Την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει την τελευταία του προσπάθεια για να παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έως τις επόμενες εκλογές και ο Σωκράτης Φάμελλος τα ξαναλέει με τον Αλέξη Χαρίτση για την επανένωση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς, η RealPolls τούς «έκοψε τα πόδια».
Ράπισμα
Οι απαντήσεις στο ερώτημα «στο υποθετικό σενάριο που όλα τα κόμματα είχαν για αρχηγό διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έχουν τώρα, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» είναι απαντήσεις καταδικαστικές τόσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μόνα κόμματα για τα οποία η κοινή γνώμη θεωρεί ότι οι αρχηγοί τους είναι «βαρίδια» και αυτό το συζητούν μεταξύ τους και τα στελέχη αυτών των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να το λένε δημοσίως.
Ενδεικτικά, στη δημοσκόπηση της Real Polls, το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ανδρουλάκη και χωρίς αναφορές σε πρόσωπα για νέα ή νέα αρχηγό ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά του στο 17,1% από 12,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο αρχηγό, στο 8,4% από 5%.
Συγκριτικά, χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ν.Δ. περιορίζεται από το 31,9% στο 24%, το ΚΚΕ χωρίς τον Δημήτρη Κουτσούμπα από το 7,3% στο 5,1%, η Πλεύση Ελευθερίας χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έπεφτε από το 18,9% στο 2,8% και η Ελληνική Λύση χωρίς τον Κυριάκο Βελόπουλο από το 7,1% στο 2,2%.
Στην ίδια δημοσκόπηση, η αδυναμία της αντιπολίτευσης να απειλήσει δημοσκοπικά αλλά και με πολιτικούς όρους την κυβέρνηση αποδίδεται από το 84% των πολιτών στην έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων, από το 75,5% στην έλλειψη προτάσεων και θέσεων, από το 60,5% στην απροθυμία για συνεργασία και από το 50% στην καταγγελλόμενη από την αντιπολίτευση υπεροπλία της κυβέρνησης στα ΜΜΕ.
Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στη Βουλή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πριν από μερικούς μήνες κινείτο από το 18% και 19% προς το 20% στις δημοσκοπήσεις, όταν τώρα πηγαίνει προς το 10%, η συζήτηση περί κρίσης ηγεσίας βαραίνει περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη.
Στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν ο ηγέτης που θα συνέπαιρνε την κοινωνία, είχαν όμως την ελπίδα ότι με ένα σύγχρονο και προοδευτικό προφίλ, θα κατάφερνε να διεισδύσει στο Κέντρο και θα απειλούσε πρώτα την πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά συνέπεια της Ν.Δ. Σύντομα φάνηκε ότι αυτή η εκτίμηση δεν θα δικαιωνόταν. Αλλά και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντί να αναδείξει το προφίλ του εργατικού πολιτικού που θα έφερνε τον βασικό του αντίπαλο σε δύσκολη θέση, εκείνος είτε διολίσθαινε σε τακτικές αντισυστημικών κομμάτων είτε εμφανιζόταν φοβικός απέναντι στην εσωκομματική κριτική κλείνοντας τον κύκλο των συνομιλητών του στο κόμμα.
Διορθώσεις
Τώρα τελευταία, αφού είδε ότι υπάρχει κίνδυνος να αντικατασταθεί εν πλω, δηλαδή στο συνέδριο του φθινοπώρου, άρχισε να… διορθώνει πορεία. Εβαλε τον Παύλο Γερουλάνο και την Αννα Διαμαντοπούλου στο κέντρο λήψης αποφάσεων και «έκοψε» τις διαρροές για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας (σ.σ.: δυσαρεστώντας τη φίλη του, Ζωή Κωνσταντοπούλου). Κάποιοι δικοί του ελπίζουν ότι θα στοχεύσει και σε δύο, τρία βασικά θέματα της καθημερινότητας, ώστε να αρχίσει να ανεβαίνει και στις δημοσκοπήσεις, αν και δύσκολα ο Ανδρουλάκης θα εγκαταλείψει τη συγκυριακή αντιπολίτευση (π.χ. Τέμπη).
Η απόφασή του πάντως να καταθέσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ το δικό του αίτημα για σύσταση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή και τους τρεις υφυπουργούς, ελήφθη για δύο λόγους.
- Πρώτον, για να στείλει μήνυμα ότι εννοεί την αυτόνομη πορεία και δεν θα επιστρέψει σε κινήσεις που εκπέμπουν πρόθεση συνεργασίας με άλλους.
- Δεύτερον -και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ βάζει και τον Χ. Σπίρτζη στους ελεγχόμενους υπουργούς- για να αποδυναμώσει το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι την ίδια ώρα που πολλοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι δεν έχουν ελπίδες για κάτι καλό στις επόμενες εκλογές, στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν με καλό μάτι την επιλογή του Μαξίμου να ανεβάζει τόνους προσωπικά κατά του προέδρου του κόμματος. Θεωρούν ότι αυτό τον βοηθά στην προσπάθειά του να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ καθαρά δεύτερο στις μετρήσεις και στην κοινή γνώμη βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Αντισυστημικές ζυμώσεις
Οι παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα στη Ζ. Κωνσταντοπούλου και τον Σ. Κασσσελάκη, που αποκάλυψε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, είναι μόνο ένα μέρος της κινητικότητας που υπάρχει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σχεδόν παράλληλα αποκαλύφθηκε και μία συνάντηση με τη συμμετοχή της Λ. Κατσέλη, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλη και άλλων παραγόντων με σκοπό τη δημιουργία νέου φορέα, ενώ Σ. Φάμελλος και Αλ. Χαρίτσης δεν έχουν πάψει να προσπαθούν να επανενώσουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Κίνηση που αν προχωρούσε (υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων), θα επανέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με 37 βουλευτές (λέγεται ότι Φάμελλος – Χαρίτσης συζητούν και με 2-3 ανεξάρτητους βουλευτές, προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ) έναντι 33 που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Πεποίθηση
Κινητικότητα λοιπόν υπάρχει, όχι όμως για κοινό σκοπό. Ζ. Κωνσταντοπούλου και Στ. Κασσελάκης παλεύουν για το… όνειρο της αντισυστημικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά η Ζ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να πιστεύει ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι δεύτερο κόμμα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το συντριπτικά μεγάλο τμήμα της ελληνικής αντισυστημικής ψήφου, ανεξαρτήτως αν προέρχεται από την αριστερά ή όχι. Δεν πρόκειται ωστόσο να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Αριστερά, όπως και με τον Αλέξη Τσίπρα αν -όπως λέγεται- επισπεύσει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή.
«Στις επόμενες εκλογές θα υπάρχει νέο ψηφοδέλτιο» φέρεται να εκμυστηρεύτηκε η Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντηση που αποκάλυψε το dnews, άλλη μία συνάντηση που εντάσσεται στις κινήσεις προετοιμασίας για την επιστροφή Τσίπρα.
Ωστόσο, ένας νέος φορέας υπό τον Αλ. Τσίπρα, που δήθεν δεν θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα απαρτίζεται από τα στελέχη και τα μέλη του, συνδυάζεται με τη βεβαιότητα ότι ο Αλ. Τσίπρας των πέντε συνεχόμενων εκλογικών ηττών δεν έχει δυνατότητα να κερδίσει τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μπορεί, όμως, λένε, να καλύψει το κενό της αντιπολίτευσης και ίσως να πετύχει ένα σοβαρό διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές που θα του δώσει τη δυνατότητα να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη στις μεθεπόμενες εκλογές.