Η ζωή του Freud και κάποια διδακτικά του λόγια

«Στρέψε το βλέμμα σου εντός σου, εξερεύνησε τα δικά σου βάθη, μάθε πρώτα να γνωρίζεις και να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου» (Freud)

by Times Newsroom

Ο Freud γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας (Πρίμπορ στη Δημοκρατία της Τσεχίας). Ο πατέρας του ήταν έμπορος και όταν πτώχευσε η επιχείρησή του μετακόμισε στη Λειψία της Γερμανίας και αργότερα στη Βιέννη, όπου ο Freud έζησε για περίπου 80 χρόνια.

 Διδακτικά λόγια από το έργο του Freud

Όταν γεννήθηκε ο Freud ο πατέρας του ήταν 40 ετών και η μητέρα του, που ήταν η τρίτη σύζυγος του πατέρα του, ήταν μόλις 20 ετών. Ο πατέρας του ήταν αυστηρός και αυταρχικός, ενώ η μητέρα του ήταν ελκυστική, προστατευτική και στοργική. Ο Freud ήταν το πρώτο της παιδί και είχε μια πολύ κοντινή –παθιασμένη- σχέση μαζί της. Η μητέρα του ήταν γεμάτη υπερηφάνεια για τον γιο της και θεωρούσε ότι θα γίνει πολύ σπουδαίος. Στο σχολείο τα πήγαινε πολύ καλά και μιλούσε αρκετές ξένες γλώσσες (εβραϊκά, λατινικά, ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά).

Στην οικογένειά του υπήρχαν οκτώ παιδιά, δύο εκ των οποίων ήταν τα ενήλικα ετεροθαλή αδέρφια του, που είχαν δικά τους παιδιά. Ο Freud ζήλευε τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας γιατί επιθυμούσε την απόλυτη προσοχή και στοργή της μητέρας του.

Ο ίδιος σπούδασε ιατρική και ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του κλινικού νευρολόγου το 1881, μελετώντας τις προσωπικότητες των ατόμων που υπέφεραν από συναισθηματικές διαταραχές. Για πολλούς μήνες μαθήτευσε κοντά στον Charcot, που ήταν ψυχίατρος και χρησιμοποιούσε την ύπνωση στο Παρίσι. Ο Freud εφάρμοσε για λίγο την ύπνωση, αλλά τον ενδιέφερε περισσότερο να αλληλεπιδρά με τον ασθενή. Από την ύπνωση απουσίαζε η θεραπευτική σχέση θεραπευτή- θεραπευόμενου, δεν μπορούσε να συμβεί η μεταβίβαση, δηλαδή ο θεραπευόμενος να μεταβιβάσει στο πρόσωπο του θεραπευτή σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα και τραύματα από σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος. Έτσι, στηρίχθηκε στον ελεύθερο συνειρμό και στην ανάλυση των ονείρων για να εφαρμόσει την ψυχανάλυση.

Freud, Museum London

Ο Freud ασχολήθηκε κυρίως με τις νευρώσεις (διαταραχές που έχουν ως βάση το άγχος: φοβίες, κρίση πανικού, ιδεοψυχαναγκασμοί), ενώ διέκρινε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις νευρώσεις (το άτομο δεν χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και γνωρίζει ότι είναι υπερβολικά όσα νιώθει) και τις ψυχώσεις (το άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι πραγματικό και τι όχι).

Στην προσωπική του ζωή, ο Freud παντρεύτηκε σε ηλικία 30 ετών με την Μάρθα και απέκτησαν έξι παιδιά: Ματθίλδη, Μάρτιν, Όλιβερ, Ερνστ, Σόφι και Άννα. Η Σόφι πέθανε σε ηλικία 26 ετών. Η Άννα ήταν η αγαπημένη του κόρη με την οποία συνεργάστηκε και η οποία συνέχισε το ψυχαναλυτικό του έργο, βελτιώνοντας τη θεωρία του.

Κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ο Freud έφτασε στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του, αν και αυτές τις δεκαετίες άρχισε να επιδεινώνεται η υγεία του. Από το 1923 μέχρι και το 1939 υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις γιατί είχε καρκίνο του στόματος. Βίωνε αρκετό πόνο, ενώ διατήρησε την πνευματική του διαύγεια και ήταν ενεργός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

Πηγή: Schultz, D.P. & Schultz, S.E. (2021). Ψυχολογικές Θεωρίες Προσωπικότητας. Πεδίο.

_____________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com