«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός.
«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.
Υπό το φόβο νέων εκρήξεων ζουν οι κάτοικοι της Βηρυτού
Οι αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν σήμερα τη μεταφορά βομβητών και φορητών συσκευών επικοινωνίας (γουόκι-τόκι) από επιβάτες όλων των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, μετέδωσε το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η διεύθυνση της λιβανέζικης Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε εντολή στις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Βηρυτού να ενημερώσουν τους επιβάτες ότι η μεταφορά γουόκι-τόκι και βομβητών εντός αεροσκαφών απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας.
Τέτοιες συσκευές απαγορεύεται επίσης να αποστέλλονται αεροπορικώς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν όταν βομβητές και γουόκι-τόκι μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε δύο κύματα επιθέσεων την Τρίτη και την Τετάρτη.
Λίβανος και Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις. Το Ισραήλ -όπως συνηθίζει- δεν έχει σχολιάσει ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη.
Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε ελεγχόμενες εκρήξεις βομβητών και γουόκι-τόκι σε πολλές περιοχές του Λιβάνου. Κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν ύπαρξη τυχόν ύποπτων συσκευών.
«Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε δίπλα στα τηλέφωνά μας»
Παράλληλα, επικρατεί πανικός στο Λίβανο, καθώς οι πολίτες φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να υπάρχει νέα επίθση.
Συγκεκριμένα, μία γυναίκα μιλώντας στο BBC τόνισε ότι «όλοι είναι πανικόβλητοι». «Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μείνουμε δίπλα στους φορητούς υπολογιστές μας, τα τηλέφωνά μας. Τα πάντα μοιάζουν με κίνδυνο αυτή τη στιγμή και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει», λέει.
Πίσω από τις επιθέσεις φαίνεται να είναι η πανίσχυρη μυστική υπηρεσία της Μοσάντ με το Ισραήλ να μην το παραδέχεται επισήμως.
«Φυσικά φοβόμαστε, τα παιδιά μου, τα παιδιά των αδελφών μου, όλοι μας. Ποιος αισθάνεται ασφαλής σε μια τέτοια κατάσταση;», είπε ο Μουστάφα Σιμπάι, ένας κάτοικος της Βηρυτού. «Όταν άκουσα τι συνέβη χθες, άφησα το τηλέφωνό μου στη μοτοσικλέτα μου και απομακρύνθηκα», είπε.
Ο Ζιάντ Μακάρι, υπουργός Πληροφοριών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου, είπε ότι ο πανικός είναι αναμενόμενος, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή ήταν «ένα νέο είδος εγκλήματος για τους Λιβανέζους» και ότι έπληξε ανθρώπους στα σπίτια τους, στη δουλειά τους, στην καθημερινότητά τους. Όμως ταυτόχρονα σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες… ότι ανατινάχθηκε ένα θυροτηλέφωνο, ένα σύστημα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, μια τηλεόραση, ένα κινητό τηλέφωνο».
«Όλα αυτά είναι ένα μάτσο ψέματα, ένα μάτσο ψευδείς ειδήσεις και δεν βοηθούν καθόλου», τόνισε.
Οι ασύρματοι που εξερράγησαν στο δεύτερο κύμα ήταν ιαπωνικής κατασκευής. Η ιαπωνική εταιρία ICOM ανακοίνωσε πως έχει σταματήσει την παραγωγή τους «εδώ και περίπου δέκα χρόνια».