Δημήτρης Λιγνάδης: «Νόμιζα πως το ένταλμα ήταν τρολιά»

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία του

by Times Newsroom

Μετά από σχεδόν πέντε ώρες η απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ολοκληρώθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας με τον κατηγορούμενο να απαντά σε ερωτήσεις των συνέδρων και των ενόρκων.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε μάλιστα υπέρμαχος του #metoo αλλά όχι του εκφυλισμού του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό που ευαγγελίζεται το #metoo με βρίσκει 1000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του όμως με χάσντακ #metoo και να καταγγείλει κάθε καρυδιάς καρύδι ότι νομίζω θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του», προτρέποντας ωστόσο όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, ρωτήθηκε από την πρόεδρο και τις τέσσερις καταγγελίες σε βάρος του και σημείωσε στην απολογία του πως «μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος σε καμία περίπτωση οι συναναστροφές του με τους καταγγέλλοντες που γνωρίζει δεν είχαν κάποιο σκοπό δόλιο. «Μπορώ να σας πω ότι εγώ παρασυρόμουν. Ζούσα απερίσκεπτα. Και παρέα φανερά έκανα. Στο Θέατρο ερχόταν φανερά. Μπάλα φανερά έπαιζα. Και στην Επίδαυρο πήγαινα» επισήμανε στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Τι είπε για το δεύτερο μηνυτή

Για το δεύτερο καταγγέλλοντα στην υπόθεση Σ.Σ. ανέφερε πως τον γνώρισε μέσω του αδελφού μιας κοπέλας με την οποία έπαιζαν μαζί στο θέατρο, του Θοδωρή. «Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου “λίγο φαντεζί προσωπικότητα”, τον οποίο γνώρισα στα goodys στο κέντρο» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με τον καταγγέλλοντα, ενώ ανέφερε πως για ένα διάστημα μερικών ημερών έμεινε σπίτι του καθώς είχε φύγει από την οικογένεια του.

Πρόεδρος: Τι κοινό σημείο είχατε;

Λιγνάδης: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. Δεν αποκλείω και την αποφόρτιση. Εδώ έχει μικρύνει. Έχει γίνει κοντινό. Λες κι έκανα παρέα μόνο με Θοδωρηδες.

Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο Σ;

Λιγνάδης : Ναι.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;

Λιγνάδης : Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκέι, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.

Πρόεδρος: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;

Λιγνάδης : Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.

Πρόεδρος :Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;

Λιγνάδης : Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.

Πρόεδρος : Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;

Λιγνάδης : Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…

Πρόεδρος: Την εποχή της Επιδαύρου είχατε επαφή;

Λιγνάδης : Πως εννοείται την επαφή;

Πρόεδρος : Με γλειψίματα και αυτά που λέτε…

Λιγνάδης : Όχι, όχι.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μετέβη στην Επίδαυρο το 2015, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να είχε πάει το 2016 ή το 2017 και να συνάντησε το δεύτερο μηνυτή και το φίλο του.

«Το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην «Αντιγόνη» με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο» περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν… υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.

Λιγνάδης : Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017. Ο κ. Φ (Μαρτυρας) να αναρωτηθεί αν με είδε άλλη χρονιά ή και καθόλου!

Πρόεδρος : Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;

Λιγνάδης : Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο Αμαλία. Δεν έχω να το αποδείξω. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.

«Υπήρξα ηλίθιος, τον φιλοξενούσα»

Τον τρόπο που γνώρισε τον τέταρτο καταγγέλλοντα περιέγραψε στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης, λέγοντας πως εκείνος του είπε πως δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό.

«Του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή πλύνει τα ρούχα μου το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015» περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος : Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;

Λιγνάδης : Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.

Πρόεδρος : Μεγάλη ευθύνη…

Λιγνάδης : Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν κι λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.

Πρόεδρος : Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;

Λιγνάδης : Είναι ασυνήθιστο. Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.

Πρόεδρος: Ο τραυματισμός σας δεν σας τρόμαξε για το ποιους βάζετε σπίτι σας; Δεν ήσασταν πιο συγκρατημένος;

Λιγνάδης : Δεν καταλαβαίνω. Πως τα συνδέετε;

Πρόεδρος : Ήταν άγνωστος στο περιστατικό και το ίδιο συνέβαινε στο σπίτι σας. Έμπαιναν άνθρωποι που δεν τους ξέρατε καλά. Δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο ο φόβος;

Λιγνάδης : Όχι, στο σπίτι μου έμπαιναν και άνθρωποι που ήξερα δυο λεπτά.

Πρόεδρος : Ήσασταν ανοιχτός δηλαδή;

Λιγνάδης : Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος.

Ιδιαίτερα δριμύς υπήρξε ο Δημήτρης Λιγνάδης με τον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λέγοντας πως έβαλε τα γέλια μόλις έμαθε για αυτή την καταγγελία, επισημαίνοντας «φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Δ. Μ.. Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν υπάρχει η περίπτωση Δ.Μ. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής – το τονίζω – εναντίον μου. Δεν γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ. δεν το έχω δει ποτέ».

«Νόμιζα ότι ήταν…τρολιά»

Ο κατηγορούμενος μάλιστα περιέγραψε και το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της σύλληψης τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς και τα συναισθήματα του. «Κάποια στιγμή βγήκε η Ακρίτα και είπε ότι θα παραιτηθεί ο Λιγνάδης. Από το γραφείο μου λέγανε ότι γίνεται ορυμαγδός. Όλα αυτά εγώ δεν τα σπουδαιολογούσα. Έλεγα ότι είναι κουτσομπολιά. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου έχω αποφασίσει να παραιτηθώ γιατί δε μπορούσα να διοικήσω σε αυτό το τοξικό κλίμα. Από την άλλη έλεγα πως αν παραιτηθώ θα είναι σα να αποδέχομαι. Μετά έγινε δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Άκουγα ηθοποιούς που δεν τους είχα δει ποτέ δεν τους ήξερα να μιλάνε για μένα. Όταν άκουσα για ένταλμα νόμισα ότι είναι τρολιά… Πήγα στη ΓΑΔΑ ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά πήρε ο δικηγόρος και μου είπε υπάρχει ένταλμα «έλα». Πήγα με τη βιαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις» τόνισε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης (29/6) με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος θα εισηγηθεί επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου για τέσσερις βιασμούς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή