«Κόκκινες λέξεις», η πρώτη ποιητική συλλογή της Νικολένας Καλαϊτζάκη-Ζούνη

by Times Newsroom

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας η πρώτη ποιητική συλλογή της ιστορικού τέχνης Νικολένας Καλαϊτζάκη – Ζούνη με τίτλο: «Κόκκινες λέξεις». Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί έργο της Ειρήνης Μονομμάτου.

Ο έρωτας, ο θάνατος, το πάθος για «ζωή»∙ το βίωμα της ασθένειας, του ψυχικού και σωματικού πόνου∙ η πολύτιμη και συγκινησιακή νοσταλγική μνήμη απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις που ανήκουν πια στο παρελθόν∙ η συνεχώς αναβαλλόμενη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και η προσπάθεια απαξίωσης της σύγχρονης Τέχνης∙ η προσφυγιά, η σκληρότητα και η κατακραυγή της βιαιότητας του πολέμου γίνονται, μεταξύ άλλων, οι πρωταγωνιστές των στίχων.

Ξάφνου

ονειρεύομαι το φως σου

να ξεπροβάλλει δοξαστικά, καθάρια,

σαν χιλιοτραγουδισμένη οπτασία

σαν αερικό αναδυόμενη

μέσα από τις θαλασσινές φωτιές του Ελύτη

που ερωτεύονται τις προσευχές

των γαλάζιων εραστών του Σαγκάλ

που με ένα σάλτο χάνονται

πάνω από του ουρανού τα σύννεφα

και σκορπίζονται.

Μέσα από τις διαφανείς οπές του φεγγίτη

το φως σου ονειρεύομαι

να ξεπροβάλλει δοξαστικά.

Μια του Νοέμβρη νύχτα

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Όταν το μελάνι ποτίζει το λευκό χαρτί, τότε οι «λέξεις» της Ποίησης γίνονται «κόκκινες». Ένα βαθύ «κόκκινο» χρώμα, ίδιο με αυτό που έχει το αίμα όταν διψάει για ζωή.

Όταν βουτάει στην πληγή, όταν ορμάει και παραδίδεται στον έρωτα αμαχητί…

Όταν θυμώνει, όταν φοβάται και θρηνεί.

Όταν θυμάται…

39 ποιήματα φτιαγμένα από ρεαλισμό, σουρεαλισμό, άκρατο λυρισμό, καυστικό χιούμορ και ειρωνεία αναζητούν την «υπέρβαση»!

Λίγα λόγια για την δημιουργό

Η Νικολένα Καλαϊτζάκη – Ζούνη είναι Ιστορικός και Κριτικός της Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων και Δημοσιογράφος. Σπούδασε «Ιστορία & Αρχαιολογία» στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην «Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης». Στη συνέχεια, έλαβε εξειδικευμένες επιμορφώσεις: στην «Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα», στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» (ΕΚΠΑ) και στο «Art -Therapy / Θεραπεία μέσω της Τέχνης» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ, σήμερα, ολοκληρώνει έναν δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην «Ειδική Αγωγή» στο Frederick University of Cyprus.

Έχει διακριθεί για την πλούσια δράση της στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, αναπτύσσοντας συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και νεότερους, απόφοιτους των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκθέσεων σε σημαντικούς πολιτισμικούς φορείς, μουσεία, οργανισμούς και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης της χώρας (Μουσείο Μπενάκη, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κέντρο Τέχνης Καστέλας, Φεστιβάλ Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας, Athens Biennale, Art – Athina, / Art – Thessaloniki κ.ά), ενώ έχει επιμεληθεί πλήθος εκθέσεων σε γνωστές γκαλερί της Αθήνας, και της χώρας, ευρύτερα.

Το 2021 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Trento Art Festival. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του συλλόγου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Πειραιά», ενώ από το 2019 είναι μέλος της AICA Ελλάδος (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης).


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

  • «Κόκκινες λέξεις»
  • Νικολένα Καλαϊτζάκη – Ζούνη
  • Εκδόσεις Νίκας
  • ISBN 978-960-296-560-3
  • Διάσταση 15.5×23.5
  • Σελίδες 80
  • Τιμή 12,00€

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή