Maariv: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανησυχεί για πιθανό ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων.

by Times Newsroom

Η προοπτική της έκδοσης εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων.

Συγκεκριμένα, φέρεται να είχε πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες σε μια προσπάθεια να επιτύχει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα για τον εαυτό του σε αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της έμμεσης πίεσης στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, γράφει η Maariv, η έκδοση εντάλματος του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου.

Κι άλλοι αξιωματούχοι

Reuters

 Επιπλέον, σύμφωνα με την υπόθεση της εφημερίδας, υπό το πρίσμα των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, το δικαστήριο της Χάγης μπορεί επίσης να βάλει στη λίστα καταζητούμενων τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χέρζι Χαλεβί.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Νετανιάχου εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να το αποτρέψει και ένα έμμεσο σημάδι των προσπαθειών που γίνονται, σύμφωνα με την Maariv, μπορεί να είναι μια ελαφρά άμβλυνση της θέσης του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον θύλακα.

Times of Israel

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Times of Israel, που επικαλούνται το Reuters,  σημειώνουν ότι το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μπορεί να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός από τον Νετανιάχου, παρόμοια εντάλματα θα μπορούσαν να εκδοθούν και στον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, καθώς και σε υπαλλήλους των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Νετανιάχου, με τη σειρά του, είπε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις του ΔΠΔ για τη Γάζα δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά «θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είναι μέρος του ΔΠΔ.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com