Ναι, ο Τιτάνας «μιμείται» τη Γη

Ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία.

by Times Newsroom

Ο Κρόνος διαθέτει περισσότερους από 80 δορυφόρους και γνωρίζαμε ότι ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι το Τιτάνας. Οι διάφορες παρατηρήσεις και κυρίως οι αποστολές εξερεύνησης του δορυφόρου με κυριότερη την αποστολή Cassini αποκάλυψαν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Γη στην βρεφική της ηλικία. Για αυτόν τον λόγο ο Τιτάνας αποτελεί πλέον μόνιμο στόχο μελέτης αφού από την μια πλευρά μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά παράλληλα ενδέχεται να έχουν αναπτυχθεί στον δορυφόρο κάποιες μορφές ζωής.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» επιβεβαιώνει ότι ο Τιτάνας έχει στην γεωλογική του βάση κοινά χαρακτηριστικά με αυτά του πλανήτη μας. Τη μελέτη πραγματοποίησαν πλανητικοί επιστήμονες του φημισμένου Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ και σε αυτή αναφέρεται ότι ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί του Τιτάνα διαθέτουν απρόσμενα μεγάλη ομοιότητα στον τρόπο σχηματισμού και τους «μηχανισμούς» τους με αυτούς της Γης.

Οι ερευνητές σχεδίασαν προσομοιώσεις στις οποίες εποχικοί κύκλοι παρόμοιοι αυτούς της Γης παράγουν ατμοσφαιρικά φαινόμενα που προκαλούν τη δημιουργία λόφων από κόκκους υδρογονανθράκων παρόμοιων με τους αμμολόφους που σχηματίζονται στη Γη. Οι λόφοι αυτοί έχουν εντοπιστεί κοντά σε ποταμούς, λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην επιφάνεια του Τιτάνα και η ύπαρξη τους αποτελεί γρίφο για τους επιστήμονες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι κόκκοι υδρογονάνθρακα κινούνται και σχηματίζουν τους λόφους με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στη Γη με τους κόκκους άμμου και σκόνης. Τόσο τα υλικά που υπάρχουν στον Τιτάνα όσο και τα γεωατμοσφαιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται εκεί κρίνονται από τους ερευνητές ως «μοναδικά στο ηλιακό μας σύστημα» γεγονός που ενισχύει την ιδιαιτερότητα και σπουδαιότητα που έχει ο δορυφόρος του Κρόνου.

Οι διαστημικές εταιρείες μελετούν διάφορες προτάσεις εξερεύνησης του Τιτάνα και ειδικότερα των λιμνών υδρογονανθράκων που διαθέτει. H NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2027 ένα σκάφος με προορισμό τον Τιτάνα το οποίο θα μεταφέρει ένα drone που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο. Η πρόσφατη επιτυχής αποστολής του drone στον Άρη δημιουργεί αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί και στον Τιτάνα. Ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες αποικίες ανθρώπων στον Τιτάνα και οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα τους είναι υποστηρικτικά σε αυτή την άποψη.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή