Γιάννης Μαρκόπουλος: «Η Ελλάδα δίνει τη λύση για να συνεχίσει να υπάρχει πολιτισμός σε αυτόν τον πλανήτη»

Ευτυχώς σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της υγείας του Γιάννη Μαρκόπουλου, που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Ο 87χρονος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος δίνει μάχη με τον καρκίνο, παρουσίασε επιπλοκές μετά από επέμβαση για να αντιμετωπιστεί η νόσος και χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Αναμφισβήτητα ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες. Το μουσικό του έργο εκτείνεται από το έντεχνο τραγούδι έως τις συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα και από την κινηματογραφική και θεατρική μουσική έως την όπερα και τα ορατόριο.

Πολλές οι συνεντεύξεις, που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου παραχωρήσει στο «Έθνος της Κυριακής». Για να τον τιμήσουμε αναδημοσιεύουμε μια από αυτές στις οποίες κάνει λόγο για τη μουσική του πρόταση «Επιστροφή στις ρίζες» με την οποία δημιούργησε μία δική του σχολή στο ελληνικό τραγούδι, ενώ τα συμφωνικά του έργα – όπου συναντώνται ελληνικά παραδοσιακά όργανα, όπως η λύρα και το σαντούρι με εκείνα της συμφωνικής ορχήστρας – αποτέλεσαν νέα πρόταση για την παγκόσμια μουσική σκηνή.

  • Συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Αν και ο περίγυρος των συναισθημάτων του είχε επίκεντρο την καταστροφή του περιβάλλοντος, ωστόσο ο Γιάννης Μαρκόπουλος δέχθηκε να… φωτογραφηθεί στις ρίζες κάποιων δένδρων, γιατί αισθάνθηκε, «ότι δεν χάνουμε, όταν είμαστε όρθιοι».

Και κρατώντας τη στάση αυτή θα πει ο ίδιος «νιώθω, ότι πραγματοποιούμε τους σκοπούς μας. Προβάλλουμε έτσι την αντίστασή μας στο κατεστημένο, που ως τέτοιο επεξεργάζεται τη φθορά…»

Με αυτή την άποψη εργάστηκε ο συνθέτης και παρουσίασε τις δύο παραλλαγές συναυλίες με «Το τραγούδι των Ελλήνων» που είναι η παράδοσή μας.

«Δεν έκανα τίποτα άλλο από το να διαφημίσω το δημοτικό μας τραγούδι μέσα σε μία καχύποπτη, απέναντι στην παράδοσή μας, πρωτεύουσα».

Ας θυμηθούμε τον Λένον, που έλεγε κάπου, ότι διαφήμιζε την ειρήνη. Λέτε τα μίντια να τον διατηρήσουν περισσότερο από τον Λένιν;

«Τα νέα μαντάτα είναι απαισιόδοξα για την τέχνη και τη ζωή, έτσι που όλοι οι λαοί του πλανήτη πάνε να βρουν τρόπους να

ρυθμίσουν τη ζωή τους. Κι εμείς οι ‘Έλληνες σαν αρχηγικός λαός, πρέπει να ξανακοιτάξουμε τις αληθινές μας βάσεις, τους φίλους λαούς με τα ισχυρά στηρίγματα, για να δημιουργήσουμε τις νέες μας θέσεις για τη ζωή και την τέχνη.

O Πολιτισμός των ανθρώπων, όπως όλοι έχουν αντιληφθεί, βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο.

Η τεχνολογία με την διαρκή εξέλιξή της έφτιαξε ένα άλλο μοντέλο διαβίωσης – επικοινωνίας, απ’ αυτό που ίσως αναμέναμε.

Η σωτηρία των ανθρώπων περιορίζεται σε μία συμφωνία με τη φύση, σε μία συμφωνία με το ανώτερο εγώ του. Αν αυτό βοηθήσει, θα αποκτήσουμε πάλι και λόγο και έργο. Σωστά, λοιπόν, και οι Ευρωπαίοι ψάχνουν την αρχή της μουσικής στις μουσικές των λαών, στις απομονωμένες φυλές, στους ήχους των χειροποίητων οργάνων, στα πρωτόγονα μέρη της γης, στην άγρια φύση.»

  • Κατά τη γνώμη σας η νέα μουσική θα βγει και πάλι από την παράδοση;

Ναι, αλλά με νέα κατεύθυνση και διαφορετικό τρόπο.

Ο Μπαχ, ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν, ο Μπέλα Μπάρτοκ έχουν το αντίβαρό τους στη Βυζαντινή λειτουργία και στους ρυθμούς και τα τραγούδια που ψυχαγωγούν την Ανατολή.

Ο Πέτρος ο Πελοποννήσιος είναι ο Μπαχ της Ανατολής. Οι μελωδίες των δρόμων, τα επιτραπέζια και οι χοροί που απαρτίζουν τον ήχο της Φιλοσοφίας στη Μεσόγειο είναι το αντίβαρο. Εδώ που αγκαλιάζονται ο Μουσηγέτης Απόλλων με τον Ρωμανό τον Μελωδό, πιστεύω ότι ανάλογα αντίκα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ροκ μουσική, στη μουσική της Αμερικής κ.λπ.

Πιστεύω, ότι επιστρέφουμε σε σίγουρες μορφές και θέσεις του ήχου, που πέρα από την αισθητική τους απόλυση μας κινούν κι ένα άλλο ενδιαφέρον πιο ουσιαστικό για τη ζωή, που συνδέεται άμεσα με την αληθινή ψυχαγωγία και δεν εξαντλείται γρήγορα.

Πρέπει δηλαδή, να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας απέναντι στην πατρίδα μας, στον πολιτισμό της και στους ανθρώπους της.

Η αγάπη για τη χώρα και την εθνικότητα είναι μια βαθύτερη πίστη, που είναι εγκατεστημένη μέσα μας. Δεν είναι δυνατόν να μας προβάλλουν ψευτοεθνικά θέματα οι γείτονες, που διεφθαρμένοι από τα βασανιστικά καθεστώτα του πρόσφατου παρελθόντος λεηλατούν την αλήθεια, τη γνώση, τους μύθους και τα ιερά και όσια των Ελλήνων. Εμείς έχουμε μόνιμα στο νου μας τις παραμέτρους του πολιτισμού μας, αυτό διαλαλήσαμε κι στα πιο ανθελληνικά σύνολα, που εμβολίαζαν εδώ ξένα συμφέροντα.

Ο φυσικός μας χώρος, ο Ηράκλειτος, ο Πλάτων, ο Όμηρος, οι Δελφοί, οι Δωρικές κολώνες, οι τελετές και η σύλληψη της χρησιμότητας του ανθρώπου στη συμπαντική εικόνα, είναι η μόνιμη παρέα της ύπαρξής μας.

  • Εδώ τίθεται θέμα πολιτικής;

Στην πολιτική, ο υπεύθυνος ηγέτης δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά να ερμηνεύει το αίτημά μας για τη μεγαλοσύνη και την άμυνά μας, στην υστερική προσπάθεια των ξένων, που μας θέλουν κάθε τόσο υποβαθμισμένους.

Τα ερωτήματα είναι ίδια για όλους μας που σκεφτόμαστε να ζήσουμε, ενώ αναλώνεται περισσότερο το αδίστακτο σχέδιο της καταστροφής του πλανήτη μας.

  • Και εδώ μπαίνει θέμα αισιοδοξίας;

Δεν τίθεται θέμα να μπορούμε, να είμαστε αισιόδοξοι ή όχι, για ό, τι πρόκειται να συμβεί. Η Ελλάδα είναι πέρα από όλα τα άλλα και μία ισχυρή ιδεολογία και όσοι πιστεύουν σε αυτήν έχουν ήδη βρει την απάντηση για ό, τι έγινε και για ό, τι θα γίνει.

  • Και η «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου συνεχίζεται με τους κύκλους;

Είναι τραγούδια και μουσικές από τα έργα «Κύκλοι», «Χορικό», «Ήλιος ο πρώτος», «Ιθαγένεια», «Στρατής Θαλασσινός», «Θητεία», «Μετανάστες», «Ανεξάρτητα», «Οροπέδιο», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Ορίζοντες», «Σειρήνες», «Φίλοι που φεύγουν».

  • Η εκλογή έγινε με σκοπό να συμβεί μια καινούργια αίσθηση, μια υπόσχεση για το μέλλον;

Αγωνίζομαι για να έχω μία βοήθεια στα έργα μου, στα όνειρά μου, στις προτάσεις μου. Το κατεστημένο είναι ισχυρότατο. Πριν από τόσα χρόνια, όταν έλεγα επιστροφή στις «Ρίζες», μερικοί γελούσαν και με αμφισβητούσαν, είτε γιατί εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα, είτε γιατί δεν είχαν αντιληφθεί το αληθινό νόημα της πρότασής μου.

Τώρα αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν κι αυτοί επιστροφή στις ρίζες και κόπτονται για το περιβάλλον, που όταν μιλούσαμε γι’ αυτό, μας έλεγαν ρομαντικούς φυσιολάτρες.

  • Όλο αυτό το κίνημα που εξαπλώνεται τώρα στην Ευρώπη είναι ιδέες που ξεκίνησαν από εδώ;

Τις αρπάζουν, τις πραγματοποιούν και ούτε καν μας αναφέρουν. Σαν κάποιους τραγουδιστές, που χρόνια κάνουν καριέρα με τα τραγούδι και την ιδεολογία του συνθέτη, του ποιητή και ούτε λένε το όνομά του.

Για μία ακόμα φορά όμως, πριν από 2.500 χρόνια, η Ελλάδα δίνει τη λύση για να συνεχίσει να υπάρχει πολιτισμός σε αυτόν τον πλανήτη.

  • Επιστρέφοντας στις «Ρίζες» ο Γιάννης Μαρκόπουλος ανακάλυψε την «Παλίντονο Αρμονία», μία ορχήστρα που απαρτίζεται από 20 μουσικούς και χρησιμοποιούν ανάμεικτα όργανα ελληνικά και ευρωπαϊκά.

Η παρουσία αυτής της ορχήστρας στην πρόσφατη συναυλία μου στις Βρυξέλλες δημιούργησε άριστες εντυπώσεις με τον ήχο της, που ήταν πρωτόγνωρος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

  • Κύριε Μαρκόπουλε μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξετε μία παρένθεση και να πείτε, «ότι είμαστε μάρτυρες των παιδικών χρόνων, που διανύει η αναγεννημένη και χαρισματική κόρη της Ελλάδας, Ευρώπη»;

Ναι, ίσως να μην αισθάνεται αρκετά το μητρικό μας φίλτρο και μας χτυπά, όπως από το τραγούδι μου «Λένγκω» (Ελλάδα), όπου στο τέλος λέμε «Λένγκω, πες μας πάλι, τι ζητάς!».

Να σκεφθεί κανείς, ότι τόσο τρόμαξε τον πλανήτη η Ενωμένη Ευρώπη, που από το κακό της η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε για να ξαναενωθεί πιο δυνατή, και η Αμερική θέλει σώνει και καλά να παραβάλλει την Ευρώπη με την Αχαϊκή Συμπολιτεία και να μας κάνει πόλεμο.

Οι εξουσίες πρέπει να έχουν διαλύσει στην ανάλυση τον Θουκυδίδη και στο αινιγματικό χαμόγελο του Ελληνικού κόσμου, που συνέχεια βλέπει πιθήκους με όπλα να τον κυνηγούν.»

Αυτά είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιάννης Μαρκόπουλος πριν πάρει το δρόμο για την πρωτεύουσα και εξέφρασε εν κατακλείδι:

«Μπορεί να ζούμε στην Αθήνα, αλλά όλος ο ελλαδικός χώρος και οι άνθρωποί του είναι στο νου μας. Είναι ένα μεγάλο αίσθημα, όπως η αγάπη!»

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή