Επίθεση Tουρκοκυπρίων κατά κυανοκράνων: Διπλωματικός συναγερμός και διεθνής καταδίκη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτρέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατ’ εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσύρει άμεσα όλο το προσωπικό και τον εξοπλισμό της από την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών.

by Times Newsroom

Διεθνής είναι η κατακραυγή για την άγρια επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην νεκρή ζώνη. ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία καταδικάζουν τα επεισόδια ενώ η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία εξέδωσε τξιδιωτική οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στα Κατεχόμενα. Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης.

Ανακοίνωση εκδόθηκε για το θέμα τα ξημερώματα από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζάρικ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατ’ εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσύρει άμεσα όλο το προσωπικό και τον εξοπλισμό της από την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να επαναδεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να βρει έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο προόδου στην περιοχή της Πύλας

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Μανιάνα Καλογεράκη σχολιάζοντας βίντεο από τα χθεσινά γεγονότα, έκανε λόγο για εικόνες των εκσκαφέων των Τουρκοκυπρίων που απομακρύνουν συρματοπλέγματα τα οποία είχαν τοποθετηθεί από τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έξω από την περιοχή της Πύλας, σε περιοχή νεκρής ζώνης, όπου κατά ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών εκτελούνταν έργα μη εξουσιοδοτημένων συνεργείων.

Την ίδια ώρα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ανάρτησή της στο τουίτερ καταδικάζει τις χθεσινές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, λέγοντας ότι οι απειλές και οι επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες.Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση.

Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους δήλωσε ότι εκτός από τον δρόμο αυτόν για τον οποίο έγιναν όλα αυτά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Αγκυρα θα χρηματοδοτήσει τη διάνοιξη και τούνελ στον Πενταδάκτυλο, για να διευκολύνεται, όπως ανέφερε, η διέλευση των Τούρκων πολιτών. Επίσης, υπήρξε και δήλωση του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα προς τον ΟΗΕ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά σε εφημερίδα ότι «αν κοιτάξουν τα αρχεία θα δουν τι συνέπειες μπορούν να αντιμετωπίσουν».

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στην περιοχή παρά το γεγονός ότι τα τουρκοκυπριακά μέσα μετέδιδαν αργά το βράδυ ότι ο ΟΗΕ αποχώρησε.

Τέλος ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας δήλωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί, αλλά μέχρι ένα ορισμένο σημείο, καθώς έχει επιτευχθεί προσωρινός συμβιβασμός.

ΠΗΓΉ: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com