Μαριούπολη: Φάντασμα ενός λαμπρού παρελθόντος

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και έζησαν στην πόλη δεν μπορούν να την αναγνωρίσουν πια. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Ο ρωσικός πόλεμος αφαίρεσε την ικμάδα της, την ομορφιά της.

by Times Newsroom

Η Μαριούπολη ήταν μια ακμάζουσα παραλιακή πόλη, ένα μεγάλης σημασίας λιμάνι με 440.000 κατοίκους. Αυτά πριν από τον πόλεμο. Γιατί ο ρωσικός στρατός την έχει μεταβάλει σε ερείπια, η καταστροφή είναι ορατή. Η πόλη μυρίζει θάνατο.

Το λιμάνι

Ukraine Krieg | Mariupol

Στην εικόνα βλέπουμε το λιμάνι της Μαριούπολης τον Οκτώβριο του 2018. Ήταν ένας χώρος για χαλάρωση και περπάτημα. Έλεγαν ότι στη Μαριούπολη το νερό για κολύμπι ήταν το πιο ζεστό σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πάνω από όλα το λιμάνι ήταν σημαντικός οικονομικός παράγοντας, πολλοί εργάζονταν σε εταιρείες, που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με το λιμάνι. Από εδώ η Ουκρανία εξήγαγε σίδερο, χάλυβα, σιτηρά και μηχανήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ukraine Krieg | Mariupol Hafen

Δύο μήνες μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, δεν υπάρχουν πλοία. ΄Όλες οι σημαντικές υποδομές της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού, όχι μόνο ναρκοθετήθηκαν αλλά και μπλοκαρίστηκαν από πλωτούς γερανούς, όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Σήμερα το λιμάνι της Μαριούπολης παρουσιάζει αυτήν την εικόνα.

Πάρκο

Ukraine Krieg | Mariupol

Τα παιδιά παίζουν με τους πίδακες στο κεντρικό πάρκο.  Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 20 Ιουνίου του 2019.  Τα δέντρα είναι πράσινα. Στο βάθος διακρίνεται η σιλουέτα μιας εκκλησίας.

Ukraine Krieg | Mariupol

Την ίδια εκκλησία ανακαλύψαμε ξανά και σε άλλες φωτογραφίες. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε αρχές Απριλίου. Μόνο να μαντέψει μπορεί κανείς ότι η περιοχή ήταν μέρος χαλάρωσης.

Θέατρο

Ukraine Krieg | Mariupol

Το Θέατρο της Μαριούπολης απέκτησε διεθνή φήμη με δραματικό τρόπο κατά την αιματηρή επίθεση του ρωσικού στρατού. Στην φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 30 Αυγούστου του 2014, φαίνονται νέοι άνθρωποι να διαμαρτύρονται για τη ρωσική επίθεση. Ακόμη και τότε γίνονταν μάχες και υπήρχε ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Αλλά το θέατρο ήταν ακόμη τόπος συνάντησης και πολιτιστικών ανταλλαγών.                               

Ukraine Krieg | Mariupol Theater

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το Θέατρο της Μαριούπολης όπως είναι σήμερα, μετά τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς στα μέσα Μαρτίού. Πολλές εκατοντάδες πολιτών βρήκαν καταφύγιο στο κτίριο, αλλά πολλοί από αυτούς το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Χαλυβουργείο

Ukraine Krieg | Mariupol

Η εταιρεία Azovstal είναι μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στην Ευρώπη. Εκτός από το λιμάνι, η εταιρεία είναι σημαντικός εργοδότης στην περιοχή. Η φωτογραφία από το 2017 δίνει μια εικόνα συμμαζεμένης εταιρείας.

Αυτή η φωτογραφία είναι από τις 17 Απριλίου του 2022. Μοιάζει σαν ταινία καταστροφής, αλλά είναι το αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών. Μέχρι σήμερα οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να αμύνονται στο χαλυβουργείο. Η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για περίπου 1000 στρατιώτες, η ρωσική για 2.000. Ο Πούτιν διέταξε να μη γίνει εισβολή αλλά να πολιορκηθεί, “να μην περάσει ούτε μύγα”. Στη μέση η φωτογραφία δείχνει έναν στρατιώτη να πολεμά για τη Ρωσία.

Κατοικημένες περιοχές

Ukraine Krieg | Mariupol

Αυτή η φωτογραφία είναι από το καλοκαίρι του 2018 και δίνει μια γεύση του πώς έμοιαζαν οι λεωφόροι και οι δρόμοι της Μαριούπολης πριν ξεκινήσει η πολιορκία. Η εικόνα δείχνει μία παρέλαση για την τέταρτη επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τους Ρώσους αυτονομιστές.

Οι φωτογραφίες που φτάνουν τώρα από την Μαριούπολη δείχνουν μόνο καταστροφή. Σχεδόν όλα τα δέντρα έχουν καεί, πολυκατοικίες και σπίτια έχουν καταστραφεί. Σε πολλές άλλες, που δίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δείχνουν σωρούς στη μέση του δρόμου. Πολλοί άνθρωποι θάβουν τους νεκρούς συγγενείς και γείτονες μπροστά στις αυλές τους. Η Μαριούπολη δεν είναι πλέον ένα μέρος που μπορεί κανείς να ζήσει.

Γκρέτα Χάμον

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή