Το Βαλκανικό Περισκόπιο μεταδίδει….

Ισραήλ, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Λιβύη, Ερντογάν, ΗΠΑ

by Times Newsroom

Ισραήλ: Οι μυστικές υπηρεσίες θα εκπαιδεύσουν μαθητές στη χρήση όπλων

«Το κράτος του Ισραήλ χρειάζεται καλούς μαχητές και χρειάζεται τεχνολογική υπεροχή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή: πρέπει να είμαστε στην πρώτη θέση. Δεύτερη και τρίτη θέση στο βάθρο – δεν αρκεί», ανέφερε ο Έρεζ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας των υπουργείων Άμυνας και Παιδείας σε ειδική εκδήλωση στο Τελ Αβίβ, όπως σημειώνει η ισραηλινή Haaretz. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Odem» που επιδιώκει να στρατολογήσει αγόρια ηλικίας 14-15 ετών για μακροχρόνιες σπουδές στους τομείς της μηχανικής και της στρατιωτικής θητείας, στις τεχνολογικές μονάδες της Mossad, της Shin Bet και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων- IDF. Όσοι ενταχθούν στις μονάδες αυτές, πρόσθεσε ο Έρεζ, θα έχουν «τεράστιο αντίκτυπο». «Λίγοι άνθρωποι κάνουν πάρα πολλά, επομένως είναι σημαντικό για εμάς στο Ισραήλ να έχουμε καλούς μαχητές και να υπερέχουν τεχνολογικά», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πρόγραμμα είναι 12ετές και περιλαμβάνει σπουδές σε οικοτροφείο, απόκτηση τεχνικού πτυχίου και οι μαθητές θα έχουν εξαετή στρατιωτική θητεία. Η Haaretz σημειώνει ότι με την ανακοίνωση του προγράμματος των υπηρεσιών ασφαλείας υπήρξαν αντιδράσεις από ειδικούς, ιδιαίτερα, για την ενδεχόμενη στρατικοποίηση της κοινωνίας με «τη χρήση παιδιών και εφήβων για στρατιωτικούς σκοπούς». Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες.

Αλβανία: Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τον Ερντογάν- κλείνουν οι δρόμοι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει στην Αλβανία στις 17 Ιανουαρίου. Για την επίσκεψη αυτή του Τούρκου προέδρου στη χώρα, η Κρατική Αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα. Ανακοινώθηκε ότι η κυκλοφορία θα αποκλειστεί για αρκετές ώρες από τα Τίρανα με κατεύθυνση προς Λατς, όπου ο Ερντογάν αναμένεται να ελέγξει τις οικίες που χρηματοδότησε η τουρκική κυβέρνηση για να κατασκευαστούν μετά τον σεισμό. Συγκεκριμένα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες της δημόσιας ασφάλειας, οι χρήστες του δρόμου που κινούνται στον οδικό άξονα Milot-Vorë-Milot και στους δρόμους εισόδου και εξόδου του οδικού αυτού άξονα, από τις 07:00 το πρωί έως τις 14:00 του την ίδια ημερομηνία, ο άξονας αυτός θα αποκλειστεί για κινήσεις των φορτηγών. Παράλληλα, θα υπάρξουν περιορισμοί και για τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων, που αυτή την ώρα πρέπει να χρησιμοποιούν δευτερεύοντες δρόμους για να κυκλοφορούν. Μάλιστα, οι πολίτες που θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο, για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την αστυνομία, πρέπει να λάβουν μέτρα για να μετακινηθούν πριν την ώρα αποκλεισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων, δηλαδή πριν τις 08:30 το πρωί.

Αμερικανικά κονδύλια για «δυτικό προσανατολισμό» στα Σκόπια

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας «περιεκτικής δημοκρατίας» στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας. Αυτό αναφέρεται στην περιγραφή της επιχορήγησης, όπως δημοσιεύει η RT. Από το κείμενο του εγγράφου προκύπτει ότι μόνο απόφοιτοι προγραμμάτων ανταλλαγών που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ καλούνται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Τα κεφάλαια για τους εργολάβους θα διατεθούν από το «Ταμείο Καινοτομίας για την Εργασία πρώην Συμμετεχόντων» αμερικανικών προγραμμάτων. Όπως σημειώνεται, το 2022 το ταμείο θα επικεντρωθεί στη στήριξη της Βόρειας Μακεδονίας «στο δρόμο προς τη δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς, τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών και το κράτος δικαίου». Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των αρχών της χώρας με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και επίσης σκοπεύουν να προσφέρουν στη δημοκρατία «μια ευκαιρία να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία». Την πορεία του νέου έργου με τη συμμετοχή των αποφοίτων θα επιβλέπει η πρεσβεία στη Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, η διπλωματική αποστολή θα εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση της διαφάνειας των επιχειρήσεων στη χώρα, την ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας και της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής και ενεργειακής ασφάλειας, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κ.λπ. Το ατομικό μέγεθος της επιχορήγησης μπορεί να κυμαίνεται από $10.000 έως $40.000. Μάλιστα, αναφέρθηκε και για σχέδια των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν έργα που στοχεύουν στην «ανάπτυξη της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας» και στην «καταπολέμηση της προπαγάνδας» στη Βόρεια Μακεδονία.

Λιβύη: Συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στο κέντρο της Τρίπολης

Ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα Κυριακή κοντά στην πλατεία Μαρτύρων της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται με την πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα μετά την αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, σημειώνει η ‘Al-Arabiya/Al-Hadath’. Η αραβική πηγή επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Μαρτύρων έκλεισαν, εν μέσω κατάστασης πανικού μεταξύ των πολιτών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αμπντέλ Μονέιμ αλ Αράμπι, επιβεβαίωσε ότι ένας ένοπλος άνδρας από τις αντιμαχόμενες ομάδες τραυματίστηκε από τις συγκρούσεις, αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων ή υλικές ζημιές. . Δήλωσε ότι οι αντίπαλες ομάδες δεν σχετίζονται με το υπουργείο Εσωτερικών και ότι η περαιτέρω σύγκρουση αποκλείστηκε, επισημαίνοντας ότι αυξήθηκαν οι περιπολίες του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο της πρωτεύουσας για τη επιτήρηση της ασφάλειας.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com