«’Ήρθε άσπρη μέρα και για μας»

«Εχιόνισε και άσπρισε η χώρα πέρα ως πέρα και επιτέλους είδαμε κι εμείς μιαν... άσπρη μέρα!»

  • Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Ήρθε άσπρη μέρα και για μας μέσα σε αυτή τη σκοτεινιά που βιώνουμε. Ευτυχώς, για όλους. Για τους άνεργους, για τους άστεγους, που βρίσκουν στις διάφορες δομές αίθουσες θερμαινόμενες για να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους.

Μακάρι να ήταν έτσι και για το λαό μας, που έχει γονατίσει λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που όλο σηκώνει κεφάλι…
Οι μισθοί και οι συντάξεις φθάνουν δεν φθάνουν για ένα 10ήμερο και μετά τι; «Η πληγή μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, το ίδιο κι η πίστη μας» γράφει ο Γιάννης Ρίτσος

Στην πραγματικότητα η έκφραση “Να δούμε μια άσπρη μέρα” δεν σχετίζεται με το χιόνι, όμως χρησιμοποιείται εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, καθώς προέρχεται από την εκστρατεία του Περικλή εναντίον της Σάμου το 441 π.Χ.
Και κάνουμε χρήση της έκφρασης ποιητική αδεία.

Ο Πλούταρχος σημειώνει, ότι όποιοι συνέβαινε να βρεθούν σε καλοτυχία, την έλεγαν από εκείνο το λευκό κουκί – που χρησιμοποιείτο για τις εκλογές- «άσπρη μέρα». Κι έμεινε μέχρι σήμερα στην ελληνική γλώσσα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Νίκος Γ. Μοσχονάς στο βιβλίο “Στην επικαιρότητα του παρελθόντος” κεφ. «Περιμένοντας μιαν “άσπρη μέρα”, «το μαύρο είναι για τον δυτικό άνθρωπο το χρώμα-σύμβολο της σκοτεινιάς, της δυσπραγίας, του πένθους. Άτομα και λαοί περιμένουν τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής, τη δικαίωση των ελπίδων τους, περιμένουν να δουν μιαν «άσπρη μέρα». Το άσπρο σε αντίθεση προς το μαύρο, άρα φως, ευπραγία, χαρά.

Θεωρητικά, μπορούμε να πούμε πως η διάκριση είναι απλή, εννοιολογική και ψυχολογική. Ωστόσο, ο συμβολισμός του χρώματος έχει επικρατήσει και σε άλλες χρήσεις. Παλιότερα, όταν οι εκλογές γίνονταν με σφαιρίδια, υπήρχαν λευκά και μαύρα. Τα πρώτα ήταν θετικά, τα δεύτερα αρνητικά. Και οι ψηφοφόροι που δεν ήθελαν κάποιον υποψήφιο, τον «μαύριζαν» ρίχνοντας στην κληρωτίδα τα μαύρα σφαιρίδια. Βέβαια, οι εκλογές δεν γίνονταν πάντα με τη χρήση σφαιριδίων. Υπήρχαν στο παρελθόν ποικίλες πρακτικές που είχαν εφαρμοστεί από διάφορους λαούς κατά καιρούς και τόπους: άλλοτε πετραδάκια, ξυλάκια, σπόροι ή κουκιά. Μήπως ακόμη δεν λέγεται ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να λογαριάσουν τα κουκιά τους;»

Δεν βλέπω άσπρη μέρα, αντιμετωπίζω συνεχώς στη ζωή μου μεγάλες δυσκολίες και μεγάλα προβλήματα και για το λόγο αυτό δε χαίρομαι, δε νιώθω ευτυχισμένος, ακούς συχνά να λένε οι συνάνθρωποί μας.
Κι εμείς δανειζόμαστε τους στίχους του Νίκου Γκάτσου και απαντάμε:
«Μην κλαις και να λες «Δεν πειράζει,
θά ’ρθει άσπρη μέρα και για μας»
Μα είναι αρκετό αυτό;

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com