Με το τέλος των Πανελλαδικών έρχεται το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο – Οι αγρότες επιμένουν στις κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση προχωρά στις μεταρρυθμισεις μετ' εμποδίων : Πανελλαδικές, αγρότες, τρομοκράτες, ευρωεκλογές

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 04/02/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Ουκρανία: Η G7 θεωρεί τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας – ΗΟμάδα των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν ένα σχέδιο για να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg News, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.
  • Μελόνι: Τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορούν τον αγροτικό τομέα αυξάνονται από 5 σε 8 δισ. ευρώ – «Τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν τον αγροτικό τομέα – ο οποίος για εμάς είναι ιδιαίτερης σημασίας – αυξάνονται από πέντε σε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε η Μελόνι κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην πόλη της Κατάνης.
  • Χιλή : Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης : Δεκάδες νεκροί στις πυρκαγιές – Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που σαρώνουν την περιφέρεια του Βαλπαραΐσο στην κεντρική Χιλή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς, διευκρινίζοντας ότι ο νέος απολογισμός αναμένεται να “αυξηθεί σημαντικά”.
  • Ουκρανία: Ο δήμαρχος Μελιτόπολης, που είχε απαχθεί από τους Ρώσους το 2022, προήχθη από τον Ζελένσκι – Ο εξόριστος δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος κρατείτο για ένα διάστημα από τις ρωσικές δυνάμεις, διορίστηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στον νότο της χώρας, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.
  • Ισραηλινός υπουργός κατήγγειλε τις ΗΠΑ για έλλειψη υποστήριξης – Η απάντηση Νετανιάχου – Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανταπάντησε σήμερα στις επικρίσεις ενός υπουργού που έκρινε ανεπαρκή τη βοήθεια της Ουάσινγκτον, χαιρετίζοντας τους “Αμερικανούς φίλους” του υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το Ισραήλ παίρνει “τις δικές του αποφάσεις”.
  • Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν επίθεση στο Ιράν – «Καμπανάκι» από κορυφαίο αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας – «Θα υπάρξει περαιτέρω δράση σε ανταπόδοση στον τραγικό θάνατο των τριών γενναίων μελών των ενόπλων δυνάμεων»
  • ΗΠΑ : Πρων μέλος της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον – Ο Μάικ Γκιλ καθόταν στο όχημά του το βράδυ του Σαββάτου, όταν ένας ύποπτος μπήκε στο αυτοκίνητό του και τον πυροβόλησε
  • Ισλανδία: Η ηφαιστειακή λάβα μπήκε στην πόλη Γκρίνταβικ και οι κάτοικοι τρέπονται σε φυγή – H πιο μεγάλη φυσική καταστροφή που έχει γίνει στη χώρα εδώ και 51 χρόνια – Η κοινότητα του Γκρίνταβικ τoυς τελευταίους μήνες βιώσει τις αδυσώπητες δυνάμεις της φύσης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά γιατί η Ισλανδία αποκαλείται συχνά «Γη της Φωτιάς και του Πάγου».

Εξετάζεται το τέλος των Πανελλαδικών

  • Έρχεται το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο: Με «πυρήνα» την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πάνω στην οποία στήνεται ένας νέος, εθνικός, αδιάβλητος τρόπος εξέτασης των μαθητών στο Λύκειο, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει θέμα Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου.
  • Το σενάριο που εξετάζεται: Για την απόκτηση του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα συνεκτιμώνται οι βαθμοί του Απολυτηρίου των τριών τάξεων του Λυκείου σε ένα ποσοστό για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.
  • Η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση: Την ίδια ώρα ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, με άρθρο του στο «Βήμα» καταγράφει τη σημαντικότητα του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».

Αποφασισμένοι οι αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα τους

  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν: Οι αγρότες είναι έτοιμοι να δώσουν σκληρές μάχες ενάντια σε μέτρα και τακτικές που απειλούν την επιβίωσή τους, όπως χαρακτηριστικά λένε, αλλά και κατά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της οποίας ο συρρικνωμένος «κουμπαράς» τούς έχει φέρει στο «μη παρέκει».
  • Στο επίκεντρο ΚΑΠ και κόστος παραγωγής: Τα δύο βασικά προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδο τους παραγωγούς είναι ο περιορισμός του ύψους των ενισχύσεων λόγω της ΚΑΠ και οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, ζωοτροφές και πρώτες ύλες.
  • Συνεδριάζουν την Τρίτη: Την Κυριακή προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής στον κόμβο των Μουδανίων. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσουν στο μπλόκο της Νίκαιας για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στα ίχνη των βομβιστών

  • Προς τα πού κοιτάει η ΕΛ.ΑΣ: Τα στελέχη της εντοπίζουν αρκετές ομοιότητες με δύο κτυπήματα του 2016 και το προχθεσινό εναντίον του ίδιου στόχου. Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται το υλικό από κάμερες ασφαλείας από τις γύρω επιχειρήσεις.
  • Τι δείχνει το χτύπημα: Πρόκειται για μία βομβιστική επίθεση που δείχνει σημαντική προεργασία και εμπειρία των δραστών που φρόντισαν ώστε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο υπουργείο Εργασίας και όχι σε γύρω κτίρια, ενώ υπήρχαν κι άλλες καλά μελετημένες ενέργειες.
  • Ξεκάθαρο μήνυμα Χρυσοχοΐδη: Για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν νεαρά παιδιά για διασκέδαση, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος επεσήμανε ότι «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει».

Στο κλίμα των Ευρωεκλογών τα κόμματα

  • Ο ξεκάθαρος στόχος της ΝΔ: Οι Ευρωεκλογές δεν αντιμετωπίζονται ως μια χαλαρή διαδικασία από τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βασικός εκλογικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να βρεθεί, όσο πιο κοντά γίνεται στα ποσοστά των εθνικών εκλογών.
  • Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ: Από την πλευρά της Κουμουνδούρου υπάρχει ένα τεράστιο δίλημμα σε σχέση με το δρόμο που θα ακολουθήσουν ενόψει των Ευρωεκλογών και γνωρίζουν ότι από την έκβαση εξαρτάται -ολωσδιόλου- το μέλλον της παράταξης.
  • Ο προβληματισμός του ΠΑΣΟΚ: Την ίδια ώρα στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο θεωρούν ότι μέσα από τις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών το προσεχές διάστημα στη Βουλή θα βγουν κερδισμένοι.

Πράσινο το ντέρμπι, συνεχίζει στην κορυφή ο ΠΑΟΚ

  • Πήραν το αιώνιο ντέρμπι οι πράσινοι: Ενα γκολ ανά ημίχρονο πέτυχε ο Παναθηναϊκός στη νίκη του με 2-0 κόντρα στον Ολυμπιακό. Μπερνάρ και Γερεμέγεφ τιμώρησαν την άμυνα των ερυθρόλευκων και έβαψαν έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του Τερίμ.
  • Παρέμεινε στην κορυφή ο ΠΑΟΚ: Με λυτρωτή τον Στέφαν Σβαμπ στο 89’ και τον Κωνσταντέλια να «κλειδώνει» τη νίκη (2-0) με απίθανη λόμπα ο ΠΑΟΚ πήρε το τρίποντο στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο και παρέμεινε στην κορυφή της Super League.
  • Εύκολο απόγευμα για την ΑΕΚ: Με το χορταστικό 4-2, η ΑΕΚ ξεπέρασε το εμπόδιο του Αστέρα Τρίπολης. Ντεμπούτο για την Ένωση έκανε ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς, ενώ χρόνο συμμετοχής πήρε ο Λιβάι Γκαρσία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com