Προσωρινός διευθυντής ΒΜ: Εφικτή η συμφωνία με την Ελλάδα για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η The Art Newspaper δημοσιεύει άρθρο του Gareth Harris στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η δυναμική για μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αυξάνεται μετά τη δήλωση του προσωρινού διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Mark Jones, στη βρετανική εφημερίδα Times ότι υποστηρίζει το σχέδιο.

by Times Newsroom

Ο Jones διορίστηκε προσωρινός διευθυντής τον Σεπτέμβριο, αναλαμβάνοντας μια σειρά από προβλήματα στο ταλαιπωρημένο ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων εκκλήσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη που δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Τα Γλυπτά του πέμπτου αιώνα π.Χ. φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816, αφότου αφαιρέθηκαν από το ναό του Παρθενώνα από πράκτορες που εργάζονταν για τον Σκωτσέζο ευγενή λόρδο Έλγιν

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Times, ο Jones ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα επέβλεπε μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα σε περίπτωση που θα ήταν «ακόμα διευθυντής του ΒΜ σε μερικά χρόνια».

«Ναι», απάντησε  ο Jones. «Θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ μια σχέση μεταξύ ημών και του Μουσείου της Ακρόπολης [στην Αθήνα] που θα περιελάμβανε αμοιβαία δάνεια. Γιατί όχι; Έχουν και αυτοί ορισμένα υπέροχα αντικείμενα».

Στο άρθρο επισημαίνεται, επίσης, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε πιέσεις στο μουσείο για να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου έτους. Κρίσιμο είναι ότι ο πρόεδρος του μουσείου George Osborne επανέλαβε ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα».

Ο Jones υπερασπίστηκε επίσης την πρόσφατη δωρεά 50 εκατομμυρίων λιρών στο μουσείο από την British Petroleum (BP), η οποία προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους από τους επιτρόπους του (η αμφιλεγόμενη δεκαετής συμφωνία με την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συμβάλει στα φιλόδοξα σχέδια ανακαίνισης του ιδρύματος).

«Κανείς δεν προσποιείται ότι δεν είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά είναι η σωστή», δήλωσε ο Mark Jones. «Το να απορρίψουμε αυτή την πολύ σημαντική πράξη γενναιοδωρίας θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητές μας να κάνουμε εργασίες που είναι πολύ αναγκαίες. Δεν νομίζω ότι αποτελεί ένδειξη σοβαρής στάσης το να παραπονιέσαι για έλλειψη χρηματοδότησης και στη συνέχεια να απορρίπτεις χρηματοδότηση που προσφέρεται από απόλυτα αξιοσέβαστες πηγές».

Ο Jones αντικατέστησε τον Hartwig Fischer, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο μετά τις αποκαλύψεις ότι 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί από τη συλλογή (ένας έφορος ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων απολύθηκε τον Ιούλιο και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με αστυνομική έρευνα).

Δέκα από τα κλεμμένα αντικείμενα πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση Rediscovering Gems (15 Φεβρουαρίου-15 Ιουνίου). Σύμφωνα με το BBC, και τα δύο επεστράφησαν από τον Ittai Gradel, τον έμπορο και συλλέκτη που ειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές. «Έχουμε ανακτήσει 351 αντικείμενα και έχουμε αναγνωρίσει περισσότερα από 300 άλλα», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή