια.

Μάλιστα, η ανάλυση δείχνει ότι τον τελευταίο χρόνο, οι άνθρωποι που θέλουν ένα αυταρχικό καθεστώς αυξήθηκαν κατά 3% – από 17,9 σε 20,8%. Οι υποστηρικτές του κομμουνισμού παραμένουν περίπου το 10%.

«Η σειρά ατελών πρόωρων εκλογών τα τελευταία 4 χρόνια και η αδυναμία των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση έχουν προκαλέσει μείωση της επιθυμίας συμμετοχής στην πολιτική ζωή και τις εκλογές – καταλήγει η έκθεση.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ιδέες μιας «επανεκκίνησης» του πολιτικού συστήματος φαίνονται όλο και πιο αποδεκτές και το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα – όλο και πιο ευάλωτο.

Αυτή τη στιγμή, οι στάσεις των Βουλγάρων απέναντι στις διάφορες μορφές διακυβέρνησης είναι υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας (64%) και οι αξιολογήσεις της και τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα.

Μια πιθανή διάβρωση της έγκρισης της ΕΕ εγκυμονεί κινδύνους αποξένωσης από τις δημοκρατικές αρχές γενικά, και το αντίστροφο.

Και εδώ παρατηρούνται οι αντιθέσεις των απόψεων στο κέντρο και στην περιφέρεια της χώρας.

Η έγκριση της φιλελεύθερης δημοκρατίας μεταξύ των κατοίκων της πρωτεύουσας (81%) και των κατοίκων των μεγαλύτερων περιφερειακών κέντρων (73%) είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στις μικρές πόλεις και τα μικρότερα περιφερειακά κέντρα (55%).

Σε αυτούς συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των ιδρυτών του «ισχυρού χεριού», που μοιράζονται συμπάθειες όχι μόνο με τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία, αλλά και με τους αυταρχικούς ηγέτες τους.

Στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ

Τα στοιχεία για το 2024 επιβεβαιώνουν τον υψηλό βαθμό υποστήριξης για την ευρωπαϊκή ένταξη και ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (61% έναντι μόνο 16% που αποδοκιμάζει).

Αυτές οι στάσεις πρωταγωνιστούν σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές, δημογραφικές και εκλογικές ομάδες του πληθυσμού. Ο πυρήνας των επίμονων αντιπάλων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 τοις εκατό και συγκεντρώνεται κυρίως στον ηλικιωμένο πληθυσμό, σε μικρές πόλεις.

Από το 2017 έως το 2024, η έγκριση για το ΝΑΤΟ αυξήθηκε από 28 σε 40%. Οι αρνητικές αξιολογήσεις παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες (26%-28%), αλλά αν στην αρχή οι υποστηρικτές και οι μη είχαν ισόποσο μερίδιο, τώρα αυτοί που εγκρίνουν την ένταξη στη Συμμαχία έχουν πλεονέκτημα -40% έως 26%.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η εκτίμηση για το εάν η Βουλγαρία κέρδισε ή έχασε περισσότερα από την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Η αναλογία το 2024 είναι 49% προς 29%.

Αδύναμος κρίκος η Βουλγαρία

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η Βουλγαρία είναι ένας «αδύναμος κρίκος» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης λόγω των στάσεων υπέρ του Κρεμλίνου ορισμένων πολιτικών και μέχρι πρόσφατα ισχυρών ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία. Οι συμπεριφορές των Βουλγάρων ορίζονται ως υβριδικές – αφενός φιλοευρωπαϊκές «καταρχήν», και αφετέρου με ιστορικές και νοσταλγικές συμπάθειες προς τη Ρωσία. Οι συνεχιζόμενες ρωσικές υβριδικές επιθέσεις εντείνουν επίσης την αντιδυτική ρητορική και οδηγούν σε «νέες εστίες πόλωσης και πιθανής σύγκρουσης στην κοινωνία».

Το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν πέφτει κατακόρυφα

Μετά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, η εικόνα της Ρωσίας και του Προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιδεινωθεί απότομα – δεν ορίζονται πλέον ως αξιόπιστοι εταίροι και «ειρηνοποιοί», αλλά ως απρόβλεπτα υποκείμενα που μπορούν να προβούν σε οποιεσδήποτε αυθαίρετες ενέργειες χωρίς να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών.

Ο φόβος ότι μια πιθανή νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία θα έλυνε τα χέρια όχι μόνο του Κρεμλίνου, αλλά και άλλων χωρών για να επιβάλουν τις υπαγορεύσεις τους σε μικρότερες, διαβρώνει ολοένα και περισσότερο την εικόνα και την εμπιστοσύνη στη Ρωσία.

Και στο ερώτημα «Ποιο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο για τη Βουλγαρία» το 65,8% απάντησε «Να επιτευχθεί εκεχειρία, ανεξάρτητα από τις συνθήκες». Το 18,1% προτιμά να κερδίσει η Ουκρανία και το 11,2 η Ρωσία να είναι η νικήτρια.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή