Ιστορική Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ

Απαιτείται διάλογος της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συγκλίνουν σε πολιτικές προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας, και πλατιά συμφωνία με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών.

by Times Newsroom

Ανακοίνωση του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη συμφωνία-ορόσημο του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, όπου οι εκπρόσωποι περίπου 200 χωρών υιοθέτησαν το Παγκόσμιο Πλαίσιο για την Βιοποικιλότητα με 4 γενικούς  και 23 ειδικούς στόχους για το 2030.

Στόχοι φιλόδοξοι, οι οποίοι εστιάζουν: α) στην αποτελεσματική διατήρηση και διαχείριση του 30% των εδαφών, των ωκεανών, των παράκτιων περιοχών και των εσωτερικών υδάτων της Γης με έμφαση σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και λειτουργίες, β) στη μείωση κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια των ετήσιων επιβλαβών κρατικών επιδοτήσεων, γ) στη μείωση των απόβλητων τροφίμων στο μισό, δ) στην αποκατάσταση τουλάχιστον 30% των υποβαθμισμένων χερσαίων, εσωτερικών υδάτων και παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων (η οποία να έχει ολοκληρωθεί ή να βρίσκεται σε εξέλιξη).

Επιτέλους, σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητό ότι η κρίση βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση είναι αλληλένδετες. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της ξηρασίας, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών, ενώ η απώλεια και η μη βιώσιμη διαχείριση της φύσης αποτελούν με τη σειρά τους βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Όμως, όπως και οι κρίσεις, έτσι και οι λύσεις τους είναι αλληλένδετες.

Στην Ελλάδα, είμαστε σε ποσοστό πολύ κοντά στον στόχο του 30% (28% και 20% των χερσαίων και των θαλάσσιων εκτάσεων είναι θεσμοθετημένες προς προστασία περιοχές). Απέχουμε ωστόσο από την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές, αφού μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις με τις εγκρίσεις των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης.

Απαιτείται διάλογος της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συγκλίνουν σε πολιτικές προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας, και πλατιά συμφωνία με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η συνεννόηση ως αποτέλεσμα μη προσχηματικού διαλόγου είναι εργαλείο επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του πλαισίου προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com