«’Ήρθε άσπρη μέρα και για μας»

«Εχιόνισε και άσπρισε η χώρα πέρα ως πέρα και επιτέλους είδαμε κι εμείς μιαν... άσπρη μέρα!»

by ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
  • Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Ήρθε άσπρη μέρα και για μας μέσα σε αυτή τη σκοτεινιά που βιώνουμε. Ευτυχώς, για όλους. Για τους άνεργους, για τους άστεγους, που βρίσκουν στις διάφορες δομές αίθουσες θερμαινόμενες για να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους.

Μακάρι να ήταν έτσι και για το λαό μας, που έχει γονατίσει λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που όλο σηκώνει κεφάλι…
Οι μισθοί και οι συντάξεις φθάνουν δεν φθάνουν για ένα 10ήμερο και μετά τι; «Η πληγή μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, το ίδιο κι η πίστη μας» γράφει ο Γιάννης Ρίτσος

Στην πραγματικότητα η έκφραση “Να δούμε μια άσπρη μέρα” δεν σχετίζεται με το χιόνι, όμως χρησιμοποιείται εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, καθώς προέρχεται από την εκστρατεία του Περικλή εναντίον της Σάμου το 441 π.Χ.
Και κάνουμε χρήση της έκφρασης ποιητική αδεία.

Ο Πλούταρχος σημειώνει, ότι όποιοι συνέβαινε να βρεθούν σε καλοτυχία, την έλεγαν από εκείνο το λευκό κουκί – που χρησιμοποιείτο για τις εκλογές- «άσπρη μέρα». Κι έμεινε μέχρι σήμερα στην ελληνική γλώσσα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Νίκος Γ. Μοσχονάς στο βιβλίο “Στην επικαιρότητα του παρελθόντος” κεφ. «Περιμένοντας μιαν “άσπρη μέρα”, «το μαύρο είναι για τον δυτικό άνθρωπο το χρώμα-σύμβολο της σκοτεινιάς, της δυσπραγίας, του πένθους. Άτομα και λαοί περιμένουν τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής, τη δικαίωση των ελπίδων τους, περιμένουν να δουν μιαν «άσπρη μέρα». Το άσπρο σε αντίθεση προς το μαύρο, άρα φως, ευπραγία, χαρά.

Θεωρητικά, μπορούμε να πούμε πως η διάκριση είναι απλή, εννοιολογική και ψυχολογική. Ωστόσο, ο συμβολισμός του χρώματος έχει επικρατήσει και σε άλλες χρήσεις. Παλιότερα, όταν οι εκλογές γίνονταν με σφαιρίδια, υπήρχαν λευκά και μαύρα. Τα πρώτα ήταν θετικά, τα δεύτερα αρνητικά. Και οι ψηφοφόροι που δεν ήθελαν κάποιον υποψήφιο, τον «μαύριζαν» ρίχνοντας στην κληρωτίδα τα μαύρα σφαιρίδια. Βέβαια, οι εκλογές δεν γίνονταν πάντα με τη χρήση σφαιριδίων. Υπήρχαν στο παρελθόν ποικίλες πρακτικές που είχαν εφαρμοστεί από διάφορους λαούς κατά καιρούς και τόπους: άλλοτε πετραδάκια, ξυλάκια, σπόροι ή κουκιά. Μήπως ακόμη δεν λέγεται ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να λογαριάσουν τα κουκιά τους;»

Δεν βλέπω άσπρη μέρα, αντιμετωπίζω συνεχώς στη ζωή μου μεγάλες δυσκολίες και μεγάλα προβλήματα και για το λόγο αυτό δε χαίρομαι, δε νιώθω ευτυχισμένος, ακούς συχνά να λένε οι συνάνθρωποί μας.
Κι εμείς δανειζόμαστε τους στίχους του Νίκου Γκάτσου και απαντάμε:
«Μην κλαις και να λες «Δεν πειράζει,
θά ’ρθει άσπρη μέρα και για μας»
Μα είναι αρκετό αυτό;

The following two tabs change content below.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά, την πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα, του μεγάλου οραματιστή και αγωνιστή του αγροτικού ζητήματος. Ο αγώνας αυτού του θρύλου κατά της καταπίεσης και υπέρ της ελευθερίας, εθνικής και κοινωνικής, που υπερασπίστηκε μέχρι το βίαιο τέλος της ζωής του, θεωρώ ότι καταγράφηκε στον γενετικό μου κώδικα. Από παιδί ήθελα να γίνω δημοσιογράφος και κυνήγησα το όνειρό μου… Όταν έδωσα εξετάσεις στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μεταξύ των συστατικών επιστολών που έπρεπε να καταθέσω, ήταν και αυτή του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου, ο οποίος και είχε σημειώσει: «Κύριε πρόεδρε, Παίρνω το θάρρος να συστήσω εγκάρδια τη νέα συνάδελφο Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου. Που πρόκειται να γίνει τακτικός μέλος της Ενώσεώς μας, τίτλο που τον αξίζει!» Η επιστολή είναι κατατεθειμένη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. Στα χέρια μου έχω αντίγραφο με την σφραγίδα της Ένωσης. Αυτά τα λόγια του κυρ Αλέκου, μου έδωσαν φτερά να πετάξω… Σπούδασα δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις. Διδάχτηκα την αγγλική γλώσσα και τελευταία παίρνω μαθήματα Ιταλικής και γαλλικής. Ειδικεύτηκα στο Πολιτιστικό Ρεπορτάζ και έχω ένα πλούσιο αρχείο από έρευνες, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από μεγάλες προσωπικότητες. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισε από την εφημερίδα «Ημερησία» και συνεχίστηκε στα ημερήσια φύλλα «Ελεύθερος Τύπος», «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» επί 8ετία, «Αθηναϊκή», «Ακρόπολις», «Απόφαση», Όμιλος ΝΕΠ, Avec News.gr, «Real News», «Το χωνί», intownpost.com και τώρα στο timesnews. Υπήρξα συνεργάτης της εκπομπής της ΕΡΑ 2 «Σκηνή και παρασκήνιο στο προσκήνιο» επί διεύθυνσης του αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη για ένα 6μηνο. Στον περιοδικό Τύπο έχω εργαστεί στα έντυπα: «Γιώτινγκ και Θάλασσα», «Εικόνες», «Κόσμος», «Εύα,t», «7 Μέρες Tv», «Τηλεθεατής», ΚΑΙ» κ.α Επιμελήθηκα την έκδοση του βιβλίου «Συνθέτες της Έβδομης Τέχνης», και σε συνεργασία με τον Γιάννη Φλέσσα έγραψα την βιογραφία: «Γιάννης Πάριος αυτή είναι η ζωή μου» (Εκδόσεις Αιγόκερως). Έχω πάρει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου δράματος και πληροφορικής (KeyCERT NT Spesialist). Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Και στο παρελθόν διετέλεσα και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η άσκησή μου στην κοινωνική δραστηριότητα, το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του ενεργού πολίτη τα τελευταία χρόνια έγινε με τη συμμετοχή μου ως εθελόντρια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Γηράσκω αεί διδασκόμενη. Πήρα βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης στο μάθημα «Η μακρά ελληνιστική εποχή: ο Ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Ανδριανό» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με διδάσκοντα τον κ. Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας ιστορίας στο Institute for Advanced Study, Princeton. Οσονούπω θα έχω και τη βεβαίωση για την παρακολούθηση του μαθήματος «Επανάσταση του 1821: «Τα δύσκολα Βήματα ενός πεισματικού αγώνα» με διδάσκουσα την Μαρία Ευθυμίου. Και συνεχίζω με την παγκόσμια ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή