Χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου… F-16 γιοκ

Τι πραγματικά μπορεί να γίνει με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

by Times Newsroom

Επειδή πολύς λόγος έγινε για την πιθανότητα πώλησης μαχητικών F-16 Viper, στην Τουρκία και αναβάθμισης άλλων F-16, πληροφορίες που εντάθηκαν κυρίως μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν και μετά την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανό αξιωματούχος έσπευσε αμέσως από τη Μαδρίτη να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις (και διευκρινίσεις). Τι είπε; Το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που ισχύει στους αμερικανικούς νομοθετικούς κανόνες: «τον τελευταίο λόγο ως προς το μέλλον των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται να τον έχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ». Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα πως η Τουρκία «δεν ζήτησε τίποτα» ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ, προκειμένου να άρει το βέτο.

Δείτε τώρα πως έχει το όλο ζήτημα: Στην κυβερνητική πλευρά των Δημοκρατικών υπάρχουν πολλές και επίσημα διατυπωμένες διαφωνίες και ενστάσεις απέναντι στην Τουρκία, με επικεφαλής τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να πωληθούν δηλαδή F-16 στην Άγκυρα. Ωστόσο η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει μία βοηθός υπουργός Άμυνας, αλλά τι αποφασίζει το Κογκρέσο. Υπάρχουν νόμοι και κανείς, ούτε ο πλανητάρχης μπορεί να τους προσπεράσει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή