Happy Goats, happygoats.eu … χαρούμενο κοπάδι

Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι σιγά-σιγά αποξενώθηκαν από την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα στην οποία ήταν ενσωματωμένοι οι κανόνες βιωσιμότητας (αειφορίας) και εφαρμόζονταν πατροπαράδοτα στο ειδικό Ελληνικό περιβάλλον.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23/8/2023, η τακτική διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο την ψηφιακή υποβοήθηση λήψης αποφάσεων διαχείρισης ενός κοπαδιού, με το νέο εργαλείο «happygoats.eu».

Στο σταθερό ραντεβού, με την μορφή ανοικτού Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι, προσκαλεί όποιον πιθανόν ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Στην συζήτηση της 23/8/2023 μετείχαν: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), κ Γιάννης Σκούρτης (happygoats), κα Σωτηρία Βουράκη (happygoats), κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος, Αχαρναί), κ Ντίνος Ψύχος (happygoats), κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία) και κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (συντονιστής) ενώ άλλοι 400 την παρακολούθησαν στο facebook.Η συζήτηση είναι στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/275164475233590.

Με ενθουσιασμό ακούσαμε ότι το happygoats.eu έχει διαμορφώσει ένα εύχρηστο εργαλείο για λήψη αποφάσεων για κτηνοτρόφους με τα αποτελέσματα των έργων & προγραμμάτων ερευνητικών ιδρυμάτων. Μπράβο τους. Εξαιρετική η ιδέα να αξιοποιούνται οι έρευνες που γίνονται με πάρα πολλά χρήματα των φορολογουμένων ευρωπαίων πολιτών και ακόμα πιο καλός ο προσανατολισμός στην υποβοήθηση των κτηνοτρόφων.

Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι σιγά-σιγά αποξενώθηκαν από την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα στην οποία ήταν ενσωματωμένοι οι κανόνες βιωσιμότητας (αειφορίας) και εφαρμόζονταν πατροπαράδοτα στο ειδικό Ελληνικό περιβάλλον. Οι παγκοσμιοποιημένοι κανόνες που αντιμετώπιζαν τους συνεργάτες των κτηνοτρόφων σαν «μηχανές» παραγωγής γάλακτος ή σαν κρεοπαραγωγικά συστήματα, και όχι σαν φροντιστές που συμμετέχουν στην αειφορία του περιβάλλοντος, γίνεται σοβαρή προσπάθεια να διορθωθούν με τα επιστημονικά στοιχεία που περιλαμβάνονται ως προκαθορισμένα στοιχεία στα περισσότερα από τα 500 πεδία των περιγραφών για κάθε κοπάδι.

Το happygoats.eu έχει καταγράψει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και πειραματίστηκε σε πάρα πολλά κοπάδια στην ΕΕ, και σε 100 περίπου πειραματικά κοπάδια στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία. Όλη αυτή η εμπειρία είναι ενσωματωμένη στο happygoats.eu, το οποίο ξεκίνησε την προσφορά του σε κάθε ελληνικό κοπάδι, στους κτηνοτρόφους, στους συμβούλους μελετητές και σε συνεργατικές δομές τους τελευταίους 8 μήνες.

Το εργαλείο happygoats.eu είναι μια πλατφόρμα που διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για κάθε ένα κοπάδι με ενοικίαση της χρήσης του σε ετήσια βάση, σε διαφορετικά μοντέλα αξιοποίησης των αλγορίθμων του, που έχουν ενσωματωμένη την εμπειρία του.

Με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας βιώσιμα, το Happy Goats προσφέρει ένα πλήρες σετ δυνατοτήτων για κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους και συνεταιρισμούς για τη βελτιστοποίηση της κερδοφορίας των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η εφαρμογή αξιολογεί την παρούσα κατάσταση και παρέχει υποστήριξη αποφάσεων, προσομοιώνοντας μελλοντικά σενάρια διαχείρισης και τα αποτελέσματά τους στην κερδοφορία.

To Happy Goats υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων στις κτηνοτροφικές μονάδες, με βάση σε ένα προϋπολογιστικό μοντέλο με το οποίο μπορεί να προσομοιώνεται σε διαφορετικά μελλοντικά σενάρια διαχείρισης και τα αποτελέσματά τους στην κερδοφορία του κοπαδιού. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν προγραμματίζει κάποιος είτε την διαχείρισή της εκτροφής για την ερχόμενη περίοδο είτε την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της παραγωγής.

Από όσα καταλάβαμε το Happy Goats δεν απαιτεί καθημερινή ενασχόληση. Χρειάζεται ετήσια στοιχεία απολογιστικά, 1-2 ώρες συνολικά, για να δώσει πιθανές εναλλακτικές (σενάρια), που θα μπορούσαν να οδηγήσουν για την αύξηση της κερδοφορίας ακόμα και με μείωση του κοπαδιού.

Το Happy Goats φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αιγοτροφίας και προβατοτροφίας. Συνδυάζοντας μια εύχρηστη web εφαρμογή υποστήριξης αποφάσεων (DSS) με ευέλικτα πακέτα συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και υποστήριξης, παρέχει κρίσιμες συμβουλές για την οικονομική βιωσιμότητα των εκτροφών. Το μοντέλο Happy Goats έχει στηριχθεί σε επιστημονικές έρευνες οι οποίες κατέδειξαν πως, για τον μέσο κτηνοτρόφο γιδιών & προβάτων, το να έχει λιγότερα ζώα μπορεί να κοστίζει λιγότερο, να είναι καλύτερο για τη γη, να μειώνει την εργασία και να βελτιώνει το κέρδος. Αυτό επιτυγχάνεται αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της υπερβολικής στήριξης των κτηνοτρόφων στις επιχορηγήσεις και εστιάζοντας στη διαφοροποίηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Το Happy Goats αποτελεί μια στενή συνεργασία ανάμεσα στην ομάδα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ομάδας πληροφορικής της Integrated ITDC. Η ομάδα αυτή ανέπτυξε και υποστήριξε την αρχική ιδέα και την πρωτοτυποποίηση του μοντέλου έως σήμερα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ (Smart Agri Food Accelerator). Οι δοκιμές επαλήθευσης σε πραγματικές εκτροφές πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από πολλαπλούς φορείς και ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2018-2019. Πολλά ευχαριστήρια οφείλονται στις ομάδες ερευνητών και ειδικών που στήριξαν το Happy Goats.

Στο www.happygoats.eu προσφέρεται στην χρήση «Standard» με ετήσιο κόστος 108€/εκτροφή που περιλαμβάνει: Απλή πρόσβαση στην εφαρμογή υποστήριξης αποφάσεων (DSS), Ανάλυση κερδοφορίας με κατηγοριοποίηση εσόδων-εξόδων, Παράλληλα υποθετικά ετήσια σενάρια διαχείρισης με δυνατότητα σύγκρισης, Διαχείριση βόσκησης, Καταρτισμό ημερήσιου σιτηρεσίου, Υποστήριξη αποφάσεων και συμβουλές σε απλή γλώσσα

Η χρήση «Pro» με ετήσιο κόστος 384 €/εκτροφή, περιλαμβάνει το πλάνο Standard και επιπλέον, αρχική εκπαίδευση στη χρήση της εφαρμογής, αξιολόγηση εκτροφής και υποστήριξη. Πρακτική εκπαίδευση και συμβουλευτική, από την έμπειρη ομάδα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής ΑΠΘ, στη διαχείριση της εκτροφής με τη χρήση του Happy Goats και τον έλεγχο νέων διαχειριστικών αποφάσεων μέσα από α) Διαδικτυακά σεμινάρια κατάρτισης και β) Επιτόπιες επισκέψεις. Δυο αναλυτικές αξιολογήσεις βιωσιμότητας της εκτροφής, στην αρχή και στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου, για περιβαλλοντική ακεραιότητα, υγεία και ευζωΐα ζωικού κεφαλαίου, διαχείριση ζωικού κεφαλαίου, αξιολόγηση διοικητικών πρακτικών, οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική ευημερία.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής μας εντυπωσιάζει τόσο με την πολυετή μακροχρόνια στοχοθεσία με την σύνταξη μετά από πολλές συζητήσεις του «ΟΡΑΜΑ 2040» (Ιαν 2021) και με την συμβολή στην σύνθεση του «ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040» (Ιουν 2022), όσο και με την ενημέρωση των εκλεγόμενων πολιτικών (βουλευτές, Δήμαρχοι κλπ), αλλά και με τις τακτικές συνεπείς συζητήσεις κάθε Τετάρτη.

Οι συζητήσεις της Τετάρτης, έγιναν πάνω από 300 τα τελευταία 3 χρόνια και είναι όλες αναρτημένες στο facebook, που είναι στην ουσία μία σημαντική πηγή πληροφόρησης, όσο και εκπαίδευσης, αφού η Αρχική Αγροτική Εκπαίδευση, αλλά και η ΔιαΒίου Μάθηση στον αγροτικό τομέα είναι πλήρως ΑΠΟΥΣΑ. Οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει εντελώς μόνοι.

Μόνο πιθανό εργαλείο είναι οι ελεγχόμενες από το «κράτος» επιδοτήσεις που κατάντησαν «ζήτουλες» κρατικών επιδοτήσεων, τους περήφανους νοικοκυραίους βοσκούς. Εκείνους τους βοσκούς κράτησαν το έθνος «ζωντανό» 400 χρόνια σκλαβιάς. Εκείνους τους βοσκούς που έκαναν την Επανάσταση στην Αττική, όταν οι Αθηναίοι απλά υπήρχαν. Εκείνους του βοσκούς που έθρεψαν και συντήρησαν την Επανάσταση του 1821. Εκείνους τους βοσκούς που με τα τσελιγκάτα κράτησαν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο, τα βουνά και τα δάση. Εκείνους τους δέκα επτά (17) βοσκούς που εκτελέστηκαν πάνω στην Πάρνηθα από τους Γερμανούς (1944) και έβαψαν τα βοσκοτόπια τους με το αίμα τους. Αυτούς που τους κυνηγάνε οι «Δασάρχες» και οι αστοί για να τσιμεντοποιήσουν ότι προλαβαίνουν. Αυτούς τους βοσκούς που όταν δυσκόλεψαν τα οικονομικά στην Ελλάδα ΔΕΝ πήγαν αλλού να ζήσουν, αλλά συνέχισαν να δίνουν ζωή & πλούτο στην Ελλάδα, ενώ φροντίζουν το περιβάλλον της πατρίδας. Αυτούς του βοσκούς που είναι οι μόνοι που παράγουν πραγματικό πλούτο (πρωτογενείς αξίες) στην σημερινή Ελλάδα. Οι ΜΟΝΟΙ … …

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, προσκάλεσε όλους

Στις 13 Οκτ 2023, στις 14.00, στην Αθήνα (αμαξοστάσιο ΟΣΥ) στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας», όπου θα μοιρασθεί το βιβλίο δωρεάν

Στις 18 Οκτ 2023, στις 20.00 στην δημόσια (μόνο) διαδικτυακή συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ

Στις 22 Οκτ 2023, από τις 10.00, στην Κεντρική Λαχανογορά Αθηνών (Ρέντη, OPEN FARM) στην παρουσίαση παραδοσιακών τυριών από τους κτηνοτρόφους της Αττικής.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή