Χάρης Δούκας : Δήμαρχος όλων των Αθηναίων – Η δολοφονία του αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη

«Θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο κ. Δούκας στην ομιλία του και συμπλήρωσε ότι «γνωρίζουμε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε».

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 28/12/23)

Εσωτερική επικαιρότητα

  • ΥΠΑΙΘΑ: Προσλήψεις 521 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι για το διδακτικό έτος 2023-2024 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, βάσει της αριθμ. 146661/Ε1/20-12-2023 (ΑΔΑ: 69ΕΣ46ΝΚΠΔ-ΟΒΠ) Ειδικής Προκήρυξης κάλυψης λειτουργικών κενών [άρθρο 86 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102), όπως ισχύει].
  • Ιεράπετρα: Αγρότης τραυματίστηκε σοβαρά από αλυσοπρίονο. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου διακομίστηκε την Πέμπτη από την Ιεράπετρα, ένας 52χρονος που τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη από αλυσοπρίονο. Το σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε κατά την εκτέλεση αγροτικών εργασιών του 52χρονου σε κτήμα στην Ιεράπετρα, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το μηχάνημα «γύρισε» και τον τραυμάτισε στην πλάτη.
  • Χαράλαμπος Μποντζίδης: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ.
  • Νέα Αριστερά: Η πρώτη ανοιχτή συνέλευση για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα – «Με κεντρικό πολιτικό ορόσημο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η Νέα Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις, για την ανασύνθεση των δυνάμεων εκείνων που θα βρεθούν σε πολύ μεγάλες δυσκολίες από την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και που μπορούν να διαμορφώσουν μία εναλλακτική λύση στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Α’ Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μίλησε στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα.
  • Επιστολική ψήφος: Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», με το οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η επιστολική ψήφος.
  • Παπαθανάσης: Ως νέα θετική αξιολόγηση για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ποσού των 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για επιχορηγήσεις και δάνεια.
  • Ελληνική Λύση: Να επεκτείνει η ΝΔ την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. «Η πλήρως ελεγχόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, κοινοποίησε στον ΟΗΕ την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της Λιβύης στα 12 ναυτικά μίλια και την ανακήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς βορράν, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας!

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Συρία: Εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού – Αναφορές στην κρατική τηλεόραση για ισραηλινή επίθεση
  • Λιβύη: Τι σημαίνει η ανακοίνωση επέκτασης χωρικών υδάτων. Η απόφαση της ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη 24 ναυτικών μιλίων προς τον βορρά με έγγραφο που κοινοποίησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών θέτει νέα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
  • Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον πάπα Φραγκίσκο για την «ειρηνευτική φόρμουλα» του Κιέβου. Ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησαν το σχέδιο ειρήνευσης που έχει εκπονήσει το Κίεβο.
  • Επιδρομή της Ρωσίας με drones σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας – Οι ουκρανικές πόλεις Χαρκίβ (βορειοανατολικά) και Λβιβ (δυτικά) έγιναν το πρωί στόχοι ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων, ανακοίνωσαν οι δήμαρχοί τους.
  • Το Πoλεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε στην Ερυθρά Θάλασσα drone και βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι – Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέρριψε χθες Πέμπτη στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, έκανε γνωστό σήμερα το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
  • Γαλλία: Φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ απέτισαν όλα τα κόμματα πλην της ακροδεξιάς
  • Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στις Άλπεις – Oρειβάτης σκοτώθηκε λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος – Η φονική χιονοστιβάδα προκλήθηκε νωρίς το απόγευμα σε εκτός πίστας περιοχή, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Σεν Ζερβέ λε Μπαν.
  • ΗΠΑ : Μια ακόμη πολιτεία αποφαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. «Δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου» λέει η υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας Μέιν
  • Κίνα : Πρώην στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών για δωροληψία. Χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να παρέχει απόρρητες και εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ 2002 και 2020

Νεκρός 32χρονος στη Θεσσαλονίκη από μαχαίρι Νορβηγού

  • Άγριο φονικό: Ακόμα ένας αστυνομικός έπεσε χθες νεκρός. Τον 32χρονο, που ήταν εκτός υπηρεσίας και διασκέδαζε με παρέα, μαχαίρωσε θανάσιμα ένας 44χρονος Νορβηγός σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και σήμερα θα απολογηθεί στον εισαγγελέα για την πράξη του.
  • Πώς συνέβη το έγκλημα: Ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κουμπάρου του αστυνομικού και του Νορβηγού ήταν αρκετό όπως αποδείχθηκε για να ξεκινήσει ένας άγριος καβγάς. Ο αστυνομικός μπήκε στη μέση, όταν ο κουμπάρος του δέχθηκε μαχαιριά στο πόδι. Τότε ο δράστης τον μαχαίρωσε στον λαιμό. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Το φονικό όπλο ήταν ένα μαχαίρι τύπου «push dagger».
  • Τι είναι γνωστό για τον δράστη: Ο 44χρονος δράστης ζει τα τελευταία εννέα χρόνια στην Ελλάδα. Κατά πληροφορίες λάμβανε επίδομα ψυχιατρικής νόσου από τη χώρα του με το οποίο και κάλυπτε τα έξοδα διαβίωσης του στη Θεσσαλονίκη. Ήταν τακτικός θαμώνας του συγκεκριμένου μπαρ και σύμφωνα μαρτυρίες τρίτων μεθούσε συχνά προκαλώντας φασαρίες.

Νέος Δήμαρχος Αθηναίων ο Χάρης Δούκας

  • Η τελετή: Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έλαβε χώρα χθες το πρωί η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Ο νέος άρχων της πρωτεύουσας αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Πρωτοχρονιά του 2024, παίρνοντας έτσι τη σκυτάλη από τον απερχόμενο δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη που διοίκησε την προηγούμενη τετραετία.
  • Η δέσμευση: «Θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο κ. Δούκας στην ομιλία του και συμπλήρωσε ότι «γνωρίζουμε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε». Γι’ αυτό μάλιστα και κατέστησε «αναγκαία συνθήκη τη συμμετοχή των πολιτών» προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, δεδομένου πως «η ζωή είναι δύσκολη σε αυτή τη σπουδαία πόλη».
  • Οι εκλεκτοί παρόντες: Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην ορκωμοσία ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης και σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος, ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Λούκα Κατσέλη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Καμίνης.

Οι μάσκες και η προστασία από την Covid-19

  • Σαρώνει η Covid-19: Η επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα σε σχέση με τον κορωνοϊό, με 1.450 ασθενείς να νοσηλεύονται ήδη κι από αυτούς οι 100 σε ΜΕΘ, οδήγησε την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να προχωρήσει σε συστάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ιδίως αρχές του νέου έτους, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.
  • Οι προτροπές: Εμβολιασμός έναντι της covid-19, έγκυρη χρήση αντιικών φαρμάκων και μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους όπως επίσης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά για ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι τα «όπλα» που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε να προστατευτούμε. Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτικότητα.
  • Εκστρατεία για τον εμβολιασμό: Άλλο ένα θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρχίσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Τι ισχύει με τα νέα τιμολόγια ρεύματος

  • Εκπνέει η προθεσμία: Ως τις 31 Δεκεμβρίου οφείλουν να έχουν αποφασίσει οι καταναλωτές σε ποιο είδος τιμολογίου θα ενταχθούν από τη νέα χρονιά, ανάλογα πάντα με τι τους καλύπτει. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν έναν και μόνο μήνα, ως τις 31 Ιανουαρίου, για να καταθέσουν αίτηση διαφοροποίησης, καθώς στο μεσοδιάστημα θα έχουν υποχρεωτικά μεταβιβαστεί στο πράσινο τιμολόγιο.
  • Μπλε, πράσινο ή κίτρινο: Τα τρία αυτά είδη αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού. Το μπλε απευθύνεται σ’ αυτούς που θέλουν να εξασφαλίσουν μια (ακριβότερη) ενιαία τιμή που δεν θ’ αλλάζει για ένα χρόνο. Άρα θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Το πράσινο και κίτρινο καλύπτει όσους σκοπεύουν να παρακολουθούν από μήνα σε μήνα τις χρεώσεις και να επιλέγουν αναλόγως αλλάζοντας πάροχο. Το πράσινο επιτρέπει την επιλογή στις αρχές του μηνός, σε αντίθεση με το κίτρινο που εμπεριέχει το ρίσκο της εξάρτησης από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ρεύματος.
  • Γιατί όχι πορτοκαλί: Για την ένταξη σε αυτήν την κατηγορία προαπαιτείται έξυπνος μετρητής. Συνολικά σήμερα έχουν τοποθετηθεί περί τους 500.000 στη μέση και χαμηλή τάση από το σύνολο των περίπου 7,3 εκατ. παροχών ρεύματος της χώρας. Αρα για την ώρα αφορά λίγους καταναλωτές. Οι χρεώσεις εδώ προσαρμόζονται στις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της κάθε ημέρας.

Αθλητικά : Καθάρισε ο Παναθηναϊκός, η σειρά του Ολυμπιακού

  • Παρόντος Τερίμ στο ΟΑΚΑ: Με τον νέο προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας να κάθεται δίπλα από τον πάγκο, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν επιβλήθηκε 82-65 του Ερυθρού Αστέρα και με 4/4 στο φινάλε του 2023 συνέχισε την ανοδική πορεία του στην Euroleague. Μήτογλου και Γκραντ ηγήθηκαν στο σκοράρισμα, ενόσω ο Σλούκας μοίραζε αφειδώς τις ασίστ.
  • Στα υπόλοιπα παιχνίδια: Την ίδια στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερνε ν’ αποδράσει από την έδρα της Βιλερμπάν χάρη στο 77-76 και να φτάσει στο 16-1, ενώ η Αρμάνι έκαμπτε με 76-67 την αντίσταση της Μπασκόνια στο Μιλάνο και η Μπάγερν της Βαλένθια με 85-84 στο Μόναχο. Νωρίτερα η Φενέρ επικρατούσε 89-84 της συμπολίτισσας Εφές εκτός και η Βίρτους με τη Μακάμπι πανηγύριζαν διπλά σε Βελιγράδι (77-75) και Κάουνας (78-70) αντίστοιχα.
  • Απόψε ο Ολυμπιακός: Ένα σημαντικό διπλό θα ψάξει και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Βερολίνο. Η Άλμπα είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος εφόσον της δοθεί η ευκαιρία και ο πλήρης πλέον πρωταθλητής Ελλάδας θα πρέπει να ‘ναι υποψιασμένος προκειμένου να κλείσει τη χρονιά με θετικό πρόσημο και μέσα στην πρώτη 8άδα της κατάταξης. Το τζάμπολ του αγώνα είναι προγραμματισμένο στις 21:00.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com