Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

by Times Newsroom

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου το 15% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση μπορεί να γίνει χρόνια, επηρεάζοντας τον τρόπο ζωής και την ευημερία.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η δυσκοιλιότητα μείωσε την ικανότητα ορισμένων γυναικών να λειτουργούν, ιδιαίτερα όσον αφορά την κινητικότητα και την αυτοφροντίδα.

Εκτός από αυτόνομο σύμπτωμα, η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι ένα κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται με βάση μια συλλογή συμπτωμάτων που διαρκούν τουλάχιστον 3 μήνες.

Με τις σωστές πληροφορίες από τον οδηγό για την δυσκοιλιότητα μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία και την ευημερία σας. Υπάρχουν επίσης πολλά κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε.

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας

Τα συμπτώματα είναι λίγο διαφορετικά ανάλογα με το αν έχετε λειτουργική δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, η δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος που συνήθως βελτιώνεται μετά από μια κίνηση του εντέρου.

Τα άτομα με λειτουργική δυσκοιλιότητα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δυσκολεύονται να εκκενώσουν εντελώς τα έντερά τους. Μπορεί να έχουν σπάνιες κενώσεις, λιγότερες από τρεις την εβδομάδα, και να καταπονούνται για να αφοδεύσουν. Και οι δύο ομάδες μπορεί να εμφανίσουν σκληρά ή και ογκώδη κόπρανα.

Η κατανάλωση νερού προσφέρει ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα αλλά και με αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν συχνά να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας σας πολύ γρήγορα.

Ακολουθούν παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.

1. Λήψη πολλών φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες μπορούν να αποτελούν σημαντικό μέρος οποιασδήποτε δίαιτας. Αλλά για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, το είδος των φυτικών ινών έχει σημασία.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως το πίτουρο, μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα και όχι να την αντιμετωπίσουν. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως το ψύλλιο, μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Η αργή αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών στη διατροφή σας σε διάστημα μερικών εβδομάδων μπορεί να αποτρέψει το φούσκωμα, τα αέρια και τις κράμπες.

Συνίσταται αύξηση των φυτικών ινών κατά όχι περισσότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί.

2. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η γενική σύσταση για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ. Το αλκοόλ επιδείνωνει τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ούρησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Η έλλειψη αρκετών υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Η σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και γαστρεντερικών συμπτωμάτων είναι λίγο περίπλοκη.

Έρευνα διαπίστωσε ότι τα ποτά με υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ 15% ή περισσότερο επιβράδυναν την εντερική κίνηση, αλλά οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ έκαναν την κένωση του εντέρου πιο γρήγορη.

3. Αγνοώντας τη διαχείριση του άγχους

Το άγχος μπορεί να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και μπορεί επίσης να επιδεινώσει την δυσκοιλιότητα. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του στρες και της δυσκοιλιότητας. Τα άτομα με δυσκοιλιότητα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν επίσης μεγαλύτερα επίπεδα στρες από αυτά που δεν έχουν κανένα από τα 2 γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Αφιερώνοντας χρόνο για αναψυχή και χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει το μυαλό και το σώμα σας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

4. Υπερβολική κατανάλωση καθαρτικών

Τα καθαρτικά μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας και της διαχείρισης της δυσκοιλιότητας για άτομα με ή χωρίς σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φοβούνται ότι εξαρτώνται από καθαρτικά, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιήσουν συχνά καθαρτικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας κατόπιν συμβουλής φαρμακοποιού ή γιατρού.

Αλλά μερικές φορές η χρήση καθαρτικών πολύ συχνά μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Η ικανότητα του σώματός σας να έχει μια άνετη κίνηση του εντέρου μπορεί να μειωθεί λόγω της συχνής χρήσης καθαρτικών. Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάρροια. Ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί οποιαδήποτε μακροχρόνια χρήση καθαρτικών.

5. Αποφυγή άσκησης

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, όπως περπάτημα ή ποδήλατο, για 20 έως 60 λεπτά την ημέρα για 3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα. Η άσκηση, όπως η γιόγκα, μπορεί επίσης να κάνει τα συμπτώματα του συνδρόμου λιγότερο σοβαρά.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες που μπορεί να επιδεινώσει την δυσκοιλιότητα. Το να γίνετε πιο σωματικά δραστήριοι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ακόμα κι αν δεν ζείτε επίσης με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

6. Μην επισκέπτεστε το γιατρό σας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, όχι μια πάθηση από μόνη της. Μιλώντας με το γιατρό σας, μπορείτε να μάθετε την αιτία της δυσκοιλιότητάς σας.

Εάν η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση. Εάν ζείτε με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή διάγνωση.

Η δυσκοιλιότητα, είτε προκαλείται είτε όχι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, συχνά αντιμετωπίζεται με αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής.

Η ανάπτυξη μιας καλής σχέσης με το γιατρό σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε τη βασική αιτία της δυσκοιλιότητας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα και που σας βοηθούν να μειώσετε τον πόνο και την ενόχληση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυσκοιλιότητα https://www.diskoiliotita.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com