Χιλιάδες αγρότες στις Βρυξέλλες: Ένταση και φωτιές έξω από την έδρα της ΕΕ

Κονβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες έφθασε από νωρίς στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.

by Times Newsroom

Αγρότες εκτόξευσαν σήμερα αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανάβοντας φωτιές κοντά στο κτίριο και ρίχνοντας πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής-, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού.

Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην παλτεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών φυλάει τα φράγματα που έχουν στηθεί γύρω από το χώρο όπου συναντώνται οι ηγέτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε live εικόνα:

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι νέοι και οικογενειάρχες αγρότες που αισθάνονται όλο και περισσότερο πιεσμένοι από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή που καταστρέφει τις καλλιέργειες.

Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com