Μητσοτάκης στο Economist: Δανειζόμαστε φθηνότερα από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία – Το μέρισμα της προόδου επιστρέφει στην κοινωνία

Στα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας ιδίως κατά την τελευταία εξαετία στάθηκε, την Τετάρτη (2/7), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον Ντάρον Ατζέμογλου, καθηγητή Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist», στο Grand Resort Lagonissi.

by Times Newsroom

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Πριν από 10 χρόνια, στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα βρέθηκε να κοιτά την άβυσσο μπροστά σε ένα Grexit και το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος στη διπλωματία ήταν ένα τρίτο μνημόνιο με μεγαλύτερη απόκλιση από Ε.Ε.». Ο ίδιος πρόσθεσε πως, έξι χρόνια μετά, τα οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε σειρά, ενώ το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο από Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα με φιλο-αναπτυξιακή πολιτική που προσελκύει επενδύσεις ου εστιάζει σε επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμη τόνωση της ανταγωνιστικότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προκλήσεις και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη συμπεριληπτική ανάπτυξη, λέγοντας: «Το μέρισμα της προόδου να κατανέμεται δίκαια στην κοινωνία, με αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, μείωση φόρων και στήριξη της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο που συνεχώς αλλάζει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας ως ηγέτες πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ώστε να είναι relevant, ακόμη και εάν οι συνθήκες δεν είναι πάντα υπέρ μας».

Συνάντηση με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει την Πέμπτη (3/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε είναι ενδιαφέρον το τι πιστεύει η ίδια για την πρόοδο που καταγράψαμε ως Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το εξής: «Η Άνγκελα Μέρκελ συνέβαλε σημαντικά, ώστε τα πιο επιθετικά σχέδια κάποιων για την έξοδο από την Ευρωζώνη να μην υλοποιηθούν. Ήταν εκείνη που συμφώνησε στη θέσπιση του ΤΑΑ, κατάλαβε ότι η Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπίσει την πανδημία».

Πάντως, σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που είναι πολυτέλεια, π.χ στην Ευρώπη έχουμε συνασπισμούς που δυσκολεύουν τα πράγματα».

Όσον αφορά στις ψευδείς ειδήσεις (fake news), που εισρέουν στον πολιτικό κόσμο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτά». Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μπροστά από άλλες χώρες στην ψηφιακή πρόοδο και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, αλλά ανέδειξε την ανάγκη για μια πιο αποδοτική δημόσια διοίκηση.

Πάντως, με έναν απολογισμό προθέσεων και πολιτικής στοχοθεσίας έκλεισε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα συνέχειας και αξιοπιστίας. Όπως είπε, «αν μέχρι το 2027 έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχουμε δεσμευτεί, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια επιτυχημένη κυβέρνηση». Ακόμα, ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης στις δημοκρατίες, επισημαίνοντας πως το φαινόμενο αυτό εντείνεται στις νεότερες γενιές. «Ο στόχος μας», τόνισε, «είναι οι πολίτες να αισθάνονται πως βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν».

«Σύνθετα προβλήματα απαιτούν σύνθετες λύσεις»

«Η διακυβέρνηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι όλο και περισσότερο προκλητική. Σύνθετα προβλήματα επιζητούν και σύνθετες λύσεις. Στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε πλειοψηφία που είναι πολυτέλεια στην Ευρώπη γιατί έχουμε περιπτώσεις συνασπισμών. Μια σύγκριση που διάβασα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια είναι από τις πιο πλούσιες πολιτείες στον κόσμο και για 30 χρόνια δεν μπορούν να φτιάξουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο ή ένα τρένο υψηλής ταχύτητας.

Έχουμε τα fake news και στις επόμενες εκλογές πρέπει να παλέψουμε όλοι για το τι είναι αληθινό και τι όχι. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και στο τέλος θα κριθούμε από τα αποτελέσματα. Η ειλικρίνεια με την οποία συνδιαλεγόμαστε με τους ανθρώπους χρειάζεται στην πολιτική. Όσον αφορά στη διακυβέρνηση οι καιροί είναι προκλητικοί και η εξέλιξη του ΑΙ μπορεί να κάνει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική. Το ΑΙ ως εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τους δημοσίους υπαλλήλους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Δεν ξέρουμε μέχρι στιγμής ποιες δουλειές θα καταργηθούν ή θα αλλάξουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα ρομπότ στην Κίνα μπορούν να αντικαταστήσουν πολλούς υπαλλήλους. Μιλάμε για μια τεχνολογική επανάσταση. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δουλειά και την κοινωνική ασφάλιση και τα συστήματα υγείας. Πρέπει να προετοιμάσουμε την αγορά εργασίας.

Υπάρχει σκεπτικισμός απέναντι σε αυτή την τεχνολογία και έχουμε ένα προσχέδιο που να σέβεται τις κοινωνικές αξίες της Ευρώπης και μπορούμε να επιτρέψουμε σε πολλές τεχνολογίες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη χωρίς πολλά εμπόδια.

Δεν είμαι κάποιος που φοβάται την τεχνολογία. Μπορεί να φέρει αλλαγές στην υγεία, στην εκπαίδευση. Πρέπει να δούμε την ποιότητα της δημοκρατίας και να ακούσουμε την φωνή των πολιτών στο τι θέλουν από την τεχνητή νοημοσύνη» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή