Κέλλας: Κυρίαρχος η Ελλάδα στην υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ

Ως «το μέλλον της θάλασσας» χαρακτήρισε την υδατοκαλλιέργεια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά την διάρκεια του 1ου Ελληνικού Επιστημονικού Συνεδρίου Υδατοκαλλιεργειών (ΕλΕΣΥ), που πραγματοποιήθηκε χθες, επισημαίνοντας ότι είναι ένας κλάδος που ενώνει την παραγωγή με την καινοτομία, τη φύση με την οικονομία, την παράδοση με το αύριο.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΑΑΤ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο κλάδος που επικρατεί είναι η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια (ευρύαλοι ιχθύες και μύδια), με κορυφαία την παραγωγή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων κυρίως τσιπούρας και λαυρακιού που υπερβαίνει τους 120.000 τόνους ετησίως.

Επιπλέον λειτουργούν 24 Ιχθυογεννητικοί Σταθμοί που παράγουν περίπου 400 εκατομμύρια ιχθύδια γόνου, αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ και 18.000 τόνους οστρακοειδή, κυρίως μύδια, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 125 εταιρείες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και συνολικά στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών περίπου 700 φορείς που απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζομένους. Το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη την τσιπούρα και το λαβράκι που κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, «Η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 2021-2027, ύψους άνω των 519 εκατομμυρίων ευρώ, στηρίζει διαχρονικά τον κλάδο ώστε να εκμεταλλευτεί τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας και να αναδειχθεί η δύναμη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια δεν είναι μόνο οικονομικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά και εργαλείο ανάδειξης της χώρας στον τομέα της εφαρμοσμένης επιστήμης και στον τομέα της παραγωγής των τροφίμων».

Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 5% μέχρι το 2030, με παράλληλη αύξηση της αξίας των προϊόντων, μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας αυτών

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ προωθείται η εφαρμογή του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, του ειδικού χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Κέλλας διευκρίνισε ότι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του τομέα, προκειμένου να εξασφαλισθούν αναπτυξιακές διέξοδοι, είναι στόχος που υλοποιείται μέρα με την μέρα όπως:

· Καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού εντός μονάδων υδατοκαλλιέργειας και φυσικών ιχθυοτροφείων με στόχο την ενεργοποίηση του υδατοκαλλιεργητικού/καταδυτικού τουρισμού.

· Προετοιμάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα, για τακτοποίηση θεμάτων τομέα υδατοκαλλιέργειας.

· Βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου για την αναβάθμιση και επέκταση του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων» (ΟΣΠΑ), συμπεριλαμβανομένων και των υδατοκαλλιεργειών.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή