Η απολυταρχία του κοινοβουλευτισμού

Πού είναι, λοιπόν, η λαϊκή κυριαρχία, πού είναι η υποταγή των πολιτικών στην εκπεφρασμένη, μέσω δημοσκοπήσεων, βούληση του λαού; Οι βουλευτές και τα κόμματα ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή και τα ποσοστά τους, εκτός μετρημένων εξαιρέσεων, γιατί να νοιαστούν για τα ουσιώδη και τον λαό;

by Times Newsroom
  • του Αλέξανδρου Ασωνίτη

Στην Ελληνική Δημοκρατία, τουλάχιστον. Γιατί στα ελληνικά, Δημοκρατία σημαίνει κρατάει, κυβερνάει ο λαός, η λέξη συντίθεται από το δήμος και κρατέω-ώ. Στον κοινοβουλευτισμό, ο λαός  κυβερνάει μέσω των αντιπροσώπων του, τους οποίους εκλέγει -θυμίζω ότι στην Αθηναϊκή τουλάχιστον Δημοκρατία οι νομοθετικές εκτελεστικές «θέσεις» κατανέμονταν στους πολίτες  με κλήρωση, την καθεαυτήν δημοκρατία, οι εκλογές αφορούσαν την εκλογή των αρχόντων.

Κυβερνάει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός μέσω των αντιπροσώπων του στην εποχή μας; Για να δούμε: Το 2018 η κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ, παρά την δεδηλωμένη αντίθεση του λαού, όπως καταγραφόταν σαφώς με αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις και υπερέβαινε το 70% (θυμίζω ότι απαλλαγήκαμε από τους Γλύξμπουργκ με 64%), παρά την διακηρυγμένη αντίθεση ξεπούλησε εν ψυχρώ το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας στους Βούλγαρους των Σκοπίων, λοιδορώντας ταυτόχρονα και καθυβρίζοντας τον λαό: «Ακροδεξιό» τον είχε αποκαλέσει ο Τσίπρας μιλώντας με τον Μακρόν και δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς να τον μηνύσει και να τον στείλει φυλακή, όπως του αξίζει.

Λυπάμαι γι’ αυτό που γράφω, γιατί τον είχα γνωρίσει και  επισκεφθεί όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος και του είχα αναπτύξει την ιδέα μου να γινόταν ο Ελαιώνας, στο κέντρο της Αθήνας, με άπλετη θέα στην Ακρόπολη, στο μέσον της Ιεράς Οδού, δίπλα από τον Κεραμεικό, το Δημόσιο Σήμα κ.λπ., ένας παγκόσμιας εμβέλειας Πολιτιστικός Χώρος με την νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Πινακοθήκες, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κλπ. κλπ. Ξέρουμε όλοι τι έγινε και τι θα γίνει στον Ελαιώνα.

Και σήμερα, 2024, την κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ μιμήθηκαν η κυβέρνηση κι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, και το κόμματα ΠΑΣΟΚ, Σύριζα, Πλεύση, Νέα Αριστερά. Και παρά την δεδηλωμένη αντίθεση της πλειοψηφίας του λαού, που ξεπέρναγε το 60% στις δημοσκοπήσεις, αυτοί, εκτός και πέραν του λαού, νομοθέτησαν έναν εφιάλτη για δυστυχισμένα παιδιά που έχασαν ή τα παράτησαν οι γονείς τους και δεν τους έφτανε η μοίρα τους, κάποια απ’ αυτά θα μεγαλώσουν με άτομα του ιδίου φύλου που θα υποδύονται την μάνα και τον πατέρα τους, επειδή έτσι θέλουν κάποια κόμματα. Πρόκειται για αλαζονεία και Ύβρι που θα πληρωθούν απ’ τις επόμενες γενεές, όπως ξανάγραψα (Ο Εφιάλτης της τεκνοθεσίας κι ο Μάνος Χατζιδάκις).

Πού είναι, λοιπόν, η λαϊκή κυριαρχία, πού είναι η υποταγή των πολιτικών στην εκπεφρασμένη, μέσω δημοσκοπήσεων, βούληση του λαού; Οι βουλευτές και τα κόμματα ενδιαφέρονται μόνο για την επανεκλογή και τα ποσοστά τους, εκτός μετρημένων εξαιρέσεων, γιατί να νοιαστούν για τα ουσιώδη και τον λαό;

Κι αν θίγονται για τα βαρειά αυτά συμπεράσματα που επισύρει η επί δεκαετίες στάση τους, τότε ας σκεφτούν και ας υλοποιήσουν μερικές προτάσεις για να “εκδημοκρατίσουμε” την κοινοβουλευτική δημοκρατία μας:

Α)  Όλες οι ψηφοφορίες να είναι φανερές, ονομαστικές, όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης. Όλες! Να υποχρεούνται στην παρρησία, να λένε δηλαδή την γνώμη τους επωνύμως και δημοσίως.

Β) Να συσταθεί, επιτέλους, Συνταγματικό Δικαστήριο, που θα καταργεί 1) οποιονδήποτε νόμο ψηφίζει η όποια κυβέρνηση και δεν αναφερόταν ρητώς στο προεκλογικό της πρόγραμμα, βάσει του οποίου εξελέγη, και 2) δεν αντιμετωπίζει, ο νόμος,  θέμα που προέκυψε μετά την εκλογή της αλλά θέμα που προϋπήρχε. Τόσο απλά.

Επιπλέον; Γ) Να μην δικαιούται να πάρει μέρος στις εκάστοτε επόμενες εκλογές όποιος μεταπηδάει σε άλλο κόμμα.

Δ) Να μη δικαιούνται το εκλέγεσθαι παιδιά πολιτικών, αν δεν περάσει 8ετία από την λήξη της σταδιοδρομίας των γονέων τους.

Έχουν την στοιχειώδη δημοκρατική συναίσθηση να βελτιώσουν και να εξελίξουν την αποκτημένη με τόσες θυσίες και καταστροφές (Κύπρος) δημοκρατία μας;  Και μια παρατήρηση: Συνήθως λέγεται: θα το πληρώσουν στις κάλπες. Ναι, αλλά δεν αλλάζει τίποτε. Ακυρώθηκε η μειοδοσία των Πρεσπών επειδή ξευτιλίζεται καθημερινώς ο Σύριζα -φαίνεται όμως γιατί εμφανίσθηκε και επεβλήθη ο σημερινός τους πρόεδρος. Αλλά ακόμη και το χθεσινό νομοσχέδιο της τεκνοθεσίας-ύβρεως, για να αλλάξει προϋποθέτει ισχυρή πολιτική θέληση και σύγκρουση. Υπάρχει από κάποιο κόμμα εξουσίας;

Η πολιτική μας τάξη αγνοεί και περιφρονεί την λαϊκή βούληση, αφ’ ότου εκλεγεί. Το διακήρυξε καθαρά ο Μητσοτάκης. «Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω». Δεν πάει να είναι αντίθετος ο λαός. Αυτή είναι η Δημοκρατία μας, κι ο σεβασμός στην λαϊκή κυριαρχία.

Και λίγα ερωτήματα: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να διχάσει χωρίς λόγο τον λαό; Γιατί τόσες διακηρύξεις μίσους από την πλευρά γνωστών ανδρών ομοφυλοφίλων, όπως: «εάλω η πόλις», «θα φτιάξουμε μαύρη λίστα!»; Καταλαβαίνουν τι λένε και πόσο προκαλούν ή έτσι δίν ουν διέξοδο σε κάποιο εσωτερικό αδιέξοδό τους; Είναι ντροπιαστικό, αντιδημοκρατικό και πολύ επικίνδυνο. Ωστόσο, εδώ είμαστε. Να μας περιλάβουν στην λίστα τους. Γιατί το νομοσχέδιο ήταν η αρχή της ύβρεως. Ακολουθούν κι άλλα, με οδηγίες της ανεκδιήγητης Ε.Ε.

Άφησα τελευταίο ένα ακόμη μεγάλο θεσμικό ατόπημα της Προέδρου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου που «πανηγύριζε» με κυβερνητικά στελέχη την «άλωση της πόλης». Ένα Συνταγματικό Δικαστήριο θα την είχε καθαιρέσει προ πολλού. Πόσο πολύ δυσφορεί, τελικά,  με τον εαυτό της και το μεταφέρει εναντίον του λαού στον οποίο δείχνει με κάθε ευκαιρία την περιφρόνησή της. Μην ξεχνάει όμως ότι υπήρξε πάντα κρατικοδίαιτη, και το κράτος, και τους λειτουργούς και υπηρέτες τους, τους συντηρεί ο λαός, από ανέκαθεν, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Και διάβασα κάτι που πραγματικά με στενοχώρησε. Ένας παλιά επιστήθιος αλλά πάντα αγαπητός και με σοβαρή παρουσία φίλος, ομοφυλόφιλος, έγραψε προσβολές για την μετρημένη και ορθολογιστική ομιλία Σαμαρά: Λυπάμαι, Π. Α. Δεν θα εκφράζει την γνώμη του κανείς; Πού είναι η εγγενής δημοκρατικότητα της υπάρξεώς σας; Είμαι σίγουρος ότι ήταν μια κακή στιγμή. Και μην παραβλέπει, εσκεμμένα, κανείς: το πρόβλημα είναι μόνο η τεκνοθεσία, τίποτε άλλο. Γι’ αυτό ο Χατζιδάκις υιοθέτησε ενήλικα. Όσοι ήσασταν στον κύκλο του, ξέρετε καλύτερα από μένα. Γιατί δεν μιλάτε;

ΥΓ: Μόλις πληροφορήθηκα τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή, φίλου Γιώργου Μπλάνα, που δίδασκε μέχρι φέτος στην σχολή μας Ανοιχτή Τέχνη. Καλό ταξίδι, φίλε Γιώργο, Καλή δύναμη, Σάντυ. Καλή δύναμη, παιδιά του.

*Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης είναι συγγραφέας.  Η μυθιστορηματική του τριλογία: Εκτέλεση, Εκδίκηση, Καθαρμοί,  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Διευθύνει την σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, στο Σύνταγμα

ΠΗΓΗ: https://ardin-rixi.gr/archives/255664

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com