Έβρος – μαρτυρία μετανάστριας: Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δύο νησιά

Μια γυναίκα από την ομάδα των μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στον Έβρο και μετέδιδε το δράμα τους μέσω social media, αποκάλυψε στο Channel 4 ότι «οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί...

by Times Newsroom

«Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Δηλαδή, η Τουρκία τους έσπρωξε δύο φορές σε νησίδα του Έβρου, με αποτέλεσμα να γίνουν καταγγελίες για τον εγκλωβισμό τους και την αρχική παρέμβαση των ελληνικών Αρχών πως οι νησίδες ανήκαν σε τουρκικό έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν.

Για ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή της Τουρκίας στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη έκανε λόγο χθες, από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Εβρου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Υπέδειξε την Αγκυρα ως την υπεύθυνη για την περιπέτεια της ομάδας Σύρων και Παλαιστίνιων παράτυπων μεταναστών στον Εβρο. Οπως είπε, οι Τούρκοι πηγαινοέφερναν πολλές φορές τα μέλη της ομάδας των μεταναστών στην επίμαχη νησίδα, όπου υποτίθεται ότι ήταν εγκλωβισμένα για μέρες. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για να βρεθεί η σορός της πεντάχρονης που πέθανε στη νησίδα, ενώ στήριξη στο έργο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας παρείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ώρα που η αντιπολίτευση συνεχίζει την προσπάθεια εκμετάλλευσης της περιπέτειας της ομάδας μεταναστών διασπείροντας fake news για πολυήμερο εγκλωβισμό των μελών της σε τουρκική νησίδα του ποταμού, ο Νότης Μηταράκης μετέβη στον Εβρο, όπου ενημερώθηκε επίσημα για το συμβάν και τα όσα διαδραματίστηκαν στις δύο όχθες του ποταμού. «Από ό,τι προκύπτει, οι μετανάστες είχαν πάει πολλαπλές φορές στην επίμαχη νησίδα και οι Τούρκοι τους είχαν επιστρέψει πολλές φορές πίσω. Είχαν μείνει κάποιες μέρες. Τους είχαν δώσει τροφή, νερό και τη δυνατότητα να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνά τους μέχρι να τους επιστρέψουν πάλι στη νησίδα. Μόλις βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, παρείχαμε την προστασία που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία», ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι πριν από δύο εβδομάδες, η Στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του Εβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες -πιθανώς διακινητές-, τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού. Μάλιστα, από τα λεγόμενα των μεταναστών προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή. Οπως είπαν στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, δέχθηκαν και συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

«Ηρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές! Επισήμως οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, η τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Εβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», πρόσθεσε κ. Μηταράκης.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του σημείωσε πως πρόκειται για μία ομάδα 38 μεταναστών (35 Σύροι και τρεις Παλαιστίνιοι), πως είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους και πως μία εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η ομάδα των μεταναστών εισήλθε στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Τα μέλη της κρύφτηκαν για μία ημέρα και μετά έστειλαν το στίγμα τους. «Οταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μία γυναίκα, η οποία είναι εγκυμονούσα, μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Χαίρουν καλής κατάστασης υγείας», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στο θάνατο της πεντάχρονης στην τουρκική νησίδα, κάνοντας λόγο για δυσάρεστο γεγονός. «Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ώστε να να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του», είπε. Τέλος, τόνισε ότι φέτος καταγράφονται οι δεύτερες χαμηλότερες ροές μεταναστών την τελευταία δεκαετία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com