Το Μεξικό εκφράζει ικανοποίηση για τα μέτρα των ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

H κυβέρνηση του Μεξικού εξήρε χθες Πέμπτη τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανήγγειλε πως θα επιτρέπεται σε ως 30.000 ανθρώπους το μέγιστο, πολίτες της Κούβας, της Αϊτής, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας να μεταναστεύουν νόμιμα στη χώρα σε μηνιαία βάση.

by Times Newsroom

Η μεξικανική κυβέρνηση κατέγραψε «με ικανοποίηση» την ανακοίνωση «νέων ενεργειών από πλευράς των ΗΠΑ με στόχο την αύξηση της κινητικότητας εργαζομένων», ανέφερε μέσω Twitter ο Ρομπέρτο Βελάσκο, στέλεχος του ΥΠΕΞ του Μεξικού.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται σε όσα ζητούσε για καιρό η κυβέρνηση της χώρας του προκειμένου «να επιτύχουμε συντεταγμένη, ασφαλή, νόμιμη και ανθρώπινη μετανάστευση στην περιοχή».

Για τον κ. Βελάσκο, τα μέτρα της Ουάσιγκτον θα επιτρέψουν να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν παράτυπα στο αμερικανικό έδαφος.

Η νέα ποσόστωση προβλέπει 30.000 άδειες νόμιμης εργασίας για ανθρώπους που έχουν κάποιον ανάδοχο στις ΗΠΑ.

Όσοι εισέρχονται παράνομα στην αμερικανική επικράτεια θα συνεχίσουν να διατρέχουν κίνδυνο απέλασης.

Πρόκειται για λύση «ασφαλή, ανθρώπινη, λειτουργική», είπε ο Δημοκρατικό πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται στο Μεξικό μεθαύριο Κυριακή, έπειτα από επίσκεψή του στην παραμεθόρια πόλη Ελ Πάσο (Τέξας).

Παρόμοιο πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο για 24.000 πολίτες της Βενεζουέλας που έχουν ανάδοχο· επιτρέπει να ταξιδεύουν αεροπορικώς μετά την επίσημη υποβολή αίτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βελάσκο, το πρόγραμμα αυτό οδήγησε σε μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών κατά 94%, ενώ επιτρέπει στους μετανάστες να αποφεύγουν την καταφυγή σε διακινητές.

Η μετανάστευση θα αποτελέσει ζήτημα-κλειδί της επικείμενης συνόδου του Τζο Μπάιντεν και του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Τον Νοέμβριο, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πάνω από 200.000 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορά τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή