Εξελίξεις στις υποθέσεις των ανθρώπων της νύχτας και στην εξαφάνιση στο Μεσολόγγι

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό στο CNN: «Να χτίσουμε φράχτες αλλά να ανοίξουμε και πόρτες»

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 18/01/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Νετανιάχου: Η Δυτική Όχθη θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού – Αναφερόμενος στη σεναριολογία για την περίοδο μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη πως οποιαδήποτε λύση στο ορατό μέλλον πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Δυτική Όχθη.
  • HΠΑ: Επίθεση των Χούθι εναντίον αμερικανικού δεξαμενόπλοιου που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία – Οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι ανέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες την ευθύνη για πλήγματα εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου το οποίο κινείται στον Κόλπο του Άντεν, την πιο πρόσφατη επίθεση του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πάντως, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, δεν προκάλεσε θύματα, ούτε υλικές ζημιές.
  • Η Βόρεια Κορέα λέει πως δοκίμασε «υποβρύχιο πυρηνικό οπλικό σύστημα» – Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε δοκιμή «υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματος» σε αντίποινα για τα κοινά ναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
  • Ισραήλ : Σφοδρά πυρά και αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας – Πολλά θύματα – Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει με σφοδρότητα τον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με φόντο τις χαώδεις διαφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη δυνητική ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης, και παράλληλα την εξάπλωση της σύγκρουσης ως την Υεμένη.
  • HΠΑ: Eνώπιον δύο επιτροπών του Κογκρέσο θα καταθέσει ο Χάντερ Μπάϊντεν – Δυο επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων στις οποίες κυριαρχούν οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη, έπειτα από μήνες αντεγκλήσεων, πως ο γιος του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο επιχειρηματίας Χάντερ Μπάιντεν, θα πάει να καταθέσει στα τέλη Φεβρουαρίου σχετικά με τις αμφισβητούμενης νομιμότητας δοσοληψίες στο εξωτερικό που του προσάπτουν.
  • Η Ρωσία λέει πως κυρίευσε χωριό στην περιφέρεια Ντονέτσκ της Ουκρανίας, που «προσάρτησε» πέρυσι – Δεξαμενές πετρελαίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης στην πόλη Κλίντσι της ρωσικής περιφέρειας του Μπριάνσκ έπιασαν φωτιά αφού οι ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επίθεση σε στόχους στην πόλη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Αλεξάντρ Μπογκομάζ.
  • Πέθανε στα 29 του ο παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ Σον Μπάρμπερ – Ο αθλητής άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Κίρκγουντ του Τέξας από «ιατρικές επιπλοκές» – Ο Μπάρμπερ είχε κερδίσει το χρυσό στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2015, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα αναστάτωσε το Πεκίνο, κατακτώντας το χρυσό στο Παγκόσμιο. Το καλύτερο άλμα του, το οποίο ήταν στα 6 μέτρα και είχε σημειωθεί στις 15 Ιανουαρίου του 2016, εξακολουθεί να είναι ρεκόρ Καναδά. Αγωνίστηκε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Συλλήψεις και διώξεις για τους ανθρώπους της νύχτας

  • Οκτώ άτομα ταυτοποιήθηκαν: Τουλάχιστον δέκα εμπλεκόμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «κάδρο» των ερευνών για την εξάρθρωση της Greek Mafia. Την ίδια ώρα οι Αρχές έχουν προχωρήσει ήδη στη σύλληψη τριών ατόμων και ταυτοποίηση ακόμα πέντε.
  • Δίωξη για εννέα κακουργήματα: Βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τους δυο από τους τρεις συλληφθέντες στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκληματική οργάνωση , διακεκριμένη οπλοφορία, εμπρησμό, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών.
  • Πώς φτάσαμε στις συλλήψεις: Οι δράστες της δολοφονίας Σκαφτούρου άφησαν πίσω τους αποτυπώματα. Οι δυο συλληφθέντες είχαν κινηθεί εναντίον του στόχου τους με  μηχανές στη μια εκ των οποίων βρέθηκε το στοιχείο που οδήγησε στην ταυτοποίησή του ενός. Η δολοφονία Ζαμπούνη στο Νέο Κόσμο, παράλληλα, φαίνεται πως έκανε κάποια στόματα να «ανοίξουν».

Μεσολόγγι : Ραγδαίες εξελίξεις για την εξαφάνιση του 31χρονου Μπάμπη

  • Οι έξι αντιφάσεις: Ο βασικός ύποπτος για την υπόθεση της εξαφάνισης του 31χρονου Μπάμπη, έχει υποπέσει σε σωρεία αντιφάσεων. Την ίδια ώρα και μαρτυρίες που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί φαίνεται πως «καίνε» τον κρεοπώλη, ο οποίος επιμένει για τη μη εμπλοκή του στην υπόθεση. Στοιχείο «κλειδί» παραμένει και το κινητό του 50χρονου το οποίο μαρτυρά τον χρόνο και τον τόπο των γεγονότων και από το οποίο σβήστηκαν διάλογοι των δυο ανδρών.
  • Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία: Οι Αρχές προχώρησαν για δεύτερη φορά στη σύλληψη του 50χρονου κρεοπώλη μέσα σε λίγες ημέρες. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
  • Προσαγωγές: Σε συνολικά τέσσερις προσαγωγές έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. Όλα τα άτομα ανήκουν στον στενό κύκλο του βασικού κατηγορουμένου, ένας εκ των οποίων έχει δώσει δεύτερη συμπληρωματική κατάθεση.

Επαφές Μητσοτάκη στο Νταβός

  • Πράσινη ενέργεια: Με γεμάτη ατζέντα έχει μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός της Ελβετίας. Μια από τις κύριες αναφορές του πρωθυπουργού αποτέλεσε ο στόχος όπως ανέφερε της κυβέρνησης, η Ελλάδα να καταστεί πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας για τις βαλκανικές χώρες
  • Τι είπε για την Τουρκία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για περίπλοκες σχέσεις στα ελληνοτουρκικά. Τόνισε την ίδια ώρα ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχει γίνει προσπάθεια να χτιστούν γέφυρες φιλίας υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λυθεί οι διαφορές για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
  • Διεθνής εξελίξεις: Εκτενής αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα. Για το δεύτερο θέμα ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τυχόν διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μέτωπο της Ουκρανίας λέγοντας ότι δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος.

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η Ελλάδα

  • Στοιχεία της Eurostat: Απαισιοδοξία γεννούν οι σχετικές μετρήσεις της Eurostat για την ακρίβεια. Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα κατά 8,9%. Ο συγκεκριμένος δείκτης στις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 6%. Το ύψος της ανατίμησης τον Δεκέμβριο ανήλθε στην Ελλάδα σε 58,5% έναντι 48,5% στην Ευρωζώνη.
  • Τα προϊόντα που καίνε: Η χώρα μας στέφεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε 18 από τις 25 κατηγορίες τροφίμων. Ανάμεσα στα οποία το ελαιόλαδο με το ύψος ανατίμησης να φτάνει το 58,5%, τα φρούτα που κυμαίνονται στο 16,7%, καθώς και στα γαλακτοκομικά και τυριά με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 9,4%.
  • Στο ίδιο μονοπάτι ρύζι και όσπρια: Υψηλό κόστος καταγράφουν και οι άλλοτε πιο οικονομικές λύσεις του καθημερινού τραπεζιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το ρύζι που κυμαίνεται πλέον από τα 3,40 ευρώ έως 4,34 ευρώ το κιλό και τα φασόλια που αγγίζουν τα 5 ευρώ το κιλό. Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν και τα ρεβίθια τα οποία δεν αγοράζονται κάτω από 6 ευρώ το κιλό.

Βραβεία Bafta 2024

  • Παρουσία Γιώργου Λάνθιμου: Ο Έλληνας σκηνοθέτης συνεχίζει με δυναμική παρουσία και στα βραβεία Bafta. Η ταινία Poor Things βρίσκεται δεύτερη έχοντας θέσει 11 υποψηφιότητες. Ανάμεσα στις οποίες είναι αυτές της καλύτερης ταινίας, του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, καθώς και της καλύτερης ερμηνείας για την Emma Stone.
  • Τα φαβορί: Ο Christopher Nolan μοιάζει πανέτοιμος να κερδίσει το πρώτο του Bafta, καθώς η ταινία «Oppenheimer» έλαβε συνολικά 13 υποψηφιότητες. Καταπόδας ακολουθούν ο Γιώργος Λάνθιμος με το «Poor Things», ο Martin Scorcese με τους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού» ενώ ακολουθεί o Jonathan Glazer με τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος».
  • Η βραδιά των βραβείων: Η τελετή για τα 77α Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας, θα λάβουν χώρα στο Royal Festival Hall του Λονδίνου στις 18 Φεβρουαρίου, με παρουσιαστή τον βρετανό ηθοποιό David Tennant.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com