Ωστόσο η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή στο ύψος της Λάρισας λόγω συσσώρευσης υδάτων, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ημέρες ακόμη για την υποχώρηση των νερών ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Στον Παλαιόπυργο Λάρισας κατέρρευσε η γέφυρα που τον συνέδεε με την Αλεξανδρινή και τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Τεμπών.
Συγκινητική αλληλεγγύη
Την ίδια ώρα τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και ζωοτροφές φτάνουν στις πληγείσες περιοχές από όλη τη χώρα, την ώρα που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Μέσα από το διαδίκτυο σε χρονικό διάστημα μόλις 36 ωρών για τους πλημμυροπαθείς συγκεντρώθηκαν τόνοι προμηθειών.
Στον οικισμό Προάστιο του δήμου Παλαμά ιδιοκτήτες καταστήματος καθημερινά μαγειρεύουν και διαθέτουν περισσότερες από 1.000 μερίδες για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Περίπου 5.000 αυτοψίες έχουν γίνει ήδη σε κατεστραμμένα σπίτια. Μάχη δίνεται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και της υδροδότησης.
Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει, ενδεικτικά, στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, που βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
Απομακρύνονται με κάθε τρόπο τα νεκρά ζώα
Στη «μάχη» για την περισυλλογή των άταφων ζώων μπήκε και ο στρατός, δεδομένου ότι περισσότερα από 110.000 είναι τα ζώα που χάθηκαν στην πλημμύρα. Με καρότσες και φορτηγά οι κάτοικοι τα απομακρύνουν από τα λιμνάζοντα νερά και τις στάνες. Η ενέργεια ήρθε με εντολή του πρωθυπουργού, με την επισήμανση της τήρησης των μέτρων προστασίας.
Η δυσοσμία στην περιοχή είναι αφόρητη, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.
«Είχα 400 ζώα στον στάβλο πρόβατα, είχα 200 κοτόπουλα, είχα 20 μελίσσια και γύρω στα 20 κουνέλια. Από αυτά σώθηκαν γύρω στα 30-35 πρόβατα, όλα τα άλλα έχουν καταστραφεί.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την περισυλλογή τους σε όποιες περιοχές υπάρχει πρόσβαση, ενώ πέρα από την Βέροια, Κοζάνη και Τρίκαλα, λειτουργεί και η μονάδα καύσης στην Λάρισα.
Στο μεταξύ, οι δηλώσεις για τις αποζημιώσεις πραγματοποιούνται με αργό ρυθμό.
«Η εκτίμησή μας είναι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη με μια επιφύλαξη θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προκαταβολές στους πληγέντες που έχουν ζωικό κεφάλαιο» ανέφερε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Υπολογίζουμε ότι η ζημιά θα ξεπεράσει με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε τις 100 χιλιάδες τουλάχιστον αιγοπρόβατα, τις 20.000 χοιρινά και 4-5-6 χιλιάδες βοδινά και πέραν τα κοτόπουλα που είναι πάνω από 50.000» επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβέρετος.
Ακατάλληλο για χρήση είναι σε αρκετές περιοχές της Καρδίτσας, της Λάρισας και του Βόλου το νερό. Ο έλεγχος των υδάτων και η επιδημιολογική επιτήρηση συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
«Από την αρχή έναρξης της πλημμύρας έχουμε 130 συνολικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Ο αριθμός αυτό των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή» σημειώνει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.