Καραμέρος: Προϋπολογισμός «σαφάρι» με θήραμα τη μεσαία τάξη – Τι είπε για ψηφιακή διακυβέρνηση και COP28

by Times Newsroom

Ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος μιλώντας στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν, ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί σαφάρι για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες με όπλο την ακρίβεια και τον πληθωρισμό της απληστίας. Την ίδια ώρα με τις κυβερνητικές επιλογές αυξάνονται τα υπερκέρδη των λίγων αλλά και τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους.

«Είστε η κυβέρνηση που εξυπηρετεί και διαφημίζει συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, γράφει κατά παραγγελία των Funds και των τραπεζών τους νόμους, εξυπηρετεί τους παρόχους  τους παραγωγούς ενέργειας και τα διυλιστήρια και αυτοί με τη σειρά τους σας εξασφαλίζουν επικοινωνιακή ασυλία παρουσιάζοντας στους πολίτες μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης τους μία φιλοκυβερνητική πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε πως η ανάπτυξη και ο πλούτος είναι για λίγους και τα ξεροκόμματα και οι φρούδες ελπίδες για τους πολλούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το 0,7% των πολιτών έχουν το 46% των τραπεζικών καταθέσεων ενώ υπέδειξε την αρνητική εθνική μας πρωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ε.Ε., στις τιμές ενέργειας και καυσίμων και την ακραία υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Εξήγησε πως ο προϋπολογισμός αναπαράγει ανισότητες με τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φέρνοντας παράδειγμα τις έωλες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για την κατασκευή Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική κατά την προεκλογική περίοδο. «Στην Ανατολική Αττική ζούμε και εργαζόμαστε πάνω 1 εκατ. άνθρωποι, και σε πολλές περιοχές αναγκαζόμαστε να διανύσουμε 40 και 50 χιλιόμετρα για να λάβουμε ιατρική φροντίδα».

Κατέκρινε τις χαμηλές προβλέψεις στον Προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, μόλις 1,3 εκατομμύρια ευρώ, για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης την ώρα που οι χώρες της Ιβηρικής αντλούν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας από ένα έως δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μιλώντας για την Ανατολική Αττική, ανέφερε χαρακτηριστικά «Στις τουριστικές μας περιοχές, οικογένειες με δύο παιδιά δεν μπορούν να βρουν σπίτι να νοικιάσουν. Ενοίκια και τιμές ακινήτων απλησίαστα για μία μέση ελληνική οικογένεια».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στον τομέα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε τα σοβαρά κενά σχεδιασμού της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκη εξηγώντας την αποσπασματική αντίληψη λειτουργίας του Υπουργείου στην οποία αντικατοπτρίζεται το Gov.gr, ως το ήμισυ της ψηφιακής μετάβασης της χώρας με θετικά βήματα στο front desk αλλά πλήρη εγκατάλειψη στο back office.

Αναφέρθηκε στους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες που μας κατατάσσουν στους ουραγούς των ψηφιακών υποδομών και του μετασχηματισμού επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών, ενώ επισήμανε τη χαμηλή απορροφητικότητα των έργων για τη ψηφιακή μετάβαση από το Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ακόμα και οι εννέα εταιρείες στις οποίες καταλήγει το 75% των πόρων παραπονιέται για την αναποτελεσματικότητά σας. Μνημείο καθυστερήσεων η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) που έχετε συστήσει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Έχετε δημιουργήσει ένα πραγματικό βασίλειο της γραφειοκρατίας, τα σοβαρά ψηφιακά έργα, ιδιαίτερα αυτά των υποδομών, δεν προχωρούν», εξηγώντας ταυτόχρονα τον ρεαλιστικό κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην απουσία εθνικής στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια, τη χαμηλή επίδοση ολοκλήρωσης κρίσιμων έργων όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), τις  Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Ultrafast Broadband), αλλά και την ηχηρή απουσία από τον προϋπολογισμό πόρων για την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και της κυβέρνησης από την πρώτη διακήρυξη των κρατών της ΕΕ για το θεσμικό της πλαίσιο.

Επίσης υποστήριξε πως υπονομεύεται ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όταν απαιτούνται υψηλές δαπάνες για υπηρεσίες ευρυζωνικότητας, την ώρα που στους πολίτες κοστίζει 65% πιο ακριβά από το μέσο όρο της ΕΕ, η χρήση της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ.

Κλείνοντας ο κ. Καραμέρος αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και την ανάγκη επιτάχυνσης της κλιματικής δράσης με αφορμή την πρόσφατη COP 28 στα ΗΑΕ όπου για πρώτη φορά υπήρξε στο κείμενο της διακήρυξης ρητή αναφορά για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα με την Ελλάδα να περιορίζεται σε έναν σύντομο χαιρετισμό χωρίς ουσιαστική συμμετοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com