Από αεροπλάνα Boeing μέχρι ωμό κρέας: Τα πιο παράξενα δώρα που έλαβαν ποτέ οι Αμερικανοί πρόεδροι

Oι κανόνες που τα διέπουν

by Times Newsroom

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αναφορές ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποδεχτεί ένα πολυτελές αεροσκάφος από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, η αξία του οποίου υπολογίζεται γύρω στα 400 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικοί σε θέματα ηθικής υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο δώρο θα παραβίαζε συνταγματικούς κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία από φαινόμενα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας.

Υπάρχει μακρά ιστορία Αμερικανών προέδρων που δέχονται δώρα από ξένες δυνάμεις. Το γραφείο από το οποίο ο Τραμπ υπογράφει τα «αγαπημένα» του εκτελεστικά διατάγματα δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη βασίλισσα Βικτώρια το 1880.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, ένα κουτάβι που του πρόσφερε ο ηγέτης της Βουλγαρίας εστάλη απευθείας στα Εθνικά Αρχεία, τα οποία διατηρούν κυβερνητικά και ιστορικά αρχεία, και στη συνέχεια δόθηκε σε οικογένεια.

Ο Guardian γράφει πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορούσε να κρατήσει το σκυλί, καθώς σύμφωνα με τη ρήτρα απολαβών του Συντάγματος, οι κάτοχοι κυβερνητικών αξιωμάτων απαγορεύεται να αποδέχονται δώρα από οποιονδήποτε «βασιλιά, πρίγκιπα ή ξένο κράτος» χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ξένα δώρα αξίας μικρότερης των 480 δολαρίων μπορούν να κρατηθούν από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το ποσό θεωρείται δώρο προς τον «λαό των Ηνωμένων Πολιτειών» και πρέπει να καταγραφεί και στη συνέχεια να διατεθεί από τη Μονάδα Δώρων του Λευκού Οίκου. Τα περισσότερα δώρα μεταφέρονται στα Εθνικά Αρχεία ή στη μελλοντική προεδρική βιβλιοθήκη του εκάστοτε προέδρου, η οποία λειτουργεί ως αρχείο της διακυβέρνησής του. Αν κάποιο δώρο αρέσει ιδιαίτερα στον πρόεδρο, μπορεί να το κρατήσει, αρκεί να πληρώσει την αγοραία αξία του.

Το 1997, ο πρόεδρος Χεϊντάρ Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν χάρισε στον Μπιλ Κλίντον και στην πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον ένα χαλί διαστάσεων 1,8 επί 1,5 μέτρα με τα πρόσωπά τους, το οποίο υφάνθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού ο πρόεδρος είχε αποδεχτεί πρόσκληση στον Λευκό Οίκο. Δώδεκα γυναίκες εργάστηκαν ασταμάτητα σε οκτάωρες βάρδιες για την παραγωγή του χαλιού, μια διαδικασία που κανονικά διαρκεί μήνες.

Το 2008, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, χάρισε στον Τζορτζ Μπους ένα ποδήλατο, αφού δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο τότε πρόεδρος δεν μπορούσε πλέον να τρέχει λόγω τραυματισμού στο γόνατο.

Και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης διέπονται από τους ίδιους κανόνες σχετικά με τη λήψη και παραλαβή δώρων. Το 2005, το αρχείο δώρων του αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι, περιλάμβανε τα διπλάσια δώρα από εκείνα του προέδρου, Τζορτζ Μπους. Εκείνη τη χρονιά, ο Τσέινι, παθιασμένος κυνηγός, έλαβε τέσσερα όπλα, μεταξύ των οποίων ένα αξίας άνω των 6.000 δολαρίων. Από την πλευρά του, ίσως το πιο εντυπωσιακό δώρο ου έλαβε ο Μπους, σύμφωνα με τον Guardian, το 2005 ήταν 136 κιλά ωμού αρνιού από την Αργεντινή – ένα δώρο που πιθανότατα καταστράφηκε από τις μυστικές υπηρεσίες λόγω των επίσημων κανονισμών του Λευκού Οίκου για τρόφιμα και ποτά.

Όπως και άλλοι πρόεδροι, έτσι και η προεδρική βιβλιοθήκη του Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνει χιλιάδες δώρα, όπως μανικετόκουμπα από ασήμι, χριστουγεννιάτικα στολίδια και ξύστρες σε σχήμα διώροφου λεωφορείου.

Το 2023, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανέφερε ότι 100 αντικείμενα που προσφέρθηκαν στον Τραμπ από ξένες χώρες κατά την πρώτη του θητεία αγνοούνται, αφού ο Λευκός Οίκος δεν τα κατέγραψε. Ανάμεσά τους περιλαμβανόταν ένας πίνακας σε φυσικό μέγεθος του προέδρου, δώρο από τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, και μπαστούνια του γκολφ από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, με συνολική εκτιμώμενη αξία άνω των 250.000 δολαρίων. Εκπρόσωπος του Τραμπ δήλωσε ότι πολλά από τα αντικείμενα «παραλήφθηκαν είτε πριν είτε μετά την προεδρία».

Η New York Times ανέφερε ότι, με εκτιμώμενη αξία τα 400 εκατομμύρια δολάρια, η προσφορά του αεροσκάφους Boeing που βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας, πιθανότατα αποτελεί το ακριβότερο δώρο από ξένη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο ως νέο Air Force One μέχρι λίγο πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, οπότε και θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στο ίδρυμα της προεδρικής του βιβλιοθήκης – εγείροντας ερωτήματα για το αν ο Τραμπ θα συνέχιζε να έχει πρόσβαση στο αεροσκάφος ακόμα και μετά το πέρας της προεδρίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του Τραμπ πιστεύουν ότι ο πρόεδρος ίσως μπορέσει να κρατήσει το πολυτελές αεροπλάνο, επειδή θα μεταβιβαστεί στην προεδρική του βιβλιοθήκη στο τέλος της θητείας του. Πηγές αναφέρουν ότι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού διαπίστωσαν ότι το δώρο δεν συνοδευόταν από όρο για κάποια επίσημη ενέργεια και επομένως δεν αποτελεί δωροδοκία.

Σε δήλωσή της, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ανέφερε: «Οποιοδήποτε δώρο προσφέρεται από ξένη κυβέρνηση γίνεται δεκτό με πλήρη συμμόρφωση προς όλους τους ισχύοντες νόμους. Η διοίκηση του προέδρου Τραμπ δεσμεύεται για πλήρη διαφάνεια».

Παρά τις δηλώσεις συμμόρφωσης από τον Λευκό Οίκο, νομικοί και πολιτικοί αναλυτές ζητούν διερεύνηση, καθώς ο Guardian γράφει πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα της παραλαβής ενός τέτοιου δώρου από ξένη μοναρχία με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή