ΕΔΔΑ: Η ποινή που επέβαλε η Τουρκία στη Διεθνή Αμνηστία είναι παραβίαση δικαιωμάτων

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι παραβιάστηκαν το «δικαίωμα σε δίκαιη και δικαιολογημένη δίκη» στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και η «ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι» στο άρθρο 11.

by Times Newsroom

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανακοίνωσε την απόφασή του για την ποινή που επέβαλε η Άγκυρα στο παράρτημα της  Διεθνούς  Αμνηστίας στην Τουρκία, πριν από 15 χρόνια.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι παραβιάστηκαν το «δικαίωμα σε δίκαιη και δικαιολογημένη δίκη» στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και η «ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι» στο άρθρο 11.

Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και ο πρόεδρος του παραρτήματος το 2006-2007, Δρ. Λεβέντ Κορκούτ προσέφυγε στο ΕΔΔΑ σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε με τον ισχυρισμό ότι δεν ενημέρωσαν τη διοίκηση πριν από τη χρήση κεφαλαίων από άλλες χώρες.

Το δικαστήριο, που αποφάσισε για την αίτηση που υποβλήθηκε το 2009, αποφάσισε ότι η ποινή ήταν παραβίαση δικαιωμάτων.

Ο Κορκούτ δήλωσε ότι αυτά τα κεφάλαια στάλθηκαν από τα κεντρικά γραφεία της Αμνηστίας στο τουρκικό υποκατάστημα στην ένσταση του για το πρόστιμο των 5.283 ευρώ περίπου, το οποίο επιβλήθηκε το 2008, με το σκεπτικό ότι δεν ανέφερε τις οικονομικές του δραστηριότητες το 2006 και το 2007. Όμως αυτή η ένσταση απορρίφθηκε.

Στη σημερινή του απόφαση, το ΕΔΔΑ ανέφερε ότι οι εγχώριες διαδικασίες και οι δικαστικές αποφάσεις στερούνταν λεπτομερούς επεξήγησης και αιτιολόγησης. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι παραβιάστηκαν το «δικαίωμα σε δίκαιη και δικαιολογημένη δίκη» και η «ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι» που εγγυάται η ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ επέβαλε στους προσφεύγοντες πρόστιμο συνολικά 5 χιλιάδες 283 ευρώ, πρόστιμο 2 χιλιάδες ευρώ για ηθική βλάβη και πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ για έξοδα.

BBC Türkçe

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή