«Εκκαθαρίστηκαν οι συμμορίτες δυτικώς του Αγίου Ιλαρίωνα»

Οι αγωνιστές που πανηγύρισαν την απελευθέρωση του Προφήτη Ηλία ήταν οι Κοκκινοσκούφηδες του Βάσου Λυσσαρίδη, με στρατιωτικό ηγέτη τον Δώρο Ηλία, ο οποίος ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ

by Times Newsroom

Καλά, η τουρκική προπαγάνδα σκόπιμα επιμένει να ισχυρίζεται ότι το 1964 ή και αργότερα ακόμα, υπήρχε και δρούσε η ΕΟΚΑ και σκότωνε Τουρκοκύπριους. Αλλά, όλα τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ πόσο απρόσεκτα μπορεί να είναι για να υιοθετούν και να αναπαράγουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς; Αυτό έκαναν τις τελευταίες μέρες με αφορμή την ιστορία με το «κρατικό λαχείο», που τύπωσε το κατοχικό καθεστώς κι έγινε χαμός στα κατεχόμενα, διότι από τη βλακεία κάποιου τυπώθηκε στο λαχείο φωτογραφία Ελληνοκυπρίων αγωνιστών που το 1964 πανηγύριζαν την απελευθέρωση του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο. Πίστευε προφανώς, ο ανόητος, ότι στη φωτογραφία ήταν Τουρκοκύπριοι που πανηγύριζαν με τα όπλα τους. Το αστείο είναι ότι το λαχείο κυκλοφόρησε για να τιμηθεί η επέτειος των Κοκκίνων…

Στα κατεχόμενα, λοιπόν, δημοσιεύματα και δηλώσεις μιλούν για αγωνιστές της ΕΟΚΑ, «όταν κατέλαβαν τον Απρίλιο του 1964, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο». Σκύλιασε και ο Τατάρ και θα πάρει κεφάλια. «Οι αντάρτες της ΕΟΚΑ με τον ελληνικό και ε/κ στρατό με μια «προδοτική επίθεση», την ημέρα του μπαϊραμιού το 1964, κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας σημείο κοντά στο Πιλέρι που το είχαν οι Τ/κ», δήλωνε. «Οι της ΕΟΚΑ βγήκαν στη ‘φωτογραφία της νίκης’ μπροστά από αυτό το κτήριο…». Το κτήριο είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Οι Ελληνοκύπριοι που αναμεταδίδουν την είδηση γιατί χρησιμοποιούν την ορολογία των Τούρκων και μιλούν κι αυτοί για την ΕΟΚΑ που έδρασε στον Πενταδάκτυλο; Δεν γνωρίζουν ότι το 1964 δεν υπήρχε η ΕΟΚΑ; Η ΕΟΚΑ διαλύθηκε και οι αντάρτες κατέβηκαν από τα βουνά και παρέδωσαν τα όπλα τους το 1959, λίγο μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Πρώτη Μαρτίου 1959 επέστρεψε στην Κύπρο ο Μακάριος, μετά τις συμφωνίες, και εκφώνησε το περιβόητο «Νενικήμαμεν». 17 Μαρτίου 1959 αναχώρησε για την Αθήνα ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, ο Γρίβας. Η ΕΟΚΑ είχε ήδη διαλυθεί.

Η φωτογραφία, λοιπόν, που έκανε άνω-κάτω τους Τ/Κύπριους και το λαχείο τους, δεν έχει σχέση με την ΕΟΚΑ. Οι αγωνιστές που πανηγύρισαν την απελευθέρωση του Προφήτη Ηλία ήταν οι Κοκκινοσκούφηδες του Βάσου Λυσσαρίδη, με στρατιωτικό ηγέτη τον Δώρο Ηλία, ο οποίος ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ανάμεσα στους Κοκκινοσκούφηδες ήταν κι άλλοι παλιοί αντάρτες της ΕΟΚΑ, που οργανώθηκαν εθελοντικά για να αντιμετωπίσουν τη δράση Τ/κ και Τούρκων, που μετά την τουρκανταρσία έκαναν επιθέσεις και καταλάμβαναν περιοχές και σκότωναν και έδιωχναν Ελληνοκύπριους από τις περιουσίες τους. Αλλά επειδή σε αυτές τις ομάδες συμμετείχαν και αγωνιστές της ΕΟΚΑ δεν επιτρέπεται σήμερα να λέμε ότι υπήρχε και δρούσε η ΕΟΚΑ το 1964. Μόνο τους Τούρκους βολεύει αυτό το ψέμα. Η ΕΟΚΑ έδρασε από το ‘55 μέχρι αρχές του ‘59 ως απελευθερωτική οργάνωση, πολεμούσε τους Άγγλους αποικιοκράτες και ουδέποτε στράφηκε εναντίον των Τ/κ. Τελεία και παύλα.

Οι εθελοντικές ομάδες, που δημιουργήθηκαν το 1964, ήταν αποτέλεσμα των τουρκικών επιδρομών, δεν ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να ξεκινήσουν πόλεμο με τους Τ/κ. Στον Πενταδάκτυλο, οι Τ/κ μαζί με Τούρκους αξιωματικούς είχαν καταλάβει «στρατηγικής σημασίας» σημεία, όπως έλεγε προχτές ο Τατάρ και έζωναν και καταπίεζαν εφτά χωριά Ε/Κυπρίων. Οι ομάδες Λυσσαρίδη υπό τον Δώρο Ηλία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθνικής Φρουράς και του Μακάριου και ανέβηκαν στον Πενταδάκτυλο, αρχές Μαρτίου του 1964. Μέχρι τις 29 Απριλίου, εκδίωξαν όλους τους Τουρκοκύπριους και κατέλαβαν όλα τα «στρατηγικής σημασίας» σημεία, μαζί και το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, αλλά και το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, που είχαν καταλάβει οι Τούρκοι.

Επειδή όποτε μιλάμε για αυτές τις ιστορίες, πετάγονται διάφορα κωθώνια και προσπαθούν να φέρνουν τα γεγονότα στα μέτρα της ιδεοληψίας τους, να σημειωθεί και τούτο: Το βρήκαμε στο βιβλίο του Άθου Ερωτοκρίτου «Οι Κοκκινοσκούφηδες του Πενταδακτύλου 1963 – 1964» (εκδόσεις Αιγαίον, 2018). Την Κυριακή 26 Απριλίου 1964 η «Χαραυγή» έγραφε στην πρώτη σελίδα: «Εκκαθαρίστηκαν οι συμμορίτες δυτικώς του Αγίου Ιλαρίωνα. Σαρωτική 4ωρη επιχείρηση. Απελευθερώθηκαν από το τρομοκρατικό άγος επτά ελληνικά χωριά της περιοχής».

Εκκαθαρίστηκαν οι συμμορίτες, το τρομοκρατικό άγος… Έτσι ήταν τότε. Σήμερα, ο καθένας λέει ό,τι του καπνίσει.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com