Γαλλία – Εκλογές: Οι περισσότεροι που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο τάσσονται κατά της ψήφου στην Λεπέν

«Καταστροφικά» τα αποτελέσματα για παραδοσιακά κόμματα στη χώρα

by Times Newsroom

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, συγκεντρώνει το 28,5% των ψήφων έναντι 24,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθούν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό για τον Μακρόν, λιγότερο ικανοποιητικό για την Λεπέν, εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και «καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στα μηνύματα που θα θελήσουν να δώσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν περνούν στο δεύτερο γύρο. Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ στην Λεπέν. Ο Μελανσόν τέλος σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λεπέν.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή