Eurostat: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κυριαρχούν στην Ε.Ε.

Συντριπτικό το ποσοστό έναντι των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων

by Times Newsroom

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται ως η ραχοκοκαλιά για τις οικονομίες, καθώς κατά κανόνα αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων μιας χώρας. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ρήση αυτή επαληθεύεται επακριβώς όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής αρχής της Ε.Ε., Eurostat, αναφορικά με τη δομή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2021.

Βάσει των στοιχείων αυτών, το 2021 στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονταν σε λειτουργία 30,1 εκατ. επιχειρήσεις, απασχολώντας συνολικά 155 εκατ. εργαζόμενους. Εξ αυτών, το 99% ήταν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (εταιρείες με 0 έως 49 εργαζόμενους), οι οποίες είχαν συνολικά 75,3 εκατ. υπαλλήλους, αριθμός που μεταφράζεται στο 49% των απασχολούμενων συνολικά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το υπόλοιπο 1% αφορά τις μεσαίες (50-249 εργαζόμενοι) και τις μεγάλες επιχειρήσεις (250 και πλέον εργαζόμενοι) και μάλιστα το 0,8% αναλογεί στις πρώτες (231.521 μεσαίες επιχειρήσεις) και μόλις το 0,2% τις δεύτερες. Ωστόσο, σε σχέση με το ποσοστό των εργαζομένων το μόλις 0,2% των μεγάλων επιχειρήσεων απασχολεί το 36% (56 εκατ.) των συνολικά 155 εκατ. απασχολούμενων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και το 0,8% των μεσαίων απορροφά το 15% των εργαζόμενων (23,3 εκατ.).

Αναφορικά με τους κλάδους, τα σκήπτρα με τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους περισσότερους εργαζόμενους κρατάει ο κλάδος των υπηρεσιών κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς περιλαμβάνει επιχειρήσεις από ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, από τη φιλοξενία και την εστίαση, έως τις μεταφορές, την εκπαίδευση και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο κλάδος αυτός έχει τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων (18,4 εκατ. επιχειρήσεις ή το 61% του συνόλου), όπως και τον εργαζόμενων (79,3 εκατ. ή το 51% του εργατικού δυναμικού). Εντούτοις, εξετάζοντας τα έσοδα που δημιουργεί ο εκάστοτε κλάδος υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς τα περισσότερα έσοδα τα δημιουργεί ο κλάδος της βιομηχανίας (10,4 δισ. ευρώ ή το 34% του συνόλου), από 2,4 εκατ. επιχειρήσεις (8% του συνόλου) και απασχολώντας 32,8 εκατ. εργαζόμενους ή το 21% των συνολικά 155 εκατ. εργαζόμενων. Ο κλάδος των υπηρεσιών είχε συνολικά έσοδα 9,1 τρισ. ευρώ (29% επί του συνόλου).

Τη δεύτερη θέση από πλευράς εσόδων καταλαμβάνει ο κλάδος του εμπορίου καθώς δημιούργησε έσοδα της τάξεως των 9,8 τρισ. δολαρίων (31% των συνολικών), από 5,7 εκατ. επιχειρήσεις (19% του συνόλου) στις εργάζονταν 29,7 εκατ. υπάλληλοι ή 19% του συνόλου.

Τέλος, ο κλάδος των κατασκευών είναι αυτός με τα μικρότερα μεγέθη. Τα έσοδα ανήλθαν στο 1,9 τρισ. ευρώ (6% από τα συνολικά), τα οποία προήλθαν από 3,7 εκατ. επιχειρήσεις (12%) στις οποίες απασχολούνταν 13,3 εκατ. εργαζόμενοι (9% του συνόλου).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com