Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για την επαναλειτουργία του Αλκατράζ, της φυλακής που έκλεισε πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Το Αλκατράζ – ευρέως γνωστό ως «ο Βράχος» – δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως φυλακή εδώ και δεκαετίες και αποτελεί μνημείο που επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι η φυλακή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και πάλι για την κράτηση επικίνδυνων εγκληματιών και να χρησιμεύσει ως σύμβολο του νόμου και της τάξης στις ΗΠΑ, όπως γράφει το BBC.
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη φυλακή που η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιδιώξει να επαναλειτουργήσει με στόχο τις μαζικές κρατήσεις.
Σε δημοσίευμα του ο Guardian αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προωθήσει τους τελευταίους μήνες την επαναλειτουργία τουλάχιστον ακόμη πέντε κλειστών φυλακών, ορισμένες από τις οποίες έκλεισαν λόγω των έντονων αντιδράσεων για την κακομεταχείριση των κρατουμένων. Ενώ οι ειδικοί σε θέματα φυλακών απέρριψαν γρήγορα την επαναλειτουργία του Αλκατράζ, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη δήλωση ως «ασόβαρη» και ως «αντιπερισπασμό», οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για την επαναλειτουργία άλλων εγκαταστάσεων που έχουν στιγματιστεί από σκάνδαλα βρίσκονται σε «καλό δρόμο» ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Η Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ (ICE) έχει επιδιώξει να ανοίξει εκ νέου ένα σωφρονιστικό ίδρυμα της Καλιφόρνια που έκλεισε πέρυσι. Η εγκατάσταση ανήκει στην CoreCivic, μακροχρόνιο συνεργάτη της ICE, και στο παρελθόν στέγαζε περισσότερα από 2.000 άτομα.
Οι Δημοκρατικοί της Καλιφόρνιας έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η ICE ενδιαφέρεται να επαναλειτουργήσει το Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Iδρυμα (FCI) του Δουβλίνου, μια αμερικανική φυλακή που έκλεισε πέρυσι εν μέσω σκανδάλων γύρω από τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση από το προσωπικό. Το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων ανέφερε ότι το προσωπικό αναγκάστηκε πρόσφατα να κάνει εργασίες συντήρησης στο κέντρο κράτησης κάτω από αντίξοες συνθήκες, προφανώς για να προετοιμαστεί για την επαναλειτουργία, αλλά η ICE και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών (BoP), το οποίο διαχειρίζεται το Δουβλίνο, δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Στο Μίσιγκαν, η Geo Group, μια άλλη εταιρεία που διαχειρίζεται φυλακές, επαναλειτουργεί το σωφρονιστικό ίδρυμα North Lake, το οποίο έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων και θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης μεταναστών στις δυτικές πολιτείες, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο. Κατά το παρελθόν είχαν κρατηθεί εκεί έφηβοι και μετανάστες. Είχε κλείσει το 2022 επί κυβέρνησης Μπάιντεν.
Μάλιστα, το 2020 οι κρατούμενοι στο Νορθ Λέικ είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, ισχυριζόμενοι ότι τους αρνήθηκαν την πρόσβαση στην αλληλογραφία τους και στο κατάλληλο για τη θρησκεία τους φαγητό, ότι καταστράφηκαν τα έγγραφα των καταγγελιών τους και ότι τέθηκαν σε παρατεταμένη απομόνωση. Ο όμιλος Geo Group είχε αρνηθεί τότε τις καταγγελίες.
Στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, η Geo Group άνοιξε πρόσφατα εκ νέου τις εγκαταστάσεις του Delaney Hall για την κράτηση μεταναστών. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει δεχθεί αγωγή από τον Δήμο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η Geo Group δεν κατέθεσε τις απαιτούμενες οικοδομικές άδειες ούτε δεν επέτρεψε σε επιθεωρητές να ελέγξουν στο εσωτερικό».
Στο Λέβενγουορθ του Κάνσας, η CoreCivic εργάζεται για την επαναλειτουργία ενός κέντρου κράτησης μεταναστών που έκλεισε το 2021 επί Τζο Μπάιντεν. Η πρόταση για το Midwest Regional Reception Center (MRRC) έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, η οποία μάζεψε υπογραφές και μήνυσε την CoreCivic τον Μάρτιο, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία δεν ακολούθησε τα κατάλληλα πρωτόκολλα αδειοδότησης.
Το 2021, η ACLU (ΜΚΟ για τις Πολιτικές Ελευθερίες) σημείωνε ότι η εγκατάσταση στο Λέβενγουορθ μαστιζόταν από χρόνια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων συχνών συγκρούσεων, αυτοκτονιών και λαθρεμπορίου, ενώ ακόμα και «οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες δεν ικανοποιούνταν», καθώς το φαγητό ήταν περιορισμένο, η ιατρική περίθαλψη μηδαμινή και υπήρχε μία γενική άρνηση επαφής των κρατουμένων με τους δικηγόρους και τις οικογένειές τους. Ομοσπονδιακός δικαστής είχε αποκαλέσει την συγκεκριμένη εγκατάσταση «κολαστήριο».