Με €400 εκατ. στηρίζει 75 startups το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας

Κριτικές επιτροπές έμπειρων επενδυτών και επιχειρηματιών αξιολόγησαν 232 εταιρείες

by Times Newsroom

Το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας επιχειρεί να στηρίξει περαιτέρω η Ένωση, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις startups. Με σκοπό την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, η Ε.Ε. θα στηρίξει 75 νεοφυείς επιχειρήσεις με €400 εκατ. στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης του μέσου Accelerator του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) για φέτος, η προθεσμία της οποίας έληξε τον Ιούνιο.

Οι νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις επελέγησαν στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής διαδικασίας, κατά την οποία κριτικές επιτροπές έμπειρων επενδυτών και επιχειρηματιών αξιολόγησαν 232 εταιρείες. Συνολικά, θα λάβουν χρηματοδότηση σχεδόν €400 εκατ. υπό μορφή επιχορηγήσεων και επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου του ΕΣΚ, το οποίο πλέον είναι πλήρως λειτουργικό. Οι επιλεγείσες εταιρείες έχουν ευρεία γεωγραφική διασπορά σε 21 χώρες, ενώ το 20% των εταιρειών έχει γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες θα λάβουν την επιχορήγηση μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, ενώ οι πρώτες επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο χρόνο. Οι αιτήσεις, που πληρούν όλα τα κριτήρια στο στάδιο της εξ αποστάσεως αξιολόγησης και που αξιολογούνται θετικά από την κριτική επιτροπή του ΕΣΚ, αλλά δεν προτείνονται για χρηματοδότηση, θα βραβεύονται με Σφραγίδα Αριστείας, η οποία θα τους βοηθήσει να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Αναδιάρθρωση του ΕΣΚ

Οι 75 νεοφυείς επιχειρήσεις, που θα λάβουν στήριξη, ήταν μεταξύ των 1.006 εταιρειών, συνολικά, οι οποίες υπέβαλαν πρόταση στο πλαίσιο της δεύτερης προκήρυξης του 2022, η προθεσμία της οποίας έληξε στις 15 Ιουνίου. Έρχονται δε να προστεθούν στις 238 εταιρείες, που επελέγησαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΚ το 2021 και το 2022.

Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2021, που το ΕΣΚ ξεκίνησε το πρόγραμμα Accelerator, πάνω από 7.000 νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποστείλει τις ιδέες τους και πάνω από 4.000 έχουν υποβάλει πλήρεις αιτήσεις.

“Πρόσφατα, η Επιτροπή έκανε ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, διορίζοντας εξωτερικό διαχειριστή του Ταμείου”, σχολίασε η κυρία Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, το μέσο Accelerator και το Ταμείο του ΕΣΚ είναι πλέον πλήρως λειτουργικά και παρέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό επιχορηγήσεων, επενδύσεων και υπηρεσιών επιχειρηματικής επιτάχυνσης στις πλέον υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας της Ευρώπης. “Το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Accelerator αποδεικνύει τη σημασία του”, είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο τρίτος και τελευταίος γύρος, υποβολής αιτήσεων στο ΕΣΚ, μέσω του Accelerator, έκλεισε στις 5 Οκτωβρίου, με άλλες 1.092 εταιρείες να υποβάλλουν πλήρεις προτάσεις.

Πηγή: www.sepe.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com