Η Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ

Η ελληνική Κεντροαριστερά για την πραγματική αναγέννησή της έχει ανάγκη από ένα νέο “οδικό χάρτη”

by Times Newsroom
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ακολουθώντας έναν ιδεατό, πρωταρχικό “ιστορικό οδικό χάρτη’’ που όμως ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να χαραχθεί. Εκείνον, της Δημοκρατίας του ελλαδικού χώρου!

Παρ’ όλο που ο ελλαδικός χώρος είναι η περιοχή όπου γεννήθηκε η έννοια της Δημοκρατίας, στην Αρχαία Αθήνα του Κλεισθένη και του Περικλή, ο ελληνικός λαός δυστυχώς δεν αξιώθηκε να γευτεί τα αγαθά της, παρά μόνο 2.500 τόσα χρόνια αργότερα, στη 3η δεκαετία του 1800, όταν πια είχε απελευθερωθεί από τους Οθωμανούς. Η πρώτη φορά που στην ελληνική ιστορία εφαρμόστηκαν οι πρωταρχικοί Δημοκρατικοί θεσμοί, ήταν η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου όπου και ψηφίστηκε το 1ο Ελληνικό σύνταγμα τον Δεκέμβριο του 1821.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1829, οργανώθηκαν από τον Ιω. Καποδίστρια οι πρώτες εκλογές στην τότε ελληνική επικράτεια, για την εκλογή πληρεξουσίων στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση στο Άργος. Ως γεγονός ιστορικής ειρωνείας, τα πρώτα Ελληνικά πολιτικά κόμματα που εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο, ήταν το Αγγλικό με τον Αλ. Μαυροκορδάτο, το Γαλλικό με τον Ιω. Κωλέττη και το Ρωσικό με τον Ανδρ. Μεταξά! Λες και δεν υπήρχαν δόκιμες ελληνικές λέξεις για να τιτλοφορηθεί το κάθε ένα από αυτά, ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση! Και τα τρία αυτά κόμματα έπαψαν να υπάρχουν την περίοδο 1863-1865, όταν υπήρξε η μετάβαση από τον βασιλιά Όθωνα στον νέο βασιλιά τον Γεώργιο τον Α΄. Στη νέα αυτή περίοδο της επίσης βασιλευόμενης Δημοκρατίας, ιδρύθηκαν νέα κόμματα που τα επικρατέστερα από αυτά ήταν: To Εθνικόν κόμμα, με τον Θεοδ. Δηλιγιάννη, το Νεωτερικό κόμμα με τον Χαρ. Τρικούπη, και το Τρίτο κόμμα με τον Δημ. Ράλλη. Κανένα όμως από τα τρία αυτά κόμματα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι ανήκε στον κεντρώο και προοδευτικό χώρο .

ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΞΥΠΟΛHΤΟΥΣ’’ ΣΤΟΥΣ “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ’’!

Έπρεπε να περάσουν μερικές δεκαετίες ακόμη, για να καταφέρει ο πολιτικός κόσμος να προσανατολιστεί σε παρατάξεις που να έχουν αναγωγή, σε κοινωνικές θέσεις και λαϊκές διεκδικήσεις. Στην πραγματικότητα, η πρώτη φορά που κάποιες από τις πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να καθορίσουν και να εκφράσουν τις αρχικές ιδεολογικές τους θέσεις, απαλλαγμένες από τις στρεβλώσεις και την κηδεμονία τού παλατιού, ήταν τον Αύγουστο του 1910, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων που έμελλε να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ως και το πρώτο μισό του 1900. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τότε είχε κληθεί από τον “Στρατιωτικό σύνδεσμο” τον Δεκέμβριο του 1909 για να αναλάβει Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ βρισκόταν στην επαναστατημένη Κρήτη που ήταν ακόμη στο καθεστώς της Αυτονομίας. Την μήτρα για τις ιδεολογικές θέσεις του νεοϊδρυθέντος κόμματος, ο Βενιζέλος την είχε φέρει από την Κρήτη, όπου και εκεί ήδη από το 1889 ηγούνταν της προοδευτικής παράταξης των “Ξυπόλητων’’ που κυριαρχούσε στα πολιτικά δρώμενα της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας .

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ

Η παράταξη των Φιλελευθέρων του 1910, που πρωτοστάτησε στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας είτε με την ακριβή του ονομασία, είτε με διάφορες παραλλαγές και παρακλάδια του, όπως οι “Κοινωνιστές‘’, η ‘’ΕΠΕΚ’’, το “Αγροτικό κόμμα’’, το “Σοσιαλιστικό κόμμα‘’, ως και το 1961, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου κατάφερε να τις ενοποιήσει στην παράταξη που την ονόμασε ‘’Ένωση Κέντρου’’. Η παράταξη αυτή θα έμελλε να βάλει τα θεμέλια για τις θεμελιώδεις εξελίξεις που θα ήρχοντο στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας μερικά χρόνια αργότερα. Δυστυχώς όμως η λαμπρή της πορεία διακόπηκε βάναυσα από την επιβολή της δικτατορίας έξι χρόνια αργότερα.

Μιχαήλο Μάρκοβιτς, Σαμίρ Αμίν, Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, Έντβαρντ Καρντέλι… Στα θεωρητικά τους μοντέλα για τον “σοσιαλιστικό κοινωνικό μετασχηματισμό’’, στηρίχθηκε η προσπάθεια για τη κεντροαριστερή διακυβέρνηση της χώρας μας, τον Οκτώβρη του ΄81!

Η ΠΡΩΤΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Με την επάνοδο της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του ΄74 όντας οραματιστής των λαϊκών πόθων και μεταφέροντας την εμπειρία των σύγχρονων προοδευτικών ρευμάτων θα ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ. Στην κίνησή του αυτή έλαβε υπόψη του τόσο τα πολιτικά προοδευτικά κινήματα της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου που εκφραζόταν μέσω του ισχυρότατου τότε ‘’Κινήματος των Αδεσμεύτων‘’. Ήταν η πρώτη φορά που στη χώρα μας, ο Κεντροαριστερός πολιτικός χώρος, θα αποκτήσει μια συγκροτημένη ιδεολογική βάση, στηριγμένη στις θεωρήσεις του ‘’Σοσιαλιστικού κοινωνικού μετασχηματισμού‘’. Τις θέσεις αυτές, οι θεωρητικοί του Μετα–μαρξιστικού χώρου, προσπαθούσαν να τις περιγράψουν και να τις καθορίσουν, απαλλαγμένες από τις σκληρές δογματικές θέσεις που μέχρι τότε δεν είχαν στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Η παράταξη στηρίχθηκε σε αυτές τις πολιτικές θέσεις, που την περίοδο αυτή εξέφραζαν διανοούμενοι του Σοσιαλιστικού κοινωνικού μετασχηματισμού, όπως ο κορυφαίος Γαλλο-αιγύπτιος μαρξιστής οικονομολόγος και ο θεωρητικός της ‘’οικονομικής εξάρτησης’’, ο Σαμίρ Αμίν, ο επίσης κορυφαίος σέρβος καθηγητής φιλοσοφίας και θεωρητικός της αυτοδιαχείρισης, ο Μιχαήλο Μάρκοβιτς, όπως επίσης και ο σλοβένος παρτιζάνος και επίσης θεωρητικός της εργατικής αυτοδιαχείρισης στο πείραμα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, ο Έντβαρντ Καρντέλι και βέβαια και αρκετοί άλλοι στοχαστές της αριστεράς. Σημαντική συμβολή επίσης στη διαμόρφωση των θέσεων αυτών, είχε και ο σπουδαίος καναδός οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής του Χάρβαρντ και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ένθερμος οπαδός των θεωριών του Κέινς και του αμερικάνικου προοδευτισμού.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Οι τελικές πολιτικές θέσεις της παράταξης συνδιαμορφώθηκαν με τη λαϊκή της βάση, σε συνδυασμό με τους ιδεολογικοπολιτικούς αγώνες του λαού μας. Οι θέσεις αυτές χαρακτηρίζονταν από μια πληρότητα τόσο ως προς το ιδεολογικό όσο και ως προς το τεχνοκρατικό – αναπτυξιακό τους περιεχόμενο. Και ακόμη το σπουδαιότερο: Η πλατιά λαϊκή συμμετοχή που είχε επιτύχει η παράταξη, με τις πολιτικές και κοινωνικές της διεργασίες, εξασφάλιζε το ζύμωμα του λαού με αυτές τις θέσεις και τις απόψεις, και που κατέληγαν να γίνουν κτήμα του. Αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε το ΄74 συνεχίστηκε ως και μια τουλάχιστον δεκαετία μετά, ως και το 1ο ιδεολογικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1984 και ίσως και κάποια χρόνια αργότερα. Η παράταξη που είχε κερδίσει την κυβέρνηση ήδη από τον Οκτώβριο του ΄81, πάλευε να εφαρμόσει τα ιδεολογικά της οράματα, άλλοτε με επιτυχία, και άλλοτε ανεπιτυχώς, όταν δεν κατάφερνε να κάμψει τις ισχυρές αντιστάσεις που συναντούσε.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η επεξεργασία των πολιτικών θέσεων της παράταξης, όπως και η παραγωγή νέων, συνεχίστηκε και για μερικά χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης, όχι όμως και για πολύ. Η πολιτική κατάσταση στην παράταξη είχε ήδη από τότε ενδυθεί τον μανδύα της κυβερνησιμότητας, και αναλώνονταν καθημερινά σε εσωτερικές κυβερνητικές και κομματικές προστριβές, με αποτέλεσμα η επεξεργασία, ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των πολιτικών θέσεων να είναι πια σε δεύτερη ή και τρίτη προτεραιότητα. Έκτοτε η παράταξη βάδιζε χωρίς βασικό μπούσουλα με απόλυτη αδυναμία ανανέωσης και συμπλήρωσης του ιδεολογικού της πεδίου. Παράλληλα, στους κόλπους της παράταξης, όπου ποτέ δεν υπήρχε ένα πολιτικοκοινωνικό σχέδιο εμπλουτισμού και ανανέωσης του στελεχιακού της δυναμικού, είχαν δημιουργηθεί από πολύ ενωρίς, στεγανά και συγκυριακές συμμαχίες που οδηγούσαν σε κατεστημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η κατάσταση αυτή δυσκόλευε αφάνταστα τις αλλαγές πρακτικών και αντιλήψεων στις οποίες αλλαγές είχε επενδύσει σε μεγάλο βαθμό η παράταξη, και που οι ιδέες αυτές προήρχοντο από την εξέλιξη που συντελούνταν στις κοινωνίες της μεταπολεμικής Ευρώπης

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΩΡΑ

Μια ισχυρή προσπάθεια προς τη κατεύθυνση της απόκτησης ευρωπαϊκής σύγχρονης σκέψης και πρακτικής, επιχειρήθηκε από τον νέο αρχηγό της παράταξης τον Κώστα Σημίτη όταν ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου και πρωθυπουργού το 1986. Ωστόσο και αυτές οι ομολογουμένως τολμηρές προσπάθειες του Κώστα Σημίτη, συνάντησαν τις ισχυρές αντιδράσεις από τις κατεστημένες τακτικές που είχαν ήδη εγκαθιδρυθεί σε μεγάλο βαθμό στην παράταξη. Με την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις εκλογές του 2004, η παράταξη κατέληξε σε μια δίνη εσωστρέφειας, και φυσικά το μόνο που δεν την απασχολούσε ήταν η ιδεολογική και πολιτική της ανασυγκρότηση. Ένα ήταν το ζητούμενο εκείνης της περιόδου για την παράταξη. Το πώς θα κατάφερνε να επανακτήσει την πολιτική εξουσία, αφού η διαχείρισή της, τής είχε γίνει άκρως απαραίτητη! Η προσπάθεια αυτή ευοδώθηκε μεν το 2009 εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ενώ κυοφορούνταν ήδη μερικά χρόνια πριν ξέσπασε ακριβώς με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ με τελικό αποτέλεσμα η μεγάλη εκλογική επιτυχία της παράταξης να λήξει εντελώς άδοξα 2 χρόνια μετά.

Η ΕΞΑΫΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Έκτοτε οι περιπέτειες της παράταξης δεν έχουν πια τελειωμό. Η εκλογική βάση εξαϋλώθηκε κυριολεκτικά! Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ‘’νανοποίησης‘’του εκλογικού ποσοστού αποτελεί ο νομός Χανίων, όπου σε μια εκλογική περιφέρεια όπου η παράταξη κέρδιζε ποσοστά της τάξης του 55,4 % το 1981, 55 % το 1985, 49 % το 1989, 54,6 % το 1993, 52 % το 1996, 52,3 % το 2000, 48,8 % το 2004, 51,1 % το 2009, έφτασε στο θλιβερό ποσοστό του 2,8 % τον Ιανουάριο του 2015, για να καταλήξει στο 6,5 % στις τελευταίες εκλογές του 2019.

Η ΛΑΪΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Βρισκόμαστε λοιπόν τώρα εν έτει 2021, και από την πάλαι ποτέ κραταιά παράταξη, σώζονται μόνο τα σύμβολά της, η παρελθοντολογηθείσα της φήμη, και τα λίγες χιλιάδες συνεπή μέλη και στελέχη της στο σύνολο της χώρας, που όμως στερούνται παντελώς ενθουσιασμού και έμπνευσης! Ωστόσο, τόσο από την ιστορική έρευνα όσο και από τη δυναμική που αναπτύσσονταν στους κοινωνικούς αγώνες και τα ανάλογα κινήματα στο 2ο μισό του 1900 και ως και σήμερα, τεκμηριώνεται ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς στη χώρα μας, ήταν και είναι το πλέον δυναμικό κομμάτι του λαϊκού μας κινήματος. Είναι ο κοινωνικός χώρος που με τους αγώνες του, βοήθησε περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό χώρο, στην κατάκτηση και την ενδυνάμωση της αξιοπρέπειας του λαού μας. Είναι ο πολιτικός χώρος που συγκρούστηκε με τις βαθιά κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές που κυρίως εκφράζονταν από το παλάτι και τους δορυφόρους του, που κρατούσαν σε μια ‘’ιδιότυπη ομηρία‘’ το λαό μας και διαφέντευαν τις τύχες του. Και αργότερα, τη δεκαετία του ΄80, οι πολιτικοί χειρισμοί των κυβερνήσεων της κεντροαριστερής παράταξης, έδωσαν στον Ελληνικό λαό την ευκαιρία να κατοχυρώσει για τον εαυτό του τέτοιο επίπεδο αξιοπρέπειας, όσο δεν είχε καταφέρει ποτέ πια έως και τότε .

Η ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΗ ΑΫΛΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ

Αυτός λοιπόν ο δυναμικός χώρος “σαν τελική λύση’’ δεν έχει απορροφηθεί ως σήμερα από κανένα άλλον πολιτικό χώρο αλλά ‘’ως όλον’’, παραμένει σήμερα σε μια ‘’ιδιότυπη αδράνεια’’ αιωρούμενος ως μια ‘’άϋλη οντότητα‘’. Κυριολεκτικά βρίσκεται χαμένος σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα που καλύπτεται από τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς ουδεμία ελπίδα προοπτικής. Ωστόσο είμαστε σίγουροι πως τόσο οι πολιτικές καταβολές του χώρου όσο και η πολιτική συνέπεια που τον διακρίνει τον δεσμεύουν σε ένα “συνειδησιακό συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης‘’. Είναι εκείνο το κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο η παράταξη εγγυήθηκε για το λαό από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, και συνεχίζει να είναι διαρκώς σε ισχύ. Απλώς βρίσκεται σε μια κατάσταση αδρανοποίησης, που όμως σε κατάλληλη στιγμή θα συμβεί ξανά η ενεργοποίησή του .

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Επίσης είμαστε πεπεισμένοι πως ο πολιτικός χώρος βρίσκεται σε αναμονή, προσβλέποντας και αναμένοντας τη στιγμή της ανασυγκρότησης της παράταξης. Όμως η ανασυγκρότηση αυτή θα πρέπει να περάσει μέσα από στέρεες και εποικοδομητικές πολιτικές διεργασίες όπως και σε παλαιότερες χρονικές περιόδους έχει ξανασυμβεί. Οι διεργασίες αυτές θα πρέπει να διαπνέονται από τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν τους σύγχρονους κοινωνικούς χώρους με τις νέες μεθόδους επικοινωνίας και μετα-επικοινωνίας, εμπνευσμένες από την εμπειρία των ευρωπαϊκών κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών σχηματισμών.

ΑΝΑΓΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Παράλληλα οι διεργασίες αυτές, θα συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και πολιτικών. Θα λειτουργήσουν, ως ένας νέος ‘’οδικός χάρτης’’, που πρέπει να μπει σε εφαρμογή για να χτιστεί ξανά, σιγά-σιγά και με πίστωση κοινωνικού χρόνου μια νέα σχέση εμπιστοσύνης του λαού και της παράταξης. Το χτίσιμο αυτό, της σχέσης εμπιστοσύνης τού λαού και της παράταξης θα έχει σαν κατάληξη, την ενεργοποίηση ξανά ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο βέβαια θα είναι επικαιροποιημένο στις νέες διαμορφωμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο, πως η αναγέννηση της παράταξης είναι μια πολύ πιο σύνθετη διεργασία, που η ολοκλήρωσή της δεν τελειώνει και μόνον με την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την οργανωτική του ανασυγκρότηση!

_____________

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό “Το ΚΙΝΗΜΑ”, τεύχος 5

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή