«Είναι η σειρά της Κύπρου μετά τη Γάζα;» γράφει σε άρθρο του Τούρκος αρθρογράφος που έχει τίτλο: «Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι ένας από τους λόγους για όσα συμβαίνουν στη Γάζα», όπου σημειώνει ότι μετά τη Γάζα θα έρθει η σειρά της Κύπρου και ότι η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αυτό που θα εξελιχθεί.
Στο άρθρο του, ο Μεχμέτ Τσεντίγκουλετς επεσήμανε ότι αυτό που συνέβη στη Γάζα πρέπει να εξεταστεί όχι μόνο από την άποψη της φυλής και της θρησκείας, αλλά και από οικονομική άποψη. Τα όπλα και τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Ευρώπης περιορίζονται σε 2 εκατομμύρια 375 χιλιάδες άτομα που ζουν σε μια περιοχή μόλις 363 τετραγωνικών χιλιομέτρων.»
«Πιστεύετε ότι πήγαν στην περιοχή για να εκτοπίσουν τους ανθρώπους της Γάζας; Μάλλον για το ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου αξίας περίπου 1,5 – 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ανατολική Μεσόγειο Ο μεγάλος ενεργειακός πόλεμος έχει ξεκινήσει.
«Η Κύπρος γύρω της είναι γεμάτη με φυσικό αέριο»
Ο Τσεντίγκουλετς αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος θα είναι η επόμενη σε αυτόν τον πόλεμο και υπενθυμίζει ότι τα περίχωρα του νησιού είναι γεμάτα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Δηλώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα ήθελαν να εξάγουν το φυσικό αέριο γύρω από το νησί το συντομότερο δυνατό, αλλά αφού η Τουρκία το εμπόδισε, η ιταλική εταιρεία Eni αποσύρθηκε από τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης, Εκεί ο Τσεντίγκουλετς τονίζει, «Αλλά μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή».
Γράφει χαρακτηριστικά:
«Η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται για πολλά χρόνια από τη Ρωσία, υποφέρει από ελλείψεις εφοδιασμού λόγω του ουκρανικού πολέμου.Χρειάζονται νέες πηγές ενέργειας. Εφόσον γίνεται κατανοητό ότι η πηγή που αναζητείται είναι στη Μεσόγειο, όλοι δημιουργούν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή».
«Τα όπλα δίνονται σε Έλληνες»
Ο Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει: «Μετά τη Γάζα, μπορεί να είναι η σειρά της Κατεχόμενης Κύπρου» και ανέφερε τη συσσώρευση των Βρετανών και των Αμερικανών στην Κύπρο.
Από την άλλη, ο Τσεντίγκουλετς, υπενθυμίζει επίσης ότι μοιράστηκαν όπλα σε Έλληνες άνδρες στα νότια του νησιού και τόνισε την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να χτίσει ναυτική βάση στην Κύπρο.
«Έρχονται καυτές ημέρες για την Κύπρο- Θα καταστραφεί το ψεύτικο κράτος των Τουρκοκυπρίων» «Η Κύπρος θα ζεσταθεί στο εγγύς μέλλον», είπε ο Τσεντίγκουλετς και έγραψε τα εξής: «Η Τουρκία, ως «εγγυήτρια χώρα», θα αναγκαστεί να συνάψει συμφωνία με στόχο την καταστροφή του ψεύτικού κράτους των Τουρκοκυπρίων. Η «Υπόθεση της Κύπρου» θα τερματιστεί. «Καθώς οι Ελληνοκύπριοι, οι Έλληνες, οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και το νησί, οι Τούρκοι στρατιώτες θα κληθούν να αποσυρθούν από την Κύπρο».
«Αυτός που έχει την Κύπρο είναι ο ιδιοκτήτης της Ανατολικής Μεσογείου»
«Εάν η Τουρκία δεν συμφωνήσει σε μια συμφωνία. Τότε η Κύπρος θα εμπλακεί ξανά. Θα ξεκινήσει η επίθεση στους Τουρκοκύπριους. Ο Πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε επίσης αυτή τη δυνατότητα στην 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης (στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο).
Δεν πρέπει να αγνοηθεί. Επειδή… «Όποιος έχει την Κύπρο θα κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και θα είναι πλούσιος…»
«Η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κατάρρευση…»
Η σημερινή κατάσταση της Τουρκίας, υποδεικνύει ιδανικό χρόνο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Εξασθενεί επίσης η διαπραγματευτική δύναμη μιας χώρας με αδύναμη οικονομία.
Για το λόγο αυτό. «Στην Τουρκία περιμένουν προβληματικές μέρες».
«Η Ελλάδα κείται μακράν της Κύπρου»
«Η Κύπρος απέχει 70 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 835 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Εάν η Τουρκία και η Ελλάδα έμεναν μόνες, θα ήταν εύκολο να καταστείλουν μια νέα απόπειρα γενοκτονίας στο νησί.
Ωστόσο…
Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη η Ευρώπη και η Αμερική, που έχουν στραμμένα τα μάτια τους στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η αγορά νέων αεροσκαφών βρίσκονται ακόμη σε αναμονή.
Θα αποδυναμώσουν την Τουρκία από άποψη στρατιωτικής ισχύος και θα την αναγκάσουν να καταλήξει σε συμφωνία στο τραπέζι.
«Μπορεί η Τουρκία να ανεχθεί τον αφανισμό της ΤΔΒΚ;»
Ο Τούρκος αναλυτής ολοκλήρωσε το άρθρο του με μια σειρά ερωτήσεων.
«Είναι έτοιμη η Τουρκία για αυτό το σενάριο;
Ενώ όλοι συγκεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί η Τουρκία να εγκαταλείψει το νησί της Κύπρου, το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή σαν γιγάντιο αεροπλανοφόρο;
Μπορεί να κάνει η Τουρκία τα στραβά μάτια στην κατάρρευση του κράτους των Τουρκοκυπρίων (που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν), που είναι η κληρονομιά του Ετζεβίτ και του Ντενκτάς;
Είναι η ΤΔΒΚ ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ και της ΕΕ, που συγκεντρώνονται στην περιοχή επικαλούμενοι την πιθανότητα να επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ;
Τι είδους εναλλακτική λύση αναπτύσσει η Τουρκία ενάντια σε αυτά τα βρώμικα, αιματηρά σενάρια;
«Πώς θα απαντήσουμε στα σιωπηλά εξελισσόμενα σενάρια;»
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ