Ζαν Γκαμπέν (1904 – 1976) Γάλλος ηθοποιός του κινηματογράφου

Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες κλασικές ταινίες του γαλλικού σινεμά, όπως Ο Πεπέ λε Μοκό (1937), Η μεγάλη χίμαιρα (1937) και Το λιμάνι των απόκληρων (1938). Ο Γκαμπέν αναγορεύθηκε μέλος της Λεγεώνας της Τιμής, σε αναγνώριση της σημαντικής του προσφοράς στον πολιτισμό

by Times Newsroom

Ο Ζαν Γκαμπέν (Jean Gabin‎) (17 Μαΐου 1904 – 15 Νοεμβρίου 1976) ήταν Γάλλος ηθοποιός του κινηματογράφου. Το πραγματικό του όνομα ήταν “Ζαν Αλεξίς Μονκορζέ” και πρωταγωνίστησε σε δεκάδες κλασικές ταινίες του γαλλικού σινεμά, όπως Ο Πεπέ λε Μοκό (1937), Η μεγάλη χίμαιρα (1937) και Το λιμάνι των απόκληρων (1938). Ο Γκαμπέν αναγορεύθηκε μέλος της Λεγεώνας της Τιμής, σε αναγνώριση της σημαντικής του προσφοράς στον πολιτισμό.

Γεννημένος στο Παρίσι από την Μαντλέν Πετί και τον Φερνινάντ Μονκορζέ, εγκατέλειψε από νωρίς το σχολείο και δούλεψε ως εργάτης, μέχρι την ηλικία των 19, όταν εισήλθε στη σόου μπίζνες με ένα μικρό ρόλο σε παραγωγή του Φολί-Μπερζέρ. Συνέχισε να παίζει διαφόρους δευτερεύοντες ρόλους σε μιούζικ χολ και οπερέτες μέχρι που ξεκίνησε να εμφανίζεται στο Μουλέν Ρουζ. Εκεί το ταλέντο του άρχισε να αναγνωρίζεται και να δέχεται προτάσεις για σημαντικότερους ρόλους για να συμμετάσχει τελικά σε δυο βωβές ταινίες το 1928.

Δεκαετία 1930

Από το 1930 και για τα επόμενα 4 χρόνια έπαιξε σε δεκάδες ομιλούσες ταινίες και ο ρόλος του στην ταινία Μπαντέρα (1936) τον καθιέρωσε ως σταρ, και την επόμενη χρονιά, σε σκηνοθεσία και πάλι του Ζυλιέν Ντυβιβιέ, στην ταινία Πεπέ λε Μοκό χάρισε στον Γκαμπέν διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησε η ταινία του Ζαν Ρενουάρ (Η μεγάλη χιμαίρα), η οποία είχε αναπάντεχη επιτυχία στη Νέα Υόρκη όπου προβαλλόταν στο New York City theatre για έξι μήνες.

Με τη Μισέλ Μοργκάν στην ταινία Η στιγμή της αλήθειας (1952)

Ο Ζαν Γκαμπέν πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη γυναίκα του το 1939. Ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Μαρσέλ Καρνέ στην ταινία (Το λιμάνι των απόκληρων). Οι προτάσεις από το Χόλυγουντ ήταν καταιγιστικές, αλλά ο Γκαμπέν τις απέρριπτε όλες για ένα διάστημα μέχρι που ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και τελικά το 1940, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έφυγε στις ΗΠΑ.

Περίοδος Χόλιγουντ

Έως το 1948 είχε θυελλώδη δεσμό με τη Μάρλεν Ντίτριχ. Λόγω της προσωπικότητάς του, η καριέρα του στο Χόλυγουντ ήταν σύντομη. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την RKO Pictures την τελευταία στιγμή απαίτησε να δοθεί ο συμπρωταγωνιστικός ρόλος στην Ντίτριχ αλλά το στούντιο αρνήθηκε. Εκείνος ήταν αμετακίνητος στην απαίτησή του, η ταινία αναβλήθηκε και ο Γκαμπέν απολύθηκε.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Απτόητος, ο Ζαν Γκαμπέν εντάχθηκε στις ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ και πολέμησε με τους Συμμάχους στη Βόρεια Αφρική. Επέστρεψε με τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις στο απελευθερωμένο πια Παρίσι. Το 1946, ο Mαρσέλ Καρνέ του πρότεινε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Les Portes de la nuit, αλλά η συμπεριφορά του τον οδήγησε και πάλι στην απόλυση. Το 1947, μετά από ρόλους σε ταινίες χωρίς ιδιαίτερη εισπρακτική επιτυχία, ο Γκαμπέν επανήλθε στο προσκήνιο, με την ταινία Τα τείχη της Μαλαπάγκα (1949) του Ρενέ Κλεμάν, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1951. Όμως, παρά την αναγνώριση αυτή, η ταινία δεν πήγε καλά στο γαλλικό box office.

Δεκαετία 1950

Jean Gabin 1955.jpg

Η καριέρα του Γκαμπέν φαινόταν να παρουσιάζει κάμψη. Ωστόσο, έκανε μια επιστροφή το 1954 με την ταινία Ας με κρίνει η κοινωνία (Touchez pas au grisbi), σε σκηνοθεσία του Ζακ Μπέκερ, όπου ο ρόλος του κέρδισε τον έπαινο των κριτικών και η ταινία ήταν μια πολύ κερδοφόρα διεθνής επιτυχία. Αργότερα, συνεργάστηκε και πάλι με τον Ζαν Ρενουάρ στο Καν καν.

Συνεργασίες

Κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια, ο Γκαμπέν εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες, που ως επί το πλείστον γνώρισαν εμπορική επιτυχία, αγαπηθήκαν από το κοινό και απέσπασαν πολύ καλές κριτικές. Το 1963, μαζί με τον επίσης Γάλλο ηθοποιό Φερναντέλ δημιούργησαν την δική τους εταιρεία παραγωγής, Gafer Films. Ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές του περιλαμβάνονται ηγετικές φυσιογνωμίες του μεταπολεμικού κινηματογράφου, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Αλέν Ντελόν, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, η Σιμόν Σινιορέ και ο Λουί ντε Φυνές. Η τελευταία ταινία του ήταν Η συμμορία του παπά, το 1976.

Ο Ζαν Γκαμπέν πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1976 στο Παρίσι. Η σορός του αποτεφρώθηκε με στρατιωτικές τιμές και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στη θάλασσα.

Ενδεικτική Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Πρωτότυπος τίτλος Ρόλος Σκηνοθέτης Παρ.
1934 Ζουζού Zouzou Ζαν Μαρκ Αλεγκρέ
1935 Απόδραση από το χθες La Bandera Ζυλιέν Ζυλιέν Ντυβιβιέ
Γολγοθάς Golgotha Πόντιος Πιλάτος Ζυλιέν Ντυβιβιέ
1937 Πεπέ λε Μοκό Pépé le Moko Πέπε λε Μόκο Ζυλιέν Ντυβιβιέ
Η μεγάλη χίμαιρα La Grande Illusion Μαρεσάλ Ζαν Ρενουάρ
1938 Το λιμάνι των απόκληρων Port of Shadows Ζαν Μαρσέλ Καρνέ
Το Ανθρώπινο Κτήνος La Bête humaine Ζακ Ζαν Ρενουάρ  
1939 Ξημερώνει Le Jour Se Lève Φρανσουά Μαρσέλ Καρνέ
1942 Απόκληροι της ζωής Moontide Μπόμπο Άρτσι Μάγιο
1949 Τα Τείχη της Μαλαπάγκα The Walls of Malapaga Πιέρ Ρενέ Κλεμάν  
1950 Η Μαρία του λιμανιού La Marie du port Ανρί Μαρσέλ Καρνέ
1952 Η Αλήθεια της Μπεμπέ Ντονζ La Vérité sur Bébé Donge Ανρί Ντεκουέν
Η Επιθυμία Le Plaisir Τζόζεφ Μαξ Όφιλς
Η Στιγμή της αλήθειας La Minute de vérité Δρ. Πιέρ Ζαν Ντελανό
1954 Ας με κρίνει η κοινωνία Touchez pas au grisbi Μαξ Ζακ Μπεκέρ
1955 Άνθρωποι της νύχτας Razzia sur la chnouf Ανρί Φερέ Ανρί Ντεκουέν
1956 Νάτη η εποχή των δολοφόνων Voici le temps des assassin Αντρέ Σατλέν Ζυλιέν Ντυβιβιέ
Δύο μαυραγορίτες στο Παρίσι La Traversée de Paris Γκρανζίλ Κλωντ Ωτάν Λαρά
Έγκλημα και Τιμωρία Crime et châtiment Επιθεωρητής Γκαλέ Ζωρζ Λαμπίν
1957 Όταν μιλούν τα όπλα Le rouge est mis Λουί Ζιλ Γκρέιντζερ
1958 Οι Άθλιοι Les Miserables Ζαν
Νυχτερινή Υπόθεση Le désordre et la nuit Επιθεωρητής Βαλουά Ζιλ Γκρέιντζερ
Το κλειδί του μυστηρίου Maigret tend un piège Επιθεωρητής Μεγκρέ Ζαν Ντελανό
Υβέτ, το κορίτσι της ακολασίας En cas de malheur Αντρέ Κλωντ Ωτάν Λαρά
1959 Η Υπόθεση του Σαν Φιάκρ Maigret et l’Affaire Saint-Fiacre Επιθεωρητής Μεγκρέ Ζαν Ντελανό  
1960 Ο Βαρώνος των κλειδαριών Le Baron de l’écluse Ζερόμ Ναπόλεων Ζαν Ντελανό
1961 Ο Παραχαράκτης Le cave se rebiffe Φερντινάντ Ζιλ Γκρέιντζερ
1963 Ο Μαιγκρέ και οι γκάνγκστερς Maigret voit Rouge Επιθεωρητής Μεγκρέ Ζιλ Γκρέιντζερ  
Η Μεγάλη Ληστεία του Καζίνο Melodie En Sous Sol Σαρλ Ανρί Βερνέιγ  
1966 Ριφιφί στο Παρίσι Du Rififi a Paname Πωλ Μπερζέρ Ντενίς ντι λα Παλετιέρ
1969 Η συμμορία των Σικελών Le Clan di Sicillien Βιτόριο Μαλάνεζε Ανρί Βερνέιγ
1971 Ο Γάτος Le chat Ζυλιέν Μπουέν Πιέρ Γκρανιέ-Ντεφέρ
1973 Δύο ξένοι στην ίδια πόλη Two Men in Town Ζερμέν Καζνέβ Ζοζέ Ζιοβανί

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com