Άγρια Δύση ή Αμερικανικό σύνορο

...αναφέρεται στην διαδικασία εξάπλωσης των Ευρωπαίων αποίκων των Ηνωμένων Πολιτειών από τα ανατολικά προς τα δυτικά της χώρας, και περιλαμβάνει τη γεωγραφία, την ιστορία, τη λαογραφία και την πολιτιστική έκφραση της ζωής που ξεκίνησε με τους αγγλικούς αποικιακούς εποικισμούς στις αρχές του 17ου αιώνα και τελείωσε με την εισδοχή των τελευταίων ηπειρωτικών περιοχών ως πολιτείες το 1912.

by Times Newsroom

Ο όρος Άγρια Δύση (Far West‎‎), γνωστή και ως Παλαιά Δύση (Old West), ή Αμερικανικό σύνορο, αναφέρεται στην διαδικασία εξάπλωσης των Ευρωπαίων αποίκων των Ηνωμένων Πολιτειών από τα ανατολικά προς τα δυτικά της χώρας, και περιλαμβάνει τη γεωγραφία, την ιστορία, τη λαογραφία και την πολιτιστική έκφραση της ζωής που ξεκίνησε με τους αγγλικούς αποικιακούς εποικισμούς στις αρχές του 17ου αιώνα και τελείωσε με την εισδοχή των τελευταίων ηπειρωτικών περιοχών ως πολιτείες το 1912. Η περίοδος της μαζικής μετανάστευσης προς τα δυτικά και η εγκατάσταση στις νεο-κατακτημένες περιοχές, προωθήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον ύστερα από την αγορά της Πολιτείας της Λουιζιάνα.

Στο δεύτερο μισό του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, η προσοχή της κοινής γνώμης μέσω της επίδρασης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επικεντρώθηκε στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες με τρόπο που υπερτονίζει το ρομαντισμό, την αναρχία και τη χαοτική βία της περιόδου για πιο δραματικό αποτέλεσμα. Αυτό τελικά ενέπνευσε το είδος ταινιών γουέστερν, το οποίο πέρασε σε βιβλία κόμικς, παιδικά παιχνίδια και κοστούμια.

Σύμφωνα με τους Χάιν και Φάραγκερ, «η ιστορία του συνόρου αφορά το ιστορικό της δημιουργίας και της άμυνας των κοινοτήτων, της χρήσης της γης, της ανάπτυξης των αγορών και του σχηματισμού των πολιτειών». Διευκρινίζουν: «Είναι μια ιστορία κατάκτησης, αλλά και επιβίωσης, επιμονής και συγχώνευσης λαών και πολιτισμών που γεννήθηκαν και συνέχιζαν να ζουν στην Αμερική». Μέσω συνθηκών με ξένα έθνη και γηγενείς φυλές, πολιτικούς συμβιβασμούς, στρατιωτικές κατακτήσεις, δημιουργία νόμου και τάξης, κτίσιμο αγροκτημάτων, ράντζων και πόλεων, σήμανση μονοπατιών και εκσκαφή ορυχείων, μεγάλες μεταναστευτικές ροές, οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτάθηκαν από ακτή σε ακτή, εκπληρώνοντας τα όνειρα του Πρόδηλου Πεπρωμένου. Ο ιστορικός Φρέντερικ Τζάκσον Τέρνερ στη Θέση του Συνόρου (1893) θεωρούσε ότι το σύνορο ήταν μια διαδικασία που μεταμόρφωσε τους Ευρωπαίους σε ένα νέο λαό, τους Αμερικανούς, των οποίων οι αξίες επικεντρώνονταν στην ισότητα, τη δημοκρατία και την αισιοδοξία, καθώς και τον ατομικισμό, την αυτοπεποίθηση, ακόμη και τη βία. Έτσι, το σύνορο του Τέρνερ αναγόρευσε το δυτικό σύνορο ως καθοριστική διαδικασία της αμερικανικής ιστορίας.

Καθώς το αμερικανικό σύνορο πέρασε στην ιστορία, οι μύθοι της Δύσης μέσα από μυθοπλασίες και ταινίες πήραν σταθερή θέση στη φαντασία των Αμερικανών και των άλλων λαών. Σύμφωνα με την άποψη του Ντέιβιντ Μέρντοχ, η Αμερική είναι εξαιρετική στην επιλογή του εικονικού πορτραίτου της: «Κανένα άλλο έθνος δεν έχει πάρει χώρο και χρόνο από το παρελθόν του ώστε να δημιουργήσει ένα φαντασιακό δόγμα ίσο με τη δημιουργία της Δύσης από την Αμερική».

Όροι «Δύση» και «Σύνορο»

Η συνοριογραμμή ήταν η εξωτερική γραμμή του ευρωαμερικανικού εποικισμού. Μετακινήθηκε σταθερά προς τα δυτικά από τη δεκαετία του 1630 έως τη δεκαετία του 1880 (με περιστασιακές κινήσεις βόρεια προς Μέιν και Βερμόντ, νότια στη Φλόριντα και ανατολικά από την Καλιφόρνια στη Νεβάδα). Ο Τέρνερ υποστήριξε τη θέση του Γραφείου Απογραφής (Census Bureau) που όριζε ως πυκνότητα πληθυσμού της συνοριογραμμής τα δύο άτομα ανά τετραγωνικό μίλι. Η «Δύση» ήταν η πρόσφατα εποικισμένη περιοχή κοντά σε αυτό το όριο. Έτσι, τμήματα του μεσοδυτικού και του αμερικανικού νότου, αν και δεν θεωρούνται πλέον «δυτικά», διαθέτουν μια συνοριακή κληρονομιά μαζί με τις σύγχρονες δυτικές πολιτείες. Ωστόσο, στον 21ο αιώνα, ο όρος «Αμερικάνικη Δύση» χρησιμοποιείται συχνότερα για την περιοχή δυτικά του ποταμού Μισσισσιπή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com